Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Līdz Saeimas vēlēšanām jebkāda kustība par Āgenskalna tirgus nākotni var būt uzlikta uz bremzēm

Politikā ierautais tirgus

Gandrīz katru dienu iznāk braukt gar Āgenskalna tirgu, kura drīzumā paredzētajai slēgšanai pēdējā laikā pievērsta īpaši plaša uzmanība. Protams, satraukti kā tirgotāji, tā pircēji, taču arī vēlēšanu tuvums šajā gadījumā ir no svara – politiķi minēto tēmu pārņēmuši savā retorikā un nu mēģina to pārvērst politiskajā kapitālā.

Rīgā pie varas esošie dažādos medijos skaidrojas, ka tirgus uzturēšana prasot lielus kapitālieguldījumus, bet pašvaldības prioritāte esot skolas, nevis tirdzniecības vietas. Opozīcija, īpaši neiedziļinoties argumentos par ēkas tehnisko stāvokli (nez kāpēc Zolitūdes traģēdija šādos brīžos aizmirstas?), pieprasa, lai tirgus savu darbību turpinātu tāds, kāds tas ir, vai pa lēto nedaudz pielabots. Līdz ar to jautājums nonācis tādā kā strupceļā – lēmumu pieņēmēji piekāpties un tirgu neslēgt vairs nevar atļauties, jo tā būtu vājuma izpausme un padošanās, turklāt pat ne vēlētāju gribai, bet saviem sīvākajiem pretiniekiem. Piešķirt naudu remontam arī grūtības, jo, lai cik liela būtu summa, skaidrs, ka tās lietderība tiks apšaubīta – arī tam jau pirmos apliecinājumus esam dzirdējuši. Ar galvenā nomnieka pieņemšanu ir tas pats – kurš gan gribēs riskēt ar reputācijas sagraušanu, nonākot politisko cīņu krustugunīs? Līdz ar to nevar izslēgt situāciju, ka līdz Saeimas vēlēšanām jebkāda kustība par Āgenskalna tirgus nākotni var būt uzlikta uz bremzēm.

Tiem, kuri šajā tirgū laiku pa laikam iegriezās, jau sen bija skaidrs, ka tur nepieciešams gan kārtīgs remonts, gan konceptuāla izlemšana, kādam tam būt, jo īpaši tāpēc, ka tuvumā pēdējos gados saradušies vairāki lielveikali un ar tiem konkurēt, darbojoties līdzšinējā veidā, ir bezcerīgi. Risinājums būtu orientēties uz kaut ko līdzīgu tam, kāds ir Kalnciema ielas tirdziņš, bet tad atkal – vai nu Āgenskalna tirgus apsaimniekošana ir jānodod tādai kompānijai kā Kalnciema ielas tirdziņa rīkotāji, vai arī jāsavāc menedžeru komanda, kura spējīga uz kaut ko līdzīgu. Tiesa, arī pēdējais variants šķiet mazticams, jo kaut kas tāds jau šobrīd ir realizēts – pavisam nesen taču rūpes par Āgenskalna tirgu no iepriekš neveiksmīgi saimniekojoša nomnieka pārņēma pašvaldības uzņēmums Rīgas centrāltirgus, tika pat izdota īpaša šī tirgus pagātnei un nākotnei veltīta avīze, uzsākti steidzamākie ēkas remonta darbi, tika ziņots, ka tirgus apgrozījuma rādītāji būtiski uzlabojušies, Rīgas centrāltirgus vadītājs publiski deklarēja, ka tiks uzsākta pamatīgāka ēkas rekonstrukcija, tam piesaistot Eiropas Savienības finansējumu, bet nu, kā redzams, viss apstājas un atkal ir neskaidrība. Vai tā mazināsies 15. janvārī, kad Rīgas domniekiem tiks piedāvāta tirgus attīstības vīzija? Šaubos.

Visdrīzāk – jānogaida, līdz paiet vēlēšanas. Par daudz te politisku interešu.

Top komentāri

Onslow
O
maskačkas Akropole svarīgāka Ušakovam - tur 106 miljoni nav žēl - bet Aģītim nē,tas buržuju būvējums...
Jānis Labrencis
Vietējā, pašu ražotās produkcijas tirgus iznīcināšana, ir tikai viens, bet ļoti svarīgs elements, visas Latvijas tautsaimniecības iznīcināšanas programmā. Otrs elements ir ražošanai visnelabvēlīgākā PVN nodokļu politika.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē