Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Varbūt politiķiem beidzot laiks atradināties no padomiskas attieksmes?

Pret uzspiestu gādību

Valsts prezidents Vējonis nosūtījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai un Ministru prezidentam, kurā aicina pilnveidot valsts budžeta izstrādi, kā arī pārskatīt normas par minimālajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Viņš akcentējis arī nepieciešamību turpmāk pilnveidot budžeta likumprojektu paketes izstrādes procedūru, lai lemšana par valsts finanšu līdzekļiem būtu saprotama un caurskatāma un veicinātu sabiedrības uzticēšanos valsts varas pieņemtajiem lēmumiem.

It kā zināmas un saprotamas tēzes, kas nez kāpēc lēmumu pieņemšanas brīdī politiķiem aizmirstas, jo tie, kādas idejas pārņemti, kā saka, ar putām uz lūpām aizstāv vien "savu taisnību", neņemot vērā kopsakarības un sabiedrības kopuma intereses. Un pēc tam brīnās par savu nepopularitāti. Viens piemērs ar jau pieminētajām minimālajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Tas ir papildu nodokļu slogs vismazāko algu saņēmējiem. Politiskajā vidē par to jau vairākus mēnešus runāts kā par universālu risinājumu pensionāru nabadzības izskaušanai nākotnē. Bet vai tā reāli ir? Cik no jaunieviestajiem pusslodzes sociālā nodokļa simt eiro pēc gadiem reāli tiks attiecīgajam pensionāram – ap trīsdesmit? Pat reizi mēnesī noguldot savā bezprocentu depozīta bankas kontā attiecīgo summu, uzkrājums pensijai būtu krietni lielāks, nekā uzticoties sociālās apdrošināšanas sistēmai? Vai brīnums, ka pēdējai daudzi ārpus valsts pārvaldes strādājošie tā īsti neuzticas? Jo īpaši, ja tas apdraud ienākumu gūšanas iespējas šodien.

Jā, var jau teikt, ka cilvēki ir neapzinīgi, paši vecumdienām neko neuzkrās, tāpēc valstij to jāuzspiež, bet... Varbūt politiķiem beidzot laiks atradināties no padomiskas attieksmes pret tautu, jāpieņem, ka vispirms jau katrs pats par sevi atbildīgs? Arī tie, kuri izvēlējušies algu saņemt saskaņā ar mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, taču labi saprot, ko tas nozīmē. Nu labi, ja budžeta veidotājus tā baida, ka pēc gadiem kāds tagad minimālāko sociālo nodokli maksājošais nāks un prasīs lielāku pensiju, var taču ieviest kādu šādiem cilvēkiem īpaši parakstāmu veidlapu, kurā persona apliecina, ka nevainos valsti par savu nevēlēšanos uzkrāt pensijas kapitālu.

Savukārt tiem, kas tiešām grib lielāku pensiju nākotnē, jāpalīdz ne jau ar jauniem maksājumiem piespiedu kārtā, bet gan apstākļiem aizvien lielāku ienākumu gūšanai, no kā tad attiecīgi būtu arī lielāki pensijas uzkrājumi. Šajā ziņā vismaz uzņēmējiem, kas rada darbvietas, izšķiroši būtiska ir nodokļu stabilitāte un prognozējamība, ko gan sola, bet īsti nespēj nodrošināt neviena no valdībām. Bet tas labojams, vai ne? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē