Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Rīgas domē atklāta pilotkukuļu sezona

Bez jebkāda mājiena par pamatotām aizdomām par izdomātu vai caurcaurēm nepatiesu stāstu tomēr būsim godīgi – Rīgas domes valdošās Progresīvie/Par! frakcijas līdera Mārtiņa Kossoviča un Rīgas mēra Mārtiņa Staķa trešdienas paziņojums par 2,1 miljona eiro kukuļa piedāvājuma atraidīšanu ir viena no dīvainākajām un aizdomīgākajām aizejošā politiskā gada performancēm.

Fantastiskā summa, kas līdzinās aizdomās turētā uzņēmuma gada apgrozījumam, un kukuļa nepieņemšanas pompozā forma laikam ir divi mulsinošākie apstākļi šajā lietā. Mums galu galā jau ne tik sen ir bijis Jura Juraša (JKP) skaļais paziņojums par miljona eiro kukuļa atraidīšanu, kas vismaz daļā publikas atstāja līdzīgas, ļoti latviski skeptiskas emocijas, ka "nav skaidrs, kurš kuram deva, kurš neņēma, bet kaut kas tīrs tajā visā nebija". Līdz ar to, atkal jau jāteic, mulsinoši, ka galvaspilsētas vadība šo mācību nebija ņēmusi vērā.

Lai arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tiešām tajā pašā dienā paziņoja, ka jau pirmdien ir rosinājis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret fizisku personu par iespējamu 2,1 miljona eiro liela kukuļa piedāvājuma izteikšanu Rīgas domes deputātam, ar pilnīgu uzticēšanos galvaspilsētas politiķu interpretācijai par notikušo gribētos nogaidīt, līdz atklātībā, cerams, parādīsies ticamas un izsmeļošas detaļas. Varbūt pie vainas ir Kossoviča un Staķa uz karstām pēdām sasauktās preses konferences pompozais formāts ar skaļiem paziņojumiem par "nulles toleranci" pret korupciju un aplausiem neveiklā pasākuma beigās, kurus sev mulsinošā kārtā veltīja paši politiķi.

Katrā ziņā tas, kas bija iecerēts kā pozitīva pašreklāma vai apsteidzošs solis, izvērtās ļoti neveiklā dialogā ar medijiem un sabiedrību, kurā domes vadība, atrunājoties ar izmeklēšanas interesēm un KNAB aizliegumiem, atteicās izskaidrot mulsinošās kukuļošanas apstākļus. Kossovičam pat nācās apstaigāt televīzijas, lai taisnotos, bet mēram Staķim sociālajos tīklos aizstāvēt savas frakcijas vadītāju, sakot, ka Kossovičam sasietas rokas un viņš nevar atbildēt uz jautājumiem un apšaubījumiem, jo līdz tiesai nedrīkstot komentēt detaļas. Var jau būt, ka vara un panākumi ir sagrozījuši tiktāl galvas, tomēr grūti iedomāties, ka Rīgas domes "pārmaiņu koalīcijas", kā viņi paši sevi dēvē, ļoti pat attīstītais sabiedrisko attiecību nervs neuztaustīja šādus riskus pirms nākšanas klajā ar šādiem pompoziem paziņojumiem.

To, ka "pārmaiņu koalīcijas" jaunie, kreisi un ne īpaši empātiski noskaņotie ļaudis jūtas visai komfortabli atšķirībā no neapmierinātām tantēm liecināja Progresīvo deputātes Justīnes Panteļējevas gluži vai no Bulgakova grāmatas Suņa sirds komunālās pārvaldes lozungiem nokopētais priekšlikums "proaktīvi tīrīt dažas pilotietves". Kamēr "pārmaiņu koalīcija" turēs dzīvu Ušakova un Amerika fantomu un kritizēt jauno Rīgas varu būs politnekorekti, jo "viņi taču ir latvieši un saka, ka neņem kukuļus", šķiet, par ietvju kaisīšanu un citām praktiskām lietām galvaspilsētas pašvaldībai nebūs jāsatraucas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē