Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

SAB direktora izvēle kā atvieglojums

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) Izlūkošanas pārvaldes priekšnieka Egila Zviedra izvirzīšanu SAB direktora amatam var dēvēt par valstij necerēti veiksmīgu, ja salīdzina ar scenārijiem, kādi teju divus mēnešus tika iztirzāti politikas aizkulisēs.

Zviedra atrašanās ārpus interešu grupām arī varētu būt izskaidrojums, kāpēc Nacionālajai drošības padomei (NDP) sestdienas rītā teju pēc divus mēnešus ilgām politiskām aizkulišu batālijām tomēr izdevās oficiāli izvirzīt šim amatam tieši viņu kā neitrālu kandidātu. Bija iestājies brīdis, kad nevienai no pusēm un interešu grupējumiem neizdevās panākt aizkulišu atbalstu saviem kandidātiem no malas. Protams, vairāk gribētos dzirdēt versiju, ka NDP apzinājās pašu piesaukto "ģeopolitisko situāciju", kurā ar SAB direktora izraudzīšanos nedrīkst kavēties.

Kas ir tā skopā informācija, kas zināma par topošo SAB direktoru? Egila Zviedra nedaudz vairāk nekā 20 gadu darba pieredze slepenajā dienestā bijusi saistīta ar ārējo izlūkošanu, viņš ir bijis tālu no tiem SAB darbības aspektiem, kas izraisa politisko vai ekonomisko interešu sadursmes, kā, piemēram, pielaižu izsniegšana vai anulēšana valsts noslēpumu saturošai informācijai vai industriālo sertifikātu piešķiršana vai anulēšana miljonus apgrozošiem uzņēmumiem. 

To var vērtēt gan pozitīvi, gan ar piesardzību. Pozitīvi, jo daži no tā ārkārtīgi šaurā personu loka, kuriem ir zināšanas par viņa darbību, Zviedri raksturo kā profesionāli, kuru būtu grūti apzīmogot ar piederību kādām interesēm. Ar piesardzību, jo neskaidrs ir jautājums, kā Zviedris tikšot galā ar SAB atbildības jomām, kurās notiek politisko un saimniecisko interešu sadursmes. Ar nepiespēlēšanu šādām interesēm var būt par maz – vienkārši ignorēt vai noliegt tās arī nebūtu valstiski veiksmīgākā pozīcija. 

Mērogs, kādā politiķi raudzījās uz aizkulišu cīņām ap valsts galvenā izlūkdienesta vadītāja izvēli, jau no paša procesa sākuma īsti neatbilda tiem izaicinājumiem, kuru priekšā šobrīd ir Latvija. Piesegšanās ar it kā visaptverošo, bet vienlaikus neko konkrētu neizsakošo jēdzienu "ģeopolitiskā situācija" neaizstāj skaidru politisku redzējumu uz Latvijas situāciju brīdi pirms ASV un Krievijas sarunām Ženēvā, kas mūsu valstij potenciāli draud ar drošības garantiju mazināšanos. Margināli, bez situācijas plašāka redzējuma un līderības dzirksts šķita ceļavārdi, kurus atsevišķi NDP locekļi sestdien veltīja izraudzītajam SAB direktora kandidātam. Ļoti daudz ko par Zviedri parādīs tas, cik tieši un par kādiem dienaskārtības jautājumiem viņš izvēlēsies šonedēļ runāt Saeimas frakcijās un atbildīgajā komisijā.

Ja taisnībai atbilst informācija, ka divas iepriekšējās NDP sēdes par SAB direktora kandidātiem beigušās bez rezultāta, bet sestdienas rītā notikusī sēde, kas nesa rezultātu, pārcelta un sākotnēji bijusi plānota vēlāk, jāvaicā, cik profesionāla un atbildīga bijusi šī procesa vadība. To gan atsver iznākums, kas šobrīd izskatās kā potenciāla veiksme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē