Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Skandāls beidzies, mieles palikušas

Ceturtdien Saeima lielā vienprātībā ar cienījamu 71 balsi par Satversmes tiesas tiesneses amatā apstiprināja ilggadējo Tieslietu ministrijas augsti stāvošo ierēdni, bet pēdējā laikā Valsts prezidenta Egila Levita padomnieci Irēnu Kucinu.

Par viņu balsoja arī gandrīz visa Attīstībai/Par (A/P) frakcija, kura pirms tam bija sacēlusi traci par Kucinas izvirzīšanu un prezidenta centieniem privātās sarunās veicināt viņas izredzes tikt ievēlētai. Balsojumā no koalīcijas partijām demonstratīvi nepiedalījās tikai divas jezgu sacēlušās A/P deputātes Inese Voika un Vita Tērauda, kuras nekādi nekritizēja savas frakcijas lēmumu Kucinu atbalstīt.

Satversmes tiesa savas autoritātes dēļ ir pelnījusi, lai šajā brīdī tiktu pavilkta svītra zem nesmukuma, ko radījušas A/P politiķu principiāli bezprincipiālās intrigas, cenšoties diskreditēt šo kandidāti un faktiski visu Satversmes tiesu kopumā. Šajā sakarā meklēju kādu Voikas komentāru par mulsinošo notikumu attīstību. Taču, tavu brīnumu, kritisks vērtējums A/P lēmumam atbalstīt Kucinu Satversmes tiesas tiesneses amatam no Voikas tomēr neizskanēja. Kā tad tā – vēl ne tik sen Voika ar partijas biedri Tēraudu ne vienu reizi vien izciemojās televīzijas kameru priekšā, sacēla kājās visu valsti, saucot par nepieļaujamu veidu, kā konstitucionālajā tiesā tiek bīdīta prezidenta protežē. Protams, tādai tieslietu speciālistei ar pārliecinošu un publiski izsekojamu karjeru valsts pārvaldē kā Kucinai Levita protekcionisms bija vairāk apgrūtinājums nekā pakalpojums, bet tas netraucēja divām A/P deputātēm iecementēt daļā mediju un sabiedrības viedokli par Kucinu kā apšaubāmu kandidāti.

Ap Kucinu saceltais trādirīdis pat kalpoja kā otrais medusmēnesis Kustības Par un partijas Latvijas attīstībai attiecībās. Vēl gada pirmajā pusē abu partiju tālākā kopdzīve bija neskaidra, bet pašas A/P uzpūstais pseidoskandāls ap Satversmes tiesas tiesnešu kandidātiem deva iemeslu sabiedriskajā televīzijā no Levita zvana šokētos bālos vaigus rādīt gan Voikai un Tēraudai, gan ne tik sen sīkā blēdībā un melos pieķertajam un demisionējušajam Jurim Pūcem. Viņš esot "nepatīkami pārsteigts" par prezidenta iejaukšanos, paziņoja Pūce, nodemonstrējot spilgtu oksimorona piemēru Latvijas iekšpolitiskajā retorikā. Jo iedomāties profesionālo lietu pa kaktiem kārtotāju Pūci, kurš vienlaikus ir nepatīkami pārsteigts par aizkulišu sarunāšanu, ko mēģinājusi izveikt kāda cita valsts amatpersona, ir kaut kas loģiski izslēdzošs.

Vai nu tu esi politikānis Pūce, kurš pa kluso mēģina sarunāt caurlaides auto turēšanai Vecrīgā un krogos instruē, kā nezināmas izcelsmes skaidru naudu iemaksāt partijas kasē (ja var ticēt viņa vēl nesenā kolēģa no A/P Māra Mičerevska liecībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam), vai arī tu esi cienījams Saeimas deputāts Pūce, kuru nepatīkami pārsteidzis prezidenta it kā mēģinājums pa kluso sarunāt atbalstu viņa padomnieces kandidatūrai uz ST tiesneses amatu. Vai nu, vai – abi uzreiz nu nekādi! Bet Pūcem ir izdevīgi būt abiem uzreiz, un abas bezprincipiāli principiālās deputātes Voika un Tērauda te nu viņam izdarīja lielu pakalpojumu.

..

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē