Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Tolerance un tehnoloģijas

Pēdējā laikā bieži tiek runāts par to, ka Latvijā ir pārmaiņu brīdis. Galvenokārt gan tiek akcentētas pārmaiņas politiskajā dienaskārtībā saistībā ar 6. oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Taču pārmaiņas vīd arī uzņēmējdarbības vidē. To apliecina gan ekspertu viedokļi, kas nesen tika pausti Citadele Index diskusijā, gan uzņēmēju stāstītais, gan arī aptauju rezultāti.

Secināms, ka ir beidzies triumfa laiks tādiem uzņēmumiem, kuri cenšas pēc iespējas vairāk naudas ietaupīt uz darbinieku algu, nodokļu un investīciju rēķina. Patlaban tādiem uzņēmumiem, kuri orientējas uz to, ka pieņem darbā tos cilvēkus, kuri ir gatavi strādāt par viszemāko iespējamo algu diskutablā nodokļu režīmā, varbūt pat daļu atalgojuma saņemot aploksnē, draud palikšana bez profesionāliem darbiniekiem un līdz ar to arī konkurētspējas zaudēšana. Tāpat arī konkurētspējas zaudēšana draud uzņēmumiem, kuri neveic investīcijas attīstībā tad, kad viņu konkurenti ar investīcijām neskopojas. 

Līdz ar to ir iespējams, ka daudzās tautsaimniecības nozarēs būs vērojama konsolidācija.

Tie uzņēmumi, kuri darbā noturēs spēcīgus profesionāļus, investēs biznesa pilnveidē, reaģēs uz pārmaiņām tirgū un pratīs tām pielāgoties, kā arī būs korekti nodokļu maksātāji, varētu kļūt aizvien stiprāki. Savukārt tie uzņēmumi, kuri balansē uz ēnu ekonomikas robežas un savu biznesa modeli veido pēc principa "visiem un vienmēr maksājam pēc iespējas mazāk", kļūs aizvien vājāki un, iespējams, pazudīs pavisam.

Savukārt, kas attiecas uz izaicinājumiem, ar kuriem jārēķinās darba ņēmējiem, tad arī vērojamas pārmaiņas, jo gandrīz nevienā profesionālajā jomā un nevienā līmenī strādājošie cilvēki vairs nevar iztikt bez divām prasmēm. 

Pirmā no tām ir prasme saprasties ar cilvēkiem, panākot efektivitāti un jēgpilnu rezultātu, nevis konfliktējot par sīkumiem. Datorspeciālistiem, kas izveidojuši savu jaunuzņēmumu, jāprot vienoties ar sadarbības partneriem, zinātniekiem jāprezentē savi pētījumi, valsts iestāžu darbiniekiem jāievēro "Konsultē vispirms" princips, autobusa vadītājiem jānodrošina klientu serviss, apsargiem jāmāk laipni runāt ar pircējiem veikalā un tā tālāk.

Otrā nepieciešamā prasme saistīta ar moderno tehnoloģiju apguvi, respektīvi, ir svarīgi no tehnoloģijām nebaidīties. Tehnoloģijas attīstās ļoti strauji un ienāk praktiski visās tautsaimniecības nozarēs un gandrīz visās specialitātēs, tāpēc cilvēku konkurētspēja profesionālajā vidē kļūst aizvien ciešāk saistīta ar gatavību apgūt jaunus tehnoloģiskos risinājumus.

Top komentāri

irlielāmērāticams
i
ka jāmainās ne tikai komjauniešu piesātinātajai politiskajai videi, bet arī bandītu piesātinātajai ekonomikas videi. Skumji ir tas, ka lielāko daļu aplauzienu varēja paredzēt un novērst, bet, no svešām kļūdām jau nemācās... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē