Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vai beidzot atrasti valdības gāzēji?

Brīdī, kad visus interesē atbildes, vai Krišjānis Kariņš saglabās premjera amatu un kāda amatu pārdale gaida valdību, ir grūti, bet nepieciešams pievērst uzmanību procesam, kā un kādēļ valdība līdz šādai krīzei nonāca. Atbildes uz diviem pirmajiem jautājumiem, iespējams, sniegs šodien plānotās partiju sarunas, bet attiecībā uz trešo jautājumu droši var teikt, ka ne amorfā KPV LV, ne valdības pastarītis Nacionālā apvienība (NA) Kariņa valdību šādi līdz de facto krišanai nesašūpotu bez iedrošinājuma no ārpuses. Līdz ar to nākamajās dienās svarīgi skatīties uz pirkstiem koalīcijas partneriem, kuriem ir vēl lielāka apetīte un prasme nepievilcīgo valdības gāšanu izveikt ar svešām rokām.

NA līdera Raivja Dzintara ceturtdien pirms šodien gaidāmajām partiju sarunām nospraustie mietiņi bija ne mazāk absurdi kā citām koalīcijas partijām, patiesībā vērsti uz vēl lielāku destabilizāciju. Īsumā – NA paturēšot visus amatus, Saeimas spīkeri ieskaitot, kā arī vēlreiz nu jau oficiāli pieteiksies uz EM, šim amatam izvirzot Vitenbergu, savukārt visām pārējām partijām gan esot jāprotas un šajā krīzes laikā par amatiem un ietekmes pārdalēm nevajadzētu runāt. Turklāt nevis kaut kādu ministriju, bet Ekonomikas ministriju, kuras saimnieciskās ietekmes un miljonus grozošo kapitālsabiedrību dēļ vienmēr ir bijušas cīņas.

Brīdī, kad parādījās runas par uzņēmēja Pētera Šmidres virzīšanu ekonomikas ministra amatam un politikā nepieredzējuši KPV LV deputāti aktīvi sāka interesēties, kas šis ir par putnu, kuru viņiem piespēlējuši no malas (kas arī, starp citu, raksturo ne tikai KPV LV līmeni, bet to, ka zemais partiju līmenis tiek veiksmīgi manipulēts, lai no malas ietekmētu procesus valdībā), vēl bija ilūzija, ka valdības krīze var atrisināties gludi. Miljonārs Pēteris Šmidre jau tā ir ļoti ietekmīgs politiskajās aprindās, pateicoties viņa ģimenes kontrolētajai izdevniecībai Rīgas Viļņi, un spēj sarunāties ar visām partijām un to sponsoriem. Bet ne tikai. 

No politikas Šmidre nekad nav bijis pārāk tālu, līdzīgi kā jebkurš tajos vai citos lēmumos ieinteresēts uzņēmējs. Tie, kuri 10. Saeimas vēlēšanu nakti, tāpat kā miljonārs Šmidre, sagaidīja kopā ar uzvarētājiem Vienotību, no malas radīja iespaidu, ka arī pēc KPV LV ultimāta par Vitenberga atsaukšanu viss vēl var notikt gludi – premjera partija tēlos, ka status quo valdībā ir atjaunots un EM atguvusi KPV LV, bet KPV LV kā iepriekš tēlos, ka kontrolē jauno, šoreiz nepartijisko, ekonomikas ministru, par kura darbību uzņemtos politisko atbildību (atkal, kā teic – lai cik traģikomiski tas neizklausītos). 

Bet tad sāka izskanēt bažas, kā uz ekscentriskā miljonāra fona izskatīsies pārējā valdība, īpaši premjers Kariņš, un vai tam nevar iestāties tālejošas sekas, kas jau nākamajās Saeimas vēlēšanās sašķobīs varas partiju izredzes. Jo Šmidres kā uzņēmēja izpratne par Covid ierobežojumu ietekmi uz ekonomiku sastiķēsies ar valdības īstenoto politiku, un galu galā – cik viegli cilvēkam no uzņēmējdarbības vides būs saņemt ministra amata pildīšanai nepieciešamo pielaidi valsts noslēpumam? 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē