Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vējonis: Man solīja kvalitatīvākus likumus, turēšu pie vārda

Valsts svētku priekšvakarā par šābrīža aktualitātēm un Latvijas attīstības priekšnoteikumiem ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sarunājas laikraksta Diena galvenais redaktors Gatis Madžiņš un komentētājs Romāns Meļņiks

Fragments no intervijas:

Nākamie divi ir vēlēšanu gadi. Tagad daudz runā, ka Trampa uzvara ASV ir pacēlusi politiskās atļaušanās latiņu visā pasaulē. Vai un cik lielā mērā, jūsuprāt, notikumi Amerikā var veicināt populismu kampaņās, kas sagaidāmas pie mums?


Gan Brexit, gan ASV prezidenta vēlēšanas parāda, ka sabiedrība vēlas kādas pārmaiņas, ka līdz šim realizētā politika laikam tomēr ir stagnējoša, tāda, kas neveicina attīstību, un ka iedzīvotāji ar to nav apmierināti. Tāpēc parādās šie zināmā mērā negaidītie referenduma vai vēlēšanu rezultāti. Tas, manuprāt, ir ļoti nopietns signāls. Un noteikti ne tikai konkrēto valstu politiķiem, jo šādi rezultāti var būt arī citās valstīs, tajā skaitā arī Latvijā, ja nekas nemainīsies. Tāpēc ir būtiski darīt tos darbus, kas iekavējušies, – zinām, cik daudz ir problēmu, kuras pat divus gadu desmitus nav risinātas.

Pieminējāt nepārdomātus lēmumus, ko pieņem valsts pārstāvji. Kāpēc tādi ir?

Jo nav vīzijas, plāna, ko īsti gribam sasniegt. Ir Nacionālais attīstības plāns, bet tajā rakstīto nez kāpēc nerespektē, pieņemot likumus. Kāpēc tad tērējām resursus, to veidojot? Tāpat stratēģijas nav nodokļu jomā, uz to parasti raugās caur jautājumu: kādus mums vajag papildu līdzekļus un kurus nodokļus ceļot tos varam gūt. 

Tieši pret to iestājaties, rosinot vairākus grozījumus likumos, lai panāktu kvalitatīvāku likumdošanas darbu, bet izskatās, ka vismaz Saeimā tie tiek uztverti bez lielas atsaucības.

Nav gluži tik traki. Bija iniciatīvas par kvalitātes celšanu likumu pieņemšanā. Redzam, kā mainās likumu projektu redakcijas starp lasījumiem, nepaskaidrojot, kāpēc tas nepieciešams, un brīžiem nesaprotot, kā viena vai otra ideja radusies. Ar to, protams, saistāms jautājums par lobēšanu, kas mūsu valstī joprojām nav noregulēts.

Taču Saeimas deputāti piekrīt maniem ierosinājumiem, izņemot varbūt tam, ka trešajā lasījumā nav pieļaujama būtiska politikas maiņa.

Kāpēc to negrib?

Ne gluži negrib, bet uzskata, ka tas vairāk ir politiskās kultūras jautājums, nevis tāds, kas strikti reglamentējams Saeimas Kārtības rullī. Deputāti ir solījuši, un man gribas ticēt, ka viņi ir gatavi ievērot šo labo praksi un atturēties no ļoti būtisku priekšlikumu iekļaušanas uz trešo lasījumu un to pieņemšanas. Mans mērķis ir mainīt pieeju, nevis kaut ko formāli noteikt Kārtības rullī. Ja šī labā prakse netiks ievērota, tad gan man nekas cits neatliks kā veltīt kādus skarbākus vārdus parlamentam.

Spēsiet? Pats taču nākat no tās vides, esat politikā jau daudzus gadus.

Protams, spēšu. Man nepatīk tukši solījumi, tādi nepatīk arī lielākajai daļai sabiedrības. Politiķi šajā ziņā bieži mēdz grēkot.

"Kā var nesolīt!?"

Jā, slavens pie mums šis teiciens. Bet tas arī audzē to neapmierinātību sabiedrībā, par ko runājām. Tāpēc, ja man solīja kvalitatīvāku likumu pieņemšanu, turēšu pie vārda.

Visu interviju ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni lasiet ceturtdienas, 17. novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē