Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vēlēšanas kā cerība atgriezties

Patlaban, kad kandidātu sarakstu iesniegšana Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām beigusies, tos astoņus līdz desmit sarakstus, kuru iespējas nosūtīt kaut vienu savu kandidātu uz Briseli pagaidām negribētos pilnībā izslēgt, var iedalīt trīs nosacītās kategorijās: tie, kas savā starpā cīnīsies par uzvaru un divu kandidātu pārstāvniecību uzskatīs par lielu neveiksmi, tie, kas šajās vēlēšanās cīnīsies par atgriešanos pie lielās politikas galda, un tie, kas "var izšaut".

No tā vien saprotams, ka, par spīti vēlmei EP vēlēšanām piešķirt otršķirīgu nozīmi, cīņa par deviņiem Latvijai piekritīgajiem mandātiem solās būt nikna ar potenciālu atstāt rētas gan iekšpartijiskajās attiecībās, gan valdības koalīcijā. Pirmais, kas lec acīs – Jaunās Vienotības (JV) līderu cīņa par atgriešanos Briselē un Progresīvo elektorāta dabīgā interese par Eiropas Savienības (ES) dienaskārtību un politiskā aktivitāte vispār, kas var nodrošināt biļeti uz Briseli kaut vai Mārtiņam Staķim, bet tādā gadījumā tas, visticamāk, notiktu uz JV rēķina.

Šobrīd kaut vai pēc sarakstos iekļauto kandidātu svara un tradicionāli labajiem EP vēlēšanu rezultātiem skaidrs, ka lielākā cīņa par mandātiem būs starp JV un opozīcijā esošo Nacionālo apvienību, un droši var teikt: lai ko apgalvotu paši politiķi, skaidrs, ka mazāk nekā trīs mandātu iegūšanu kā viens, tā otrs saraksts uzskatītu par lielu neveiksmi.

Patiesībā liktenīgā cīņa par nosacīti trim līdz četriem atlikušajiem mandātiem varētu izvērsties starp vairākām partijām, kuras uz veiksmi EP vēlēšanās skatās kā uz iespēju atdzimt no pelniem un iegūt tramplīnu, lai atgrieztos pie lielā galda iekšpolitikā. Tas arī ir viss, kas šos spēkus vieno, jo runa te ir gan par Saskaņu, gan vēl divām Saeimā neiekļuvušajām partijām – Latvijas attīstībai un Jauno konservatīvo partiju.

Kopumā EP vēlēšanu iznākumu spēcīgi var ietekmēt priekšvēlēšanu debates gan sarakstos iekļauto spilgto personību dēļ, starp kuriem ir arī soctīklu augšupnestas zvaigznes, gan polarizējošās dienaskārtības dēļ. Ja televīzijas debašu vadītāji partijām ļaus brīvi bradāt pāri ES politiskās dienaskārtības robežām, ieslīgstot iekšpolitiskā konfrontācijā. Tā dēļ arī sākotnējā piebilde par sarakstiem, kuri "var izšaut", jo konfrontējoša retorika var mobilizējoši iedarboties gan uz konkrētā saraksta vai kandidāta pārliecinātu atbalstītāju, gan uz tādu, kurš izlemt par dalību vēlēšanās var pēdējā brīdī

To, ka EP un Saeimas vēlēšanas ir divi ļoti atšķirīgi žanri, apliecina kaut vai sabiedriskās televīzijas svētdien publiskotie SKDS reitingi, kuros partiju izkārtojums stipri atšķiras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē