Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Pastāvošā starptautiskā sistēma atrodas lūzuma periodā, Rietumu divus gadsimtus ilgusī globālā dominēšana tuvojas beigām

XXI gadsimta globālais lielvaru koncerts

Pagājušajā nedēļā pasaules, iespējams, paša ietekmīgākā starptautiskās politikas izdevuma Foreign Affairs interneta vietnē tika publicēts raksts Jauns lielvaru koncerts. Kā novērst katastrofu un veicināt stabilitāti multipolārajā pasaulē (The New Concert of Powers. How to Prevent Catastrophe and Promote Stability in a Multipolar World). Īpašu uzmanību raksts piesaista tāpēc, ka pirmais no diviem tā autoriem ir Ričards Hāss – ilggadējs ASV Starptautisko attiecību padomes priekšsēdētājs un arī padomes izdotā Foreign Affairs galvenais redaktors.

ASV Starptautisko attiecību padome ir institūcija, kas nodrošina ASV ārpolitikas kursu un tā nepārtrauktību, izstrādājot un virzot abu galveno partiju, ekspertu, lielā biznesa u. c. konsensa viedokli. Savukārt padomes priekšsēdētājs – cilvēks, kas šo viedokli simbolizē, ASV ārpolitikā tiek uzskatīts par ietekmīgāku nekā valsts sekretāri vai padomnieki nacionālās drošības jautājumos. Šādā līmenī nekas nenotiek nejauši, un attiecīgi aiz publikācijas, pat ja tā ir pasniegta kā autoru personiskais viedoklis, stāv ASV ārpolitikas sabiedrības vai vismaz ievērojamas tās daļas konsenss.

Rakstā tikmēr atzīts, ka pastāvošā starptautiskā sistēma atrodas lūzuma periodā, Rietumu divus gadsimtus ilgusī globālā dominēšana (ar to saprotot Pax Britannica un Pax Americana) tuvojas beigām, un Rietumi zaudē ne tikai materiālo, bet arī ideoloģisko pārākumu. Demokrātijas visā pasaulē kļūst par "neliberālisma" un populisma upurēm, kamdēļ ASV prezidenta Džo Baidena mērķis atjaunot ASV globālo līderību ir "grūts uzdevums". Bez tam, pat ja demokrātijām izdosies pārvarēt iekšējās nesaskaņas, tas nenovērsīs daudzpolāras un ideoloģiski daudzveidīgas pasaules iestāšanos, savukārt pārejas periods ir saistīts ar milzīgiem riskiem starptautiskajai drošībai un stabilitātei.

Lai kaut vai mazinātu riskus, Hāss rosina izveidot XXI gadsimta globālo lielvaru koncertu – pēc XIX gadsimta Eiropas lielvaru koncerta parauga. Pēc ASV Starptautisko attiecību padomes priekšsēdētāja domām, jaunā koncerta dalībnieču sarakstam jābūt neideoloģiskam (balstītam uz lielvaru reālo ietekmi un iespējām), un tajā jāiekļauj sešas valstis vai to apvienības – ASV, Ķīna, Krievija, Indija, Eiropas Savienība un Japāna. Koncerts būtu konsultatīva, nevis lemjoša organizācija, atrastos neitrālā teritorijā (piemēram, Šveicē vai Singapūrā) un neformālā gaisotnē nodarbotos ar kompromisu izstrādi starp lielvalstīm, panāktās vienošanās pēc tam nododot izpildei jau citām institūcijām.

Publikācija, protams, satur vēl virkni citu pārspriedumu, tomēr galvenais šajā gadījumā ir Rietumu liberālisma kraha atzīšana un Hāsa līmenī izskanējis aicinājums no ASV puses sākt nopietnu diskusiju par jaunu pasaules kārtību un spēles noteikumiem. Neatbildēts paliek vienīgi jautājums, cik lielā mērā un vai vispār tam ir gatava ASV jaunā administrācija, kā arī dažādas raudzes ultraliberālā radikālisma sludinātāji. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē