Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Delna: Sabiedrības iesaiste palīdz identificēt negodīgus iepirkumus

Sabiedrības iesaiste iepirkumu uzraudzībā veicina godīgu procedūru norisi, secināts Sabiedrības par atklātību Delna un Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) organizētajā konferencē Godīgi publiskie iepirkumi: digitalizācija, atklātība, konkurence.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja biedrības direktores vietniece Inese Tauriņa, tad šomēnes notikušajā diskusijā tika diskutēts par godīgas konkurences nodrošināšanu, karteļu un korupcijas novēršanu un izplatītākajiem iepirkumu brāķiem, kā arī topošajiem publisko iepirkumu likuma grozījumiem un sabiedrības iesaisti iepirkumu uzraudzībā.

Viņa norādīja, ka eksperti diskutēja par nepieciešamību pēc lielākas atklātības publiskajos iepirkumos, tostarp iespēju atklāt iepirkumu komisijas locekļu vārdus jau iepirkuma izsludināšanas brīdī. Tika izteikti ierosinājumi negodīgu iepirkumu novēršanai un mazo jeb "zemsliekšņa" iepirkumu uzraudzībai, tostarp iespēju veidot centralizētu vadību valsts mazajiem iepirkumiem.

Mazo iepirkumu uzraudzību kā prioritāti aicināja noteikt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Publisko iepirkumu komitejas vadītāja Katrīne Pļaviņa, sakot, ka ir reāli iepirkumi, kurus neviens nekontrolē, izņemot Valsts kontroli un kontroles mehānisms mazajos iepirkumos, viņasprāt, neesot efektīvs.

IUB vadītāja Dace Gaile konferencē uzsvēra nepieciešamību iepirkumu sagatavošanas procesā konsultēties ar tirgus dalībniekiem, darot to atklātā un pārskatāmā veidā, un informēja par plānotajām izmaiņām Publisko iepirkumu likumā saistībā ar publiski izziņotām apspriedēm ar piegādātājiem un to norises kārtību, kā arī interešu konflikta jēdziena paplašināšanu.

Gaile informēja konferences dalībniekus par IUB ieceri izveidot publisku iepirkumu līgumu reģistru, kas ļaus jebkuram sabiedrības loceklim sekot līdzi iepirkuma līguma izpildei, tostarp iegūt informāciju par līguma izpildes faktiskajiem rezultātiem - līguma pabeigšanas datumu un kopējo samaksāto līgumcenu.

Tauriņa norādīja, ka viens no konferences mērķiem bija iezīmēt pilsoniskās sabiedrības lomu publisko iepirkumu uzraudzībā un iesaistes praktiskās iespējas un izaicinājumus. Tāpēc konferences otrajā daļā Delna prezentēja rezultātus par organizācijas "Transparency International" izveidotā instrumenta "integritātes pakts" izmantošanu Skanstes tramvaja iepirkumu uzraudzībā.

"Delnas" projekta vadītājs Jānis Veide, skaidroja, ka integritātes pakts nodrošina neatkarīgu ekspertīzi un ļauj laikus identificēt kļūdas iepirkuma procedūrā un informēt par tām atbildīgās iestādes. Viņš stāstīja, ka biedrība panākusi, ka tiek apturēta un pārstrādāta sašaurinātu iepirkumu procedūra, novēršot, ka iepirkumos piedalās tikai viens dalībnieks, kā arī identificējusi iespējamos korupcijas riskus.

Top komentāri

jurists
j
Kas šiem gudrīšiem maksā?
reptilis
r
biedri no ""delnas"" jau sen ir zaudējuši uzticību:)))
Vecsčekists
V
Gadu pēc čekas maisu izbēršanas uz ielas tiek jau izteikti aicinājumi stučīt no jauna! Cik aizkustinoši!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē