Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bokta: e-identitāte ar vērtību

Katru mēnesi dokumentu parakstīšanai eParaksts tiek lietots nedaudz vairāk par pusmiljonu reižu. Aizvadītā gada pirmajos 11 mēnešos eParaksts lietots jau 5,7 miljonus reižu. Pie katras eParakstīšanas reizes persona tiek reizē arī identificēta elektroniskajā vidē un e-identitāte kļūst par arvien būtiskāku priekšnosacījumu e-pakalpojumu saņemšanai, darbam dažādās informācijas sistēmās un portālos.

Ar eParaksts mobile e-Vidē - kā ar pasi klātienē

Visi Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) izsniegtie e-Identitātes apliecināšanas rīki– mobilā lietotne eParaksts mobile, eID karte, kā arī eParaksta karte un eParaksta karte+ – ir reģistrēti kā kvalificēti paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas rīki. Tas nozīmē, ka elektroniskās identitātes apliecināšana ar šiem rīkiem ir pielīdzināta personas identitātes apliecināšanai klātienē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Vēsturiski Latvijā personas identitātes apliecināšana e-vidē sāka veidoties pirms aptuveni 20 gadiem. Dažādos pakalpojumu sniedzēju portālos cilvēki varēja reģistrēties, izmantojot speciāli vietnes apmeklējumam radītu lietotājvārdu un paroli. Finanšu sektoram attīstoties, arvien plašāk dažādu nozaru interneta vietnēs tika integrēta iespēja veikt maksājumus ar tā saucamiem internetbankas rīkiem, kā rezultātā internetbankas kļuva par plaši pielietotu autentifikācijas rīku. Laikā, kad digitalizācija ir pārņēmusi visas dzīves jomas, par autentifikācijas līdzekli kļuvuši arī sociālo tīklu profilu dati un publisko vietņu piedāvātie autentifikācijas rīki. Rezultātā - šobrīd e-vidē ir pieejami dažādi rīki, kas nodrošina lietotāju autentificēšanu elektroniskajā vidē.
 

Visdrošākais rīks visām situācijām

Šobrīd LVRTC ir reģistrēts kā valstī vienīgais kvalificēta paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas pakalpojuma sniedzējs. Šo statusu Latvijā nosaka Aizsardzības ministrijas Digitālās drošības uzraudzības komiteja, kuras sastāvā ir Aizsardzības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Tieslietu ministrijas, Satiksmes ministrijas, kā arī CERT.lv un Datu valsts inspekcijas pārstāvji.

Saskaņā ar Eiropas Savienības normatīviem, personas identificēšana digitālajā vidē no uzticamības viedokļa notiek trīs līmeņos: zems, vidējs un augsts. Zemākais līmenis būtu lietotāja vārds un parole, ko persona izveido pati dažādos pašapkalpošanās vai iepirkšanās portālos un faktiski persona ir tā par ko uzdodas. Vidējais līmenis papildus paredz virkni drošības nosacījumu, bet

tikai visaugstākais līmenis, ko ieguvuši LVRTC rīki, ir pielīdzināms personas identitātes apliecināšanai klātienē.

2018. gada rudenī sabiedriskās domas un tirgus pētījumu centra SKDS veiktā interneta aptauja atklāja, ka vairāk nekā pusei jeb 53% interneta lietotāju šķistu ērti, ja visos interneta portālos (pakalpojumu sniedzēju portālos, internetbankās, portālā Latvija.lv un citviet) būtu iespēja izmantot vienu identitātes apliecināšanas rīku, piemēram, eParaksts mobile vai eID karti. Tai pat laikā gandrīz katrs ceturtais interneta lietotājs (23%) nezināja, ka ar eParaksta nesējiem var arī apliecināt identitāti interneta vidē.
 

Ar e-identitāti pie eNotāra

Nereti cilvēki jautā, kāpēc drošība ir tik būtiska? Kāpēc apliecināt savu identitāti ar eID ir drošāk nekā ar speciāli kādai vietnei izveidotu lietotājvārdu un paroli? Te jāatzīst, ka šobrīd Latvijā ir salīdzinoši neliels tādu e-pakalpojumu skaits, kuru saņemšanai nepieciešams cilvēka identitāti apliecināt ar visaugstākā līmeņa e-identitātes apliecināšanas rīkiem.

Viens no pēdējā laika populārākajiem piemēriem ir attālināta zvērinātu notāru pakalpojumu saņemšana. Tā nav iespējama bez atbilstošas e-Identitātes apliecināšanas. Tāpat arī ielūkošanās eAdreses pastkastītē, kurā cilvēks varēs uzkrāt no valsts vai pašvaldību iestādēm saņemtos sūtījumus, prasa visaugstākā līmeņa e-identitātes pārbaudi.

Jau tuvā nākotnē visaugstākā līmeņa e-identitātes apliecināšana tiks prasīta arī darbam e-Veselības sistēmā, tāpēc, jo savlaicīgāk iestādes un organizācijas izvērtēs resursus, kuriem ir pamatota prasība pēc paaugstinātas drošības piekļuves, jo ātrāk spēs integrēt e-identitātes rīkus savā ikdienā.

Jau šobrīd redzam, cik strauji mainās digitālā vide. Pieaug iedzīvotāju un pakalpojumu sniedzēju izpratne par e-vides drošību un to, kādiem pakalpojumiem vai informācijai iespējams piekļūt vien ar lietotājvārdu un paroli, bet kuriem būtu nepieciešama e-identitātes apliecināšana ar kvalificētu paaugstinātas drošības elektroniskās identitātes apliecināšanas rīku.

LVRTC ir izstrādājis un bez maksas nodrošina jebkuram interesentam – iestādēm un komersantiem – e-identitātes apliecināšanas integrācijas rīkus visdažādākajām platformām – interneta vietnēm, mobilajām lietotnēm un informācijas sistēmām. Prieks, ka šo iespēju izmanto arvien vairāk pakalpojumu sniedzēji.

Ik mēnesi pieaug ne tikai valsts iestāžu, bet arī privāto komersantu pieprasījums pēc risinājumiem.

Jau šobrīd šāda iespēja ir integrēta gan lielākajās publiskā sektora informācijas sistēmās un portālos Latvija.lv un Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanās sistēmā, bet arī komersantu portālos, piemēram, apdrošināšanas kompāniju Balta un BTA interneta vietnēs, portālos Rēķini.lv, e-pakalpojumi.lv un citviet. Esam gandarīti, ka iedzīvotājiem varam nodrošināt četrus rīkus, kas atbilst augstākajiem kvalifikācijas nosacījumiem un būs piemēroti dažādiem lietotāju paradumiem un prasībām pēc ērtības.
 

eParaksts ir arī suverenitātes jautājums

Ir ļoti būtiski, ka valstij ir savs iedzīvotāju e-identitātes apliecināšanas rīks. e-identitāte tāpat kā pases izsniegšana, vēlēšanu organizēšana, dzimšanas vai laulību reģistrēšana vienmēr būs jomas, kuras ir kritiski saglabāt tieši valsts pārziņā. Lai gan Latvijā nav oficiāli noteikts e-pilsoņa statuss, savā ziņā tieši e-identitāte ir pirmais un būtiskākais priekšnosacījums, lai mēs varētu runāt par virtuālu pilsonību – personas statusu digitālajā vidē, kas ļauj saņemt un baudīt gan valsts un pašvaldību nodrošinātos pakalpojumus, gan arī veiksmīgi iekļauties e-komercijas procesos. Ja kādam interneta veikalam ir mazsvarīgi, no kurienes ir potenciālais klients, kas veic priekšapmaksu par kādu preci, tad saziņā ar valsti ir svarīga gan personas teritoriālā piederība, gan arī personas identitāte. Arī digitālajā vidē cilvēkam ir vajadzīga piederības sajūta. Valsts nodrošināta e-Identitāte vien šo sajūtu neradīs, bet viennozīmīgi palīdzēs to izveidot, nodrošinot cilvēkam jebkurā laikā, ātri un ērti sasniedzamus pakalpojumus, kas līdz šim bijuši pieejami tikai klātienē.

Šobrīd rīki, kas nodrošina e-identitātes apliecināšanu pieejami ap 25 000 eParaksts mobile lietotāju, nepilniem 9000 eParaksta kartes lietotāju, kā arī vairāk nekā 400 000 personu, kas saņēmušas eID karti ar eParakstu.

Redzam, ka valstī būtu skaidri jādefinē tie pakalpojumi un servisi, ko e-vidē iespējams saņemt tikai ar kvalificētiem paaugstinātas drošības e-Identitātes rīkiem. Tas ne tikai veicinātu drošu rīku pielietojuma paplašināšanos, bet arī pasargātu digitālo Latviju no potenciāli nedrošām situācijām. Arī ārpus Latvijas robežām strauji attīstās visdažādākā līmeņa digitālie risinājumu un jau visai drīz var veidoties situācijas, kad ar pietiekami nedrošu kādas citas valsts izsniegtu identitātes rīku persona var saņemt e-pakalpojumu, kas būtu daudz stiprāk aizsargājams.
 

Ejam uz plašu starptautisku lietošanu

ES normatīvie akti nosaka nepieciešamību katrā dalībvalstī ieviest nacionālo e-identitātes apliecināšanas shēmu, kas nodrošinātu to, ka ar katras dalībvalsts izsniegtajiem identitātes apliecināšanas rīkiem iespējams saņemt pakalpojumus ar augstāko e-Identitātes apliecināšanas prasību arī citās ES dalībvalstīs.

LVRTC jau ir iesniedzis pieteikumu eParaksta rīku izsludināšanai ES līmenī. Izsludināšanas process var aizņemt līdz pat pusgadam, bet pēc tā pabeigšanas ikviens eParaksta lietotājs varēs saņemt ePakalpojumus citās ES valstīs. Arī citu ES valstu iedzīvotāji varēs saņemt Latvijas iestāžu un organizāciju nodrošinātos e-pakalpojumus, kuriem nepieciešama augstākā līmeņa identitātes apliecināšana, ja apliecinās e-Identitāti ar savas mītnes valsts izsniegtu nacionālā un ES līmenī atbilstoši akreditētu rīku.

Top komentāri

Nejēga
N
Izdariet tā, lai cilvēkiem būtu ērti un vienkārši lietot visus jūsu e rīkus, bez apgrūtinājumiem, saprotamiem arī tiem cilvēkiem, kuri nav ar īpašu izglītību! Dariet pieejamus ikvienam un cilvēki to visu pieņems un arī lietos! Nedzīvojiet savā īpašajā pasaulē, bet nolaidieties uz zemes! Pagaidām viss darītais ir galīgi neveiksmīgs, nederīgs, apgrūtinošs. Visiem kas ierosināja un veidoja šo projektu ieteiktu atdot iztērētos miljonus un paiet maliņā, jo padarītais ir 200% brāķis.
Apčidrinskis
A
Visi šitie e-ieviesēji izmet aiz borta lauku cilvēkus, kuriem nav interneta un zināšanu, un vispirms jau vecīšus. Truli un agresīvi- ja tev nav interneta, tad nevar pat pie daktera pierakstīties, nav ne pasta, ne bankas! Valsts kļūst par pornogrāfiju.
Pamatfunkcija
P
Šīs parazītiskās iestādes pamatbizness bija pārdot no psrs mantoto analogo raidītāju tīklu pakalpojumus par paaugstinātu cenu, izmantojot valsts piešķirto monopolu. Tā kā privātais bizness tehnoloģiju jomā par 100 gadiem apsteidz šo veidojumu, zeme deg zem kājām, un tiek meklēta iespēja diversificēt biznesu, pārdodot jebko, kaut vai pirts slotas un citas saimniecībā noderīgas mantas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē