Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Epidemioloģe: Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā gripas intensitāte ir vidēja

Salīdzinot gripas intensitātes rādītājus Eiropā, kur vairākās valstīs tā ir augsta vai pat ļoti augsta, Latvijā gripas intensitāte ir vidēja, aģentūrai LETA sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Raina Nikiforova.

Viņa norādīja, ka prognozēt gripas epidēmijas beigas ir ļoti grūti, tomēr tā, visticamāk, ilgs vismaz līdz aprīļa vidum.

Vienlaikus, pēc epidemioloģes paustā, gripas epidēmija nebūs ilgāka kā citus gadus, kaut arī šosezon epidēmija sākās vēlāk nekā pērn. Epidēmijas līkne šogad ir atšķirīga nekā citus gadus, turklāt tā nav tik strauja kā pērn, jo intensitāte palielinās pakāpeniski, viņa skaidroja.

Nikiforova norādīja, ka patlaban gripas intensitātes pieauguma tendence saglabājas, bet maksimālais līmenis nav sasniegts. Pagaidām ir gūti prognozēt, vai gripas intensitāte turpinās pieaugt vai tomēr samazināsies, atzina epidemioloģe.

Pēc viņas paustā, šī gripas epidēmijas sezona ir unikāla, jo cirkulē gan A tipa, gan B tipa vīrusi, turklāt netipiski, ka plaši izplatīti tieši B tipa vīrusi. Parasti vairāk cirkulējot A tipa vīrusi, bet B grupas vīrusi pievienojas tikai uz gripas sezonas beigām. Abu tipu vīrusu cirkulēšana nav tikai Latvijā, bet gan visā Eiropā vērojama tendence.

Vienlaikus epidemioloģe skaidroja, ka parasti gripas smagums tiek vērtēts pēc stacionēto pacientu un letālo gadījumu skaita. Analizējot gripas un tās izraisītu komplikāciju dēļ slimnīcās nogādāto pacientu skaitu, vērojams, ka maksimālie rādītāji vēl nav sasniegti, tomēr aizvadītajā nedēļā īpaši pieauguši gripas izraisītas pneimonijas gadījumi, kas liecina, ka gripas izpausmes kļūst smagākas.

Savukārt, runājot par gripas izraisītiem nāves gadījumiem, Nikiforova sacīja, ka šajā sezonā šādu gadījumu ir mazāk nekā pērn, tomēr šajā sezonā saistībā ar A tipa pandēmiskā vīrusa H1 cirkulēšanu gripa prasījusi salīdzinoši jaunu cilvēku, kā arī cilvēku bez īpašiem riska faktoriem dzīvības.

Nikiforova piebilda, ka katra gripas epidēmijas sezona ar kaut ko mēdz atšķirties.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā saņemti vēl divi paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem, kā rezultātā gripa šosezon prasījusi 21 cilvēku dzīvības.

Pagājušajā nedēļā gripas izplatības intensitāte palielinājās par 31,8%, sasniedzot vidēji reģistrētus 310,6 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Visaugstākā gripas intensitāte joprojām reģistrēta piecu līdz 14 gadu vecuma grupā un vecuma grupā līdz četru gadu vecumam.

SPKC speciālisti uzsver, ka vakcinācija pret gripu ir ieteicama ikvienam, tomēr epidemiologi īpaši aicina vakcinēties tos cilvēkus, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks.

Kā ziņots, Daugavpilī gripas pacientu skaitam sasniedzot epidēmijas slieksni, no 30.janvāra valstī izsludināts gripas epidēmijas sākums.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē