Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks
"NATO ir visam tam gatava. Tāpēc jau NATO ir, lai aizsargātu," uzsvēra vēstnieks

Indulis Bērziņš: Pēc Putina pārvēlēšanas ir četri iespējamie scenāriji

"Latvijas vēstniekam droši vien nevajadzētu uzņemties pareģa lomu, bet, ja paskatāmies, ko saka analītiķi, tā sagrupējam, tad ir četri iespējamie scenāriji pēc prezidenta (Vladimira) Putina pārvēlēšanas," intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma pauda Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš.

"Viens scenārijs, ka nekas nemainās," norādīja vēstnieks, skaidrojot, ka pašreizējās naftas cenas (aptuveni 70 dolāru par barelu) ir pietiekamas, lai turpinātu sistēmu saglabāt. "Ja gadījumā sistēmā kaut kas lūzīs, vienmēr var izmantot vardarbību, kas Krievijas vēsturē ir bijis daudzreiz. Bet principā nekas pēc būtības nemainās."

"Otrs variants ir, un uz to daudzi cer, ka pēc šīm vēlēšanām varētu Rietumiem tikt izteikts kāds piedāvājums, piemēram, uzlabojot situāciju Austrumukrainā, piedāvāt dialoga atjaunošanu, soli pa solim virzīties normālu attiecību virzienā. Es būtu ļoti priecīgs par šādu scenāriju. Man gan nav pamata tādam neaptveramam optimismam," atzina Bērziņš.

Kā trešo no analītiķu ieskicētajiem scenārijiem vēstnieks norādīja iespējamu provokāciju no Krievijas puses: "Apzinoties, ka laiks nav prezidenta Putina un šī režīma sabiedrotais, tiek kaut kas darīts, lai zināmā mērā izprovocētu, piemēram, NATO, tad pēc eskalācijas deeskalētu situāciju pie sarunu galda un runātu."

Kā pēdējo no scenārijiem Bērziņš uzskaitīja iepriekš neprognozētu notikumu pavērsienu, turklāt ne tikai attiecībās starp Krieviju un NATO vai Krieviju un kādu citu valsti, bet, piemēram, Ziemeļkorejā vai Irānā, un "tad viss kopējais drošības stāvoklis tiek nobīdīts, situācija strauji mainās."

Tomēr, kā uzsvēra vēstnieks, "NATO ir visam tam gatava. Tāpēc jau NATO ir, lai aizsargātu".

Taujāts, vai pēdējā laikā izskanējušie ekspertu, tostarp augsta ranga britu militāristu, viedokļi par nepietiekamu Krievijas draudu novērtēšanu ir uztverami kā panikas celšana, Bērziņš atbildēja noliedzoši: "Nedomāju, ka tā ir panikas celšana. Cilvēki, kas nodarbojas ar aizsardzības jautājumiem, pievērš tam uzmanību. Droši vien ekspertiem un britu ģenerāļiem, kas runā par šo jautājumu, ir savs iemesls uztraukties. Man pat zināmā mērā ir par to prieks, ka Krievijas apdraudējums uztrauc ne tikai valstis, kas ir Krievijas tuvumā, Baltiju, Poliju, varbūt Rumāniju un Bulgāriju, bet arī tās valstis, kas ir krietni tālāk. Uztraukums nozīmē, ka šīs valstis zināmā mērā uzņemas atbildību kolektīvās aizsardzības ietvaros rīkoties, ja tas ir nepieciešams."

Tāpat vēstnieks intervijā norādīja, ka, salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm un Poliju, Latvijā NATO spēku sastāvs ir "visraibākais", kas ir pozitīvs faktors, jo "jebkurš agresors saprot, ka, šobrīd uzbrūkot Latvijai - domāju, tas nenotiks, bet vienkārši iedomājoties to - tas uzbruktu vienlaicīgi Spānijai, Itālijai, Kanādai, Polijai, Albānijai, Slovēnijai, Slovākijai un drīz arī Čehijai, jo čehi arī taisās izvietot savus spēkus šeit".

Top komentāri

Daiga
D
kad es studēju - viņš rakstīja disertāciju par PSKP vēsturi, mani brīdināja, ka nedrīkstu uzticēties - tai laikā jau čekai bija liela vara LVU
Sv
S
Kārklu vācietis Saspīlējumu Ukrainā izveidoja ASV ar saviem 5 miljardiem,ieguldītiem "demokratizācijā",un Rietumeiropa.Tu taču draugos ar ASV un piederīgs Rietumeiropai ... ====================================================Ko tu tur melo ? Ukrainā iebruka un nogalina brāļu tautu tava Rosja ņenagļadnaja, nevis kaut kādi jeņķi. Jeņķi ieguldīja pengu Ukrainas attīstībā uz 25 gadiem , nevis kaut kādos nemieros. Vai tu zini , cik miljonus tērē tava Rosja karām Ukrainā un Sīrijā ?
Tims
T
Krievija bez diktatūras nespēj pastāvēt-tā sabruks pa daļām, kā pēdējā lielā koloniālā imperijā. Ja Oskars grib Krievijas sabrukumu, tad 2. variants ir tieši laikā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē