Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Infektologs: Efektīvākā gripas profilakse ir vakcinācija

Ierastie pretgripas līdzekļi var nepasargāt no smagām komplikācijām un letāla iznākuma, aģentūrai LETA pauda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, infektologs, hepatologs Māris Liepiņš.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem pēdējo 14 gadu laikā visaugstākie iknedēļas mirstības rādītāji tiek novēroti gripas epidēmijas laikā. Aizvadītajā sezonā tika reģistrēts 91 nāves gadījums, kura iemesls bija gripas infekcija. Gandrīz visiem mirušajiem bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas.

Liepiņš sacīja, ka gripas sezonas laikā pieaug risks saslimt pašā ārstniecības iestādē. "Gripas pacientiem var attīstīties akūtas vai saasināties hroniskas sirds vai neiroloģiskas saslimšanas, kuru dēļ tie tiks hospitalizēti. Šie pacienti var kalpot kā gripas avots citiem pacientiem, kuri jau atrodas stacionārā ar hronisku saslimšanu paasinājumu - sirds asinsrites traucējumiem, cukura diabētu, onkoloģiskajām slimībām, centrālās nervu sistēmas, nieru un aknu saslimšanām," skaidroja ārsts.

Viņš norādīja, ka valda nepamatots uzskats, ka aptiekās nopērkamie pretgripas līdzekļi var pasargāt no smagas slimības gaitas un komplikāciju attīstības. "Gripas ārstēšanas iespējas ir diskutablas. Šie preparāti nedod garantiju, ka, tos lietojot, smagas gripas gadījumā pacients izdzīvos.

Tāpēc joprojām efektīvākā gripas profilakse ir vakcinācija.

Tas samazinās risku saslimt pašiem, aplipināt savus tuviniekus un pacientus, samazinās darbnespējas izmaksas, kas tiek segtas no mūsu pašu maksātajiem nodokļiem, un saudzēs darbiniekus brīdī, kad pārējie slimo," uzsvēra mediķis.

Slimnīcā atgādināja, ka valsts 50% apmērā kompensē vakcināciju pret gripu personām vecumā no 65 gadiem, grūtniecēm un pieaugušajiem, kuri pieder pie cilvēkiem ar jau augstākminētajām hroniskajām saslimšanām. Vakcināciju ar atlaidi var veikt pie sava ģimenes ārsta, par pilnu maksu to ir iespējams izdarīt arī Austrumu slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centrā.

Kā ziņots, aizvadīto divu nedēļu laikā reģistrēti pirmie trīs gripas klīniskie gadījumi, liecina SPKC monitoringa dati.

Viens gripas gadījums reģistrēts piecu līdz 14 gadu vecuma grupā, bet divi gadījumi 15-64 gadu vecuma grupā. Visi gadījumi reģistrēti Rīgā - divi aizvadītajā nedēļā un viens vēl pirms nedēļas.

Pagājušajā nedēļā saņemta arī informācija par trim Rīgā stacionētiem pacientiem aizdomās par gripas infekciju - divi Ventspilī, bet viens Rīgā. Pacientiem gripas infekcija laboratoriski netika apstiprināta. Vienlaikus kopš monitoringa sākumā saņemti paziņojumi par deviņiem stacionētiem pacientiem ar aizdomām par gripu.

SPKC norāda, ka patlaban gripas intensitāte Latvijā saglabājas zemā līmenī, tiek reģistrēti sporādiskie, tostarp laboratoriski apstiprinātie gripas gadījumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē