Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā darbojas Covid vakcīnu piegāde Latvijā

Recipe Plus uzdotās Covid-19 vakcīnu piegādes vakcinēšanas iestādēm visā Latvijas teritorijā šobrīd darbojas bez sarežģījumiem un visas pasūtītās vakcīnas galamērķos nonāk laikus. Šis process ir stingri reglamentēts.


Process ir pilnībā kontrolējams un 100 % pārbaudāms. Katrai loģistikas ķēdē iesaistītajai pusei ir savi skaidri definēti uzdevumi un atbildība. Rezultātā – vakcīnu piegādes sistēma Latvijā šobrīd darbojas.

Aktīvais līgums par vakcīnu izplatīšanu Latvijas teritorijā ir starp uzņēmumu Recipe Plus, Nacionālo veselības dienestu (NVD), Valsts Asinsdonoru centru (VADC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), un tas ir spēkā līdz 2022. gada 31. martam.

Kas ikdienā notiek šī līguma ietvaros?


Vakcīnas nonāk Latvijā

Covid-19 vakcīnu ražotājs Pfizer pats saviem spēkiem piegādā Latvijas pasūtītās vakcīnas saskaņā ar apstiprinātu grafiku tikai uz vienu vietu visā Latvijas teritorijā – uz VADC Sēlpils ielā, Rīgā. Visas vakcīnas Pfizer transportē speciālās kastēs jeb softbox, pildītās ar sauso ledu, uzturot -70°C temperatūru. Katrai kastei pievienots temperatūras rakstītājs jeb logger  – elektroniska ierīce, kas pastāvīgi reģistrē kastes temperatūru. Kad tā piegādāta galamērķī, lasītājs tiek apturēts un ar reģistrētajiem datiem tiek nosūtīts piegādātājam, lai nodrošinātu pilnu piegādes procesa kontroli un reģistrētu laicīgas piegādes faktu saņēmējvalstī.

VADC darbinieki nekavējoties izpako vakcīnas no kastes un ievieto asinsdonoru centrā esošajā saldētavā -70°C temperatūrā. Turpmākā loģistikas ķēde ir Latvijas institūciju un līgumpartneru pārziņā ar skaidri noteiktām atbildībām.

 

Kā var zināt, kam ko jāved

SPKC koordinē vakcīnu pieprasījumus no vakcinācijas iestādēm visā Latvijas teritorijā, kas katru nedēļu tiek gaidīti un apkopoti līdz piektdienas plkst. 12.00. Tikmēr vakcīnu piegādātāja Latvijas teritorijā – Recipe Plus – uzdevums saskaņā ar saņemtajiem pasūtījumiem ir savā noliktavā sagatavot šļirces un termokastes piegādei attiecīgajām vakcinācijas iestādēm. Kastu sagatavošana aizņem divas dienas.


Kas notiek līdz vešanai

VADC darbinieki asinsdonoru centrā sakomplektē pasūtījumiem vakcīnu iepakojumu skaitu, kas atrodas Pfizer flakonos, katrā pa 5 devām, atbilstoši katras vakcinācijas iestādes prasītajam apjomam.

Tikmēr Recipe Plus piektdienas laikā sagatavo temperatūras rakstītājus un speciālas termokastes vakcīnu pārvadāšanai adresātiem +2 līdz +8°C temperatūrā, saskaņā ar ražotāja instrukcijām (instrukcijas paredz, ka pēc Pfizer vakcīnu izņemšanas no -70°C uzglabāšanas temperatūras, tās jārealizē 5 dienu laikā). Rezultātā vienmēr iespējams pierādīt, ka visā loģistikas procesā bijusi atbilstoša temperatūra un nav notikusi aizkavēšanās.


Pati vakcīnu piegāde

Komplektēšana notiek starp 1.00 un 3.00 naktī no svētdienas uz pirmdienu. Recipe Plus darbinieki ierodas VADC ar savām termokastēm. VADC darbinieki Recipe Plus darbinieku klātbūtnē ievieto tajās pasūtīto vakcīnu skaitu. Tiek parakstīti pieņemšanas-nodošanas akti un vakcīnas termokastēs tiek vestas uz Recipe Plus noliktavu. Noliktavā kastes kopā ar atbilstošu šļirču skaitu tiek sadalītas pa 12 Recipe Plus specializētajām piegādes automašīnām, kuru uzdevums vakcīnas adresātiem uz vairāk nekā 25 adresēm Latvijas teritorijā piegādāt līdz attiecīgās pirmdienas plkst. 11.00.

Katrā no vakcinācijas iestādēm – vakcīnu pasūtītājiem – ir deleģētas un loģistikas procesā visiem iesaistītajiem zināmas konkrētas kontaktpersonas, kas pilnvarotas Recipe Plus piegādātās vakcīnas pieņemt. Recipe Plus šoferis pie piegādes vakcīnas fiziski aiznes līdz ledusskapim vakcinācijas iestādē un pārliecinās, ka tās tiek ieliktas ledusskapī. Recipe Plus termokastes temperatūras rakstītājā tiek piefiksēts izņemšanas laiks un parakstīts pieņemšanas-nodošanas akts. Tāpat tiek piefiksēts laiks, cikos notika katra no darbībām un reģistrēts dokumentos. Rakstītājs tālāk tiek nodots kvalitātes nodaļai, kas pārliecinās, ka viss korekti un tiek veikta attiecīga izdruka.


Kas notiek tālāk, kad vakcīnas ir piegādātas

Pēc piegādes Recipe Plus šoferis atgriežas noliktāvā, iesniedzot gan pilnu piegādes dokumentāciju, gan temperatūras rakstītāju. Visa apkopotā informācija par vakcīnu piegādes loģistiku tiek nodota Nacionālajam veselības dienestam.

Tikmēr vakcinācija pret Covid-19 var sākties.


Kas maksā par vakcīnu piegādi

Kopējā atlīdzība par vakcīnu piegādi visā līguma darbības laikā ir 165 € (viens simts sešdesmit pieci eiro), neskaitot pievienotās vērtības nodokli. Šo summu sastāda 150 € par vakcīnu vešanu (10 € mēnesī), kā arī 15 € par šļirču un injekciju šķīduma glabāšanu un vešanu (1 € mēnesī).

Līguma devu skaits: 19 695 flakoni.

Reālās specializētā transporta izmaksas – 2 € uz flakonu. Lai arī kopējās izmaksas atkarīgas no daudziem faktoriem, šobrīd tās lēšamas 40 000 € apmērā par pamata līguma izpildi.

Šī līguma noslēgšana un izpilde no Recipe Plus puses ir atbalsts un dāvana Latvijas veselības sistēmai un Latvijas mediķiem.
 

Informāciju publikācijai nodrošina Recipe Plus, Repharm Grupas uzņēmums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē