Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kariņš: Atbalsta sistēmā energoresursu sadārdzinājuma apstākļos nonāksim pie cenu griestu scenārija

Izvērtējot jau ieviesto mājsaimniecību atbalsta instrumentu efektivitāti energoresursu sadārdzinājuma apstākļos, visticamāk, valstij nāksies noteikt arī cenu griestus, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ekonomikas ministrija patlaban veic aprēķinus, cik lielus rēķinus gaidāmajā apkures sezonā reāli saņems iedzīvotāji dažādās pašvaldībās par dažāda izmēra mājokļiem. Tas tiek darīts, lai izvērtētu, vai ar esošajiem atbalsta mehānismiem būs pietiekami.

"Ir aizdomas, ka nonāksim pie kaut kāda cenu griestu scenārija," teica Kariņš. 

Premjers vērsa uzmanību, ka siltumenerģijas cenas dažādās pašvaldībās atšķiras ļoti plašā diapazonā - no 50 eiro līdz pat vairāk nekā 300 eiro par megavatstundu (MWh). Pēc Kariņa teiktā, vietās, kur siltumenerģijas izmaksas būs vairāk nekā 300 eiro par MWh, "šķēres" starp izmaksām un to, cik cilvēki var samaksāt, būs pārāk lielas, un būs nepieciešams papildu atbalsts.

Pirms valdība varētu lemt par šādu cenu griestu noteikšanu Latvijā, vēl jāsagaida arī Eiropas Komisijas (EK) piedāvātais vienotais risinājums visai Eiropai. Premjeras par to jau runājis ar EK prezidenti Urzulu fon der Leienu.

LETA jau ziņoja, ka 9.septembrī notiks par enerģētiku atbildīgo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ministru sanāksme, kurā paredzēts apspriest rīcību, lai reaģētu uz energoresursu cenu straujo kāpumu.

Leiena paziņojusi, ka atbalsta cenu griestu noteikšanu par cauruļvadiem piegādātajai Krievijas gāzei. Savukārt Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte aicinājusi apsvērt kopīgu lēmumu ES līmenī, lai noteiktu cenu griestus elektroenerģijai.

Jau ziņots, ka ir stājušies spēkā grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas paredz veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām. Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa iedzīvotājiem būs apmēram 442,25 miljoni eiro.

Tāpat valdība paredzējusi apmēram 200 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem energoresursu cenu pieauguma dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē