Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kokins: Vēlēšanu iecirkņi būs gatavi uzņemt balsotājus Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās

Vēlēšanu iecirkņu darbinieki būs gatavi uzņemt balsotājus Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, aģentūrai LETA pauda Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins.

Iepriekšējā balsošana paredzēta no 26.augusta līdz 28.augustam katru dienu dažas stundas, un vēlēšanu diena būs 29.augustā.

Reizē Kokins skaidroja, ka pašlaik vēl nav 100% gatavība, jo vēlēšanu komisijās turpinās "ģenerālmēģinājumi", tajā skaitā gatavojoties Covid-19 piesardzības pasākumu ievērošanai.

Tāpat tiek testētas divas programmatūras, kas tiks izmantotas vēlēšanu iecirkņos - balsu skaitīšanas sistēma un vēlētāju datu apmaiņas programma, ja balsotājs izvēlēsies balsot citā vēlēšanu iecirknī, nevis tajā, kura balsotāju sarakstā ir sākotnēji iekļauts. Kā vienu no izaicinājumiem Kokins minēja faktu, ka vēlēšanu iecirkņos tiek izmantoti dažādu veidu datori.

No šodienas vēlētāji var izmantot iespēju iecirkņos iepazīties ar sarakstu kandidātiem un programmām. Šodien to iespējams izdarīt līdz plkst.18 un 25.augustā no plkst.9 līdz plkst.14. Kokins gan norādīja, ka īpašu aicinājumu apmeklēt iecirkņus šodien un rīt nepauž, jo gadījumā, ja tajos ierastos pārāk liels skaits cilvēku, tas varētu traucēt sagatavošanos darbam pirms iepriekšējās balsošanas sākuma 26.augustā.

Gan cilvēki ar elpceļu saslimšanas simptomiem, gan tie, kuri saslimuši ar Covid-19 vai kuriem ir noteikta pašizolācija, aicināti pieteikt balsojumu savā dzīves vietā, norādīja Kokins. Viņš gan arī piebilda, ka, vēlētājiem piesakoties elektroniski, vēlēšanu iecirkņu komisijās šāda veida pieteikumu apstrāde ir darbietilpīga.

Vaicāts, par to, kā rīkosies gadījumā, ja uz vēlēšanām tomēr ieradīsies balsotājs ar elpceļu saslimšanas simptomiem, Kokins norādīja, ka šāds vēlētājs netiks atraidīts un viņam tiks ļauts nobalsot, taču balsotājam būs obligāti jālieto mutes un deguna aizsegs, kā arī jāievēro citi Covid-19 izplatību ierobežojošie nosacījumi.

Taujāts par situāciju, ja vēlēt ieradīsies cilvēks, kurš saslimis ar Covid-19 vai kuram jāatrodas pašizolācijā, Vēlēšanu komisijas vadītājs skaidroja, ka, ja cilvēks to neatklās, tad iecirkņa vēlēšanu komisijai to nebūs iespējams konstatēt. Kokins akcentēja, ka cilvēkiem, kas zina, ka ir saslimuši ar Covid-19 vai kuriem ir noteikta pašizolācija, nav tiesību apmeklēt iecirkni.

Reizē nav tādas precīzas instrukcijas no Centrālās vēlēšanu komisijas, kā rīkoties, ja vēlēt ieradīsies persona, kura saslimusi ar Covid-19 vai kurai noteikta pašizolācija, pauda Kokins. Viņš norādīja, ka, ņemot vērā, ka piedalīties vēlēšanās ir konstitucionālas tiesības, tad arī šādam balsotājam netiks liegts nobalsot, bet šādam cilvēkam būs obligāti jālieto mutes un deguna aizsegs, jādezinficē rokas un vēlēšanu iecirkņa darbiniekiem būs jāmēģina nodrošināt distanci no citiem vēlētājiem.

Vēlēšanu komisijas vadītājs gan cer uz šādu cilvēku disciplīnu un pieklājību, un to, ka, apzinoties iespējamo risku pret citiem vēlētājiem un vēlēšanu komisiju darbiniekiem, viņi izvēlēsies iespēju pieteikt balsošanu dzīves vietā.

Kokins kā vēl vienu izaicinājumu minēja balsu skaitīšanas procedūru, kuras laikā, lai neinficētos no balsošanas zīmēm, balsu skaitītājiem būs jāstrādā cimdos un sejas aizsegos.

Viņš arī pastāstīja, ka vēlēšanām ir sagādāti 250 000 masku, kas ir vairāk nekā puse no Rīgas vēlētājiem un gandrīz tik, cik balsot devās Rīgas domes vēlēšanās 2017.gadā. Tāpat sagādātas arī 150 000 pildspalvas.

Kā ziņots, vēlēšanu dienā 29.augustā iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 22. Trīs dienas pirms vēlēšanām varēs nobalsot iepriekš: trešdien, 26.augustā, no plkst.16 līdz 21; ceturtdien, 27.augustā, no plkst.9 līdz 16; piektdien, 28.augustā, no plkst.12 līdz 20.

Rīgas domes vēlēšanās varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, taču, ja tas nebūs iecirknis, kurā vēlētājs reģistrēts, tad balsotājam ir jāieplāno laiks, kamēr izvēlētā iecirkņa pārstāvis sazināsies ar tā iecirkņa darbinieku, kura sarakstā vēlētājs sākotnēji ticis iekļauts.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus vēlētāji aicināti lieto mutes un deguna aizsegu. Vienreizlietojamās sejas maskas būs iespēja saņemt arī vēlēšanu iecirknī. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance un jādezinficē rokas. Tāpat vēlētāji vēlēšanu iecirknī aicināti izmantot savu pildspalvu. Pildspalvas būs iespēja saņemt arī iecirknī. Ja epidemioloģiskā situācija valstī būtiski pasliktināsies, tad, konsultējoties ar Slimību profilakses un kontroles centru un citām atbildīgajām iestādēm, drošības pasākumi var tikt pastiprināti un masku lietošana var tikt noteikta par obligātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē