Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvijas Preses izdevēju asociācijas atklātā vēstule

2020. gada 6. oktobrī Ministru kabineta sēdē tika izskatīts Kultūras ministrijas informatīvais ziņojums Par nodokļu piemērošanu autoratlīdzību saņēmējiem un pieņemts protokollēmums, kas skar nodokļu režīma izmaiņas attiecībā uz autoratlīdzību saņēmējiem.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 9. oktobra sēdes darba kārtību, 2020. gada 9. oktobrī ir paredzēts izskatīt ar valsts budžeta likumprojektu saistītos jautājumus, tai skaitā likumprojektus Grozījumi līkumā Par valsts sociālo apdrošināšanu un Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Visas izmaiņas augstāk minētajos normatīvajos tiesību aktos tiešā veidā būtiski negatīvi ietekmēs preses izdevēju darbības nozari, un neviena no minētajām izmaiņām nav tikusi apspriesta ar nozares pārstāvjiem. Minētās izmaiņas ir izstrādātas sasteigti, neiedziļinoties preses izdevējdarbības specifikā un neņemot vērā dramatiskās sekas, kādas tā atstās uz nozari. Latvijas Preses izdevēju asociācija (turpmāk – LPIA) uzskata, ka nav izvērtēti šo grozījumu dažādie aspekti - ietekme uz nodarbinātību, kā arī uz valsts budžetu ilgtermiņā.

Viena no preses izdošanas specifikām ir tā, ka cenas abonēšanai gadam tiek noteiktas iepriekšējā gada augustā. Tādēļ šobrīd, oktobrī visas cenas 2021. gadam ir noteiktas un vairs nav nekādu iespēju tās mainīt. Līdz ar to ir absolūti nepieņemami piemērot papildus nodokļus termiņos, kas ir agrāki par 2022.gada 1.janvāri.

Aicinām LR Valdību pirmām kārtām atrisināt samilzušos nesakārtotos nozares jautājumus, kas saistās ar PVN disbalansu starp Latviju un citām ES valstīm, pasta piegāžu kvalitāti, MAF darbību un citām mediju politikas pamatnostādnēs iezīmētām problēmām. Uzskatām, ka tikai pēc šo minēto jautājumu atrisināšanas var runāt par papildus nodokļu sloga piemērošanu preses izdevējdarbībai.

Ņemot vērā iepriekš minēto, izsakām kategorisku protestu un aicinām atlikt visu minēto likumprojektu izskatīšanu līdz brīdim, kamēr atbildīgās ministrijas apspriedīs potenciālās izmaiņas ar nozares pārstāvjiem.

 

Ar cieņu

Latvijas Preses izdevēju asociācijas valdes vārdā

valdes priekšsēdētājs Māris Ančs
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē