Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Levits: Ārstu atalgojumam jābūt divreiz lielākam par vidējo atalgojumu valstī

Ārstu atalgojumam jābūt divreiz lielākam par vidējo atalgojumu valstī, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem paziņoja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents stāstīja, ka viņš ar premjeru pārrunājuši jautājumu par medicīnas aprūpes problēmām, un, pēc Levita domām, nepieciešams izstrādāt stratēģisku mērķi palielināt publisko finansējumu veselības nozarei.

"Latvijā līdz šim publiskais finansējums veselības nozarei ir bijis nepietiekams. Ar 2020.gada budžeta pieņemšanu nekas nav beidzies, jo valdība un koalīcija turpinās strādāt, lai atrisinātu šos jautājumus. Pastāv principiāls uzstādījums, ka ārstu atalgojuma ir jābūt divreiz lielākam par vidējo atalgojumu valstī. Tas ir Eiropas standarts, uz ko Latvijai jāvirzās," klāstīja Valsts prezidents.

Levits piebilda, ka vienlaikus ar mediķu atalgojumu būtu jārisina jautājums arī par budžeta līdzekļu izlietojuma efektivitāti, kā arī ārstu atalgojuma caurredzamības nodrošināšanu.

Valsts prezidents pauda uzskatu, ka valdībai un medicīnas nozarei ir jāuztur pastāvīgs dialogs, kam būtu jāvainagojas ar rezultātu.

Savukārt Kariņš solīja pievērst lielāku uzmanību veselības aprūpes sistēmas efektivizēšanai, norādot, ka ar veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) panākta vienošanās par soļiem, kā to paveikt.

Aicināts vērtēt mediķu organizāciju pieteikto protesta akciju turpināšanu, Levits pauda, ka protesta akcijas ir leģitīmas tiesības, tomēr svarīgāk ir uzturēt dialogu starp valdību un mediķiem. Arī Kariņš aicināja veselības organizācijas uzturēt dialogu ar nozares ministriju un ministri.

"Sarunā ar veselības ministri guvu pārliecību, ka viņa vēlas dialogu uzturēt, un arī es pats esmu gatavs tajā iesaistīties," uzsvēra Ministru prezidents.

Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020.gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Tagad vairāki pie frakcijām nepiederošie, kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāti izskatīšanai Saeimā iesnieguši lēmumprojektu par veselības ministres atbrīvošanu no amata.

Savukārt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība 28.novembrī nolēmusi rīkot vēl vienu protesta akciju pie Saeimas, tās laikā prasot parlamenta atlaišanu un lūdzot prezidentam atgriezt otrreizējai caurlūkošanai 2020.gada budžetu. Tikšot pieprasīta arī Viņķeles demisija.

Top komentāri

Zoja
Z
Levit, pietiek nodarboties ar tuksdirsanu un ir, beidzot, jasak stradat un ir javeic Latvijas valsts darba samaksas reforma, kuras rezultata visiem stradajosajiem Latvijas valsts parvalde, valsts, pasvaldibu darbos darba samaksa ir japrekina par pamatu nemot minimalo algu Latvija. Nu nav normali, ka ministri, prezidents, deputati, ieredni sanem algu, kura ir 10-20 reizu lielaka par Latvija pasu politiku noteikto minimalo algu. Ministra algas aprekina formula 430€ x 3(koificients)=1290€/ menesi pirms nodoklu nomaksas, sada veida butu japrekina Latvijas valsts parvalde, iestades stradajoso algas, pieaug minimala alga lidz ar to pieaug ministru, deputatu, prezidenta, ierednu...algas. Videja alga ir nepienemam un nereala, piemeram, zaglim, korumpantam Rimsevicam LB alga ir 13000€/ menesi+12 bezdarbiniekus= viedeja alga menesi 1000€. Tas tacu ir pilnigs apsurds nemties kaut kadu videjo algu un uz tas veikt kaut kadus rekinus.
interesanti
i
Kurš no 13 padomniekiem viņu ir konsultējis?
zvirbulēns
z
Levit, bet ko tu darīsi ar budžeta likumu, izsludināsi...??? Par dialoga trūkumu vai pārrāvumu, nesatraucies, dialogi būs, cilvēki mīl runāt! Un, kad Tu rādīsi piemēru citiem, optimizēsi prezidenta kancelejas izdevumus, pats pierausies ar visām savām izklaidēm, to starp, vazāšanos pa pasauli?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē