Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Levits: Diasporas politika ir kļuvusi par atsevišķu valsts politiku

Diasporas politika tagad ir kļuvusi par atsevišķu valsts politiku, pēc tikšanās ar biedrības Ar pasaules pieredzi Latvijā pārstāvjiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts prezidenta kancelejā.

"Diasporas politika tagad ir kļuvusi par atsevišķu valsts politiku, un te noteikti jāpateicas nevalstiskajam sektoram, kas aktīvi iesaistījās diasporas likuma un politikas veidošanā. Tas ir samērā jauns politikas virziens arī visā pasaulē, un Latvijā cenšamies šo valstij stratēģiski svarīgo virzienu tagad attīstīt," sacīja Levits.

Valsts pirmā amatpersona, tiekoties ar biedrības Ar pasaules pieredzi Latvijā pārstāvjiem, izteica pateicību biedrībai, ka tā gan individuāli, gan valstiskā līmenī raisa interesi un izpratni par diasporas un remigrācijas politiku.

Savukārt biedrības pārstāvji iepazīstināja prezidentu ar savas darbības aktuālajiem virzieniem. Kā vienu no pamatjautājumiem biedrība minēja remigrējušo pulcēšanu un to kopienas audzēšanu, ar saviem pieredzes stāstiem rādot Latviju kā vietu, kur viss var būt sasniedzams.

Sarunā biedrības pārstāvji uzsvēra, ka biedrība redz savu pienesumu Latvijas rīcībpolitikas veidošanā, veicinot zināšanu pārnesi, kā arī globālo latviešu kontaktbiržas veidošanā.

Levits izteica cerību, ka biedrība varētu nākt ar savu remigrācijas stratēģijas piedāvājumu valdībai, jo, kā atzina pati biedrība, Latvijā ir svarīgi definēt ne tikai atsevišķus remigrācijas pasākumus, bet radīt remigrācijas stratēģiju, kas skatītu dažādus jautājumus kontekstā un ilgtermiņā, saredzot remigrācijā ne tikai ekonomisko aspektu. Tas palīdzētu arī pašvaldībām, kuras saskaras ar dažādiem ar remigrāciju saistītiem jautājumiem.

Liela uzmanība sarunā tika pievērsta arī tā sauktā modernā darba tendencēm un tā radītām iespējām plašākai remigrācijai uz Latviju. Abas puses bija vienisprātis, ka Latvijai ir iespēja, apvienojot pilsoniskos un valstiskos pūliņus, radīt inovatīvu modeli attālinātā darba regulēšanai, kas tajā skaitā ņemtu vērā starptautisko, Eiropas un nacionālo nodokļu likumdošanu.

"Cilvēks kā holistiska būtne mūsdienu apstākļos var harmoniski apvienot sevī fizisku un garīgu dzīvi dažādās telpās. Es uzskatu, ka modernā darba politikai ir jākļūst par konkrētu valsts politiku kopējā politiku spektrā, un dažu gadu laikā tas noteikti tā varētu īstenoties, ņemot vērā valsts ilgtspējības redzējumu, kā arī Eiropas un pasaules tendences," sacīja prezidents.

Biedrības pārstāvji uzsvēra, ka turpinās pievērst šim tematam pastiprinātu uzmanību, jo daudzi remigrējušie un potenciālie remigranti saskaras ar neskaidriem jautājumiem, piemēram, nodokļu sfērā, ja vēlas apvienot savu dzīvi Latvijā, bet strādāt attālināti darbā citā valstī.

Tāpat tika iztirzāts temats par dokumentu un dažādu profesiju speciālistu kvalifikācijas atzīšanu un ar to saistīto problemātiku. Abas puses bija vienisprātis, ka dokumentu atzīšanu vajadzētu visās sfērās spēt veikt digitāli, un ir nepieciešama daudz ātrāka kvalifikācijas atzīšana. Nepieciešama arī domāšanas maiņa sabiedrībā un profesionālajās asociācijās, kas iesaistītas kvalifikācijas atzīšanā, saskatot šo speciālistu kā ieguvumu Latvijai, nevis kā konkurentu un apdraudējumu.

Biedrība "Ar pasaules pieredzi Latvijā" apvieno lielākoties 25-45 gadu vecus cilvēkus, kuri mācījušies, strādājuši ārvalstīs un ir atgriezušies turpināt savu dzīvi Latvijā, integrējot dažādās darbības jomās pasaulē iegūtās zināšanas un pieredzi, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Top komentāri

ļuļa
ļ
nesen ar milzu sajūsmu uzzināju, ka latvijai ir VĒSTNIEKS (!!!!) latviešu diasporai ārzemēs. aļo!!!! viņam tak noteikti ir birojs, algu visiem maksā un ko tik vēl ne! un sēž viņš latvijā un pārstāv diasporu. cilvēki mīļie, valstij neesot naudas, bet apmaksā šitādus liekēžus. visās tajās valstīs tak ir latvijas vēstniecības, kurās problēmu gadījumā griezties, bet nē - paņem un uztaisa atsevišķu vēstnieku cilvēkiem, kas ir aizbraukuši un maksā nodokļus citā valstī. un pēc tam sūdzas, ka budžetā naudas nepietiek!
Pietack Krustingk
P
Vai valstij var būt atsevišķa politika dažādās jomās? Valstij parasti ir vienota politika, bet atsevišķu politiku veidošana ir divdomīga un ved uz kādas saujiņas aktīvistu iedzīvošanās uz valsts un līdzcilvēku rēķina.
Juzis
J
Levit, pietiek nodarboties ar tuksdirsanu un diasporam, lai sis diasporas pasas tiek gala ar savam vajadzibam un problemam, bet tev Levit ir jakalpo un jastrada to latviesu iedzivotaju laba, kuri vel nav aizmukusi prom no sis Latvijas un kuri tev kretin maksa lielu algu un nodrosina ar visada veida komunistiska rezima privlegijam, diaspora tev nemaksa ne algu, ne privlegijas un ari ne pensiju, ta ka beidz tuksu plutit un bezjedzigi teret savu darba laiku un Latvija dzivojoso nodoklu naudu un resursus. Ka ir apriebusies si pretiga tuksdirsana un neko negribesana reali darit Latvijas valsts un latviesu tautas intereses.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē