Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

LTA: Izņemot cigaretes no veikalu plauktiem, dramatiski pieaugs kontrabandas apjomi

Izmaiņas Tabakas izstrādājumu aprites likumā, kas paredz mazināt legālo tabakas izstrādājumu pieejamību veikalos un citās tirdzniecības vietās, veicinās kontrabandas cigarešu tirdzniecības apjoma pieaugumu, portālu Diena.lv informēja Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA).

LTA norāda, ka to apliecina ne tikai citu valstu pieredze, bet arī tirgus un sociālo pētījumu aģentūras Latvijas Fakti šā gada oktobrī veiktā sabiedrības aptauja par attieksmi pret dažādiem tabakas tirdzniecības ierobežojumiem un to efektivitāti. Aptaujas dati liecina, ka aptuveni katrs ceturtais jeb 23% aptaujāto norāda, ka gadījumā, ja tabakas izstrādājumi būs mazāk pieejami, viņi, visticamāk, iegādāsies kontrabandas izcelsmes cigaretes. Pēc LTA aplēsēm, tas valsts budžetā varētu radīt līdz pat 25 miljoniem eiro zaudējumu neiegūto nodokļu veidā.

"Latvijas Tirgotāju asociācija jau vairākkārt ir paudusi savus iebildumus pret šādiem nepārdomātiem likuma grozījumiem. Tabakas izstrādājumu lietošanu nav iespējams efektīvi mazināt ar aplamiem ierobežojumiem un aizliegumiem – tie nekādi neveicina smēķēšanas netikuma mazināšanos sabiedrībā – ir vairāk jāstrādā pie sabiedrības izglītošanas. Šādi ierobežojumi vien rada šķēršļus legālajiem tirgotājiem, īpaši mazajiem veikaliem reģionos, kas nespēs izpildīt likuma prasības un, visticamāk, izņems cigaretes no sava sortimenta. Savukārt šāds pavērsiens būs īsta dāvana cigarešu kontrabandistiem, kam pavērsies iespējas gūt fantastisku peļņu. Lai arī likumsargu cīņa ar kontrabandu pēdējos gados ir bijusi sekmīga, pieredze rāda, ka šo tirdzniecības ierobežojumu pieņemšanas gadījumā, pār valsti velsies jauns kontrabandas vilnis, bet zaudētāji būs legālie tirgotāji un arī valsts budžets," uzskata LTA prezidents Henriks Danusevičs.

LTA atkārtoti uzsver, ka šāds priekšlikums pēc būtības ir vērsts uz pārdali mazumtirdzniecības nozarē. Ja tas tiktu pieņemts, lielajiem tirgotājiem rastos būtiskas priekšrocības, kā rezultātā tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecība nonāktu atsevišķu tirdzniecības uzņēmumu (tīklu) rokās.

Jāsaprot, ka vispārējs tabakas mazumtirdzniecības izvietošanas aizliegums bez izņēmumiem visvairāk kaitēs tieši mazajiem veikaliem, skaidroja LTA. Līdz ar to rodas jautājums, vai šāda veida ierobežojums, kura efektivitāte smēķēšanas mazināšanai nekur vēl nav pierādīta, ir pamatots un atbalstāms, ņemot vērā ļoti lielos ar to saistītos riskus. Tāpat svarīgi saprast, vai nebūtu jāmeklē cits risinājums, kas no vienas puses samazinātu tabakas izstrādājumu redzamību veikalos, bet no otras puses būtu samērīgs, ņemot vērā ietekmi uz valsts budžetu un mazajiem veikaliem, piemēram, atļaujot redzami izvietot tabakas un saistītos izstrādājumus vienā kasē katrā veikalā.

LTA atgādināja, ka jau pataban ceturtā daļa no kopējā Latvijas cigarešu tirgus ir kontrabanda, par ko atbilstoši KPMG aprēķiniem ik gadu valsts budžetā netiek iekasēti nodokļi aptuveni 65 miljonu apmērā. Aizliedzot pircējam redzamā veidā izvietot cigaretes mazumtirdzniecībā, nelegālais tirgus būtiski pieaugs, un vienlaikus mazināsies valsts budžeta ieņēmumi no tabakas akcīzes, uzskata asociācijā.

Top komentāri

jo stulbāk, jo labāk
j
ierēdņiem Latvijā ne par ko nav jāatbild. Arī par absolūtām stulbībām ne. Arī tad ne, ja viņu murgainie izdomājumi tā īsti nemaz nav izpildāmi. Savukārt politiķiem vislabākais ir populistiskas ākstības. Un tā nu mēs te dzīvojam.
No Anglijas
N
Vispār šeit tabaka veikalos jau sen nav redzama, un visi pie tā ir pieraduši, un arī nodokļu problēmu nav, jo valsts nav tāpēc izirusi. Ir taču valstis, kur tabaku un alkoholu vispār netirgo, un nodokļus iekasē no visa cita, nevis no indēm. Latvijā visi grib prļņu no tabakas, alkohola un narkotikām, vienalga, vai no legālām vai nelegālām.
>:-)
&
mani tas vairs neuztrauc , nemaz . esmu nelietīgs , savtīgs ,tikai sava pašlabuma meklētājs . par valsti ,nedomāju nemaz :D ņēmu un divreiz noklausijos grāmatu , Alens Karrs "Kā viegli atmest smēķēšanu".tomēr baidijos atmest . un vienā nelabā dienā , 21 :45 bija atlikusi viena cigarete . varēja paspēt aizvilkties uz veikalu , bet es sadusmojos un neaizgāju un no tā laika viss . ATTEICOS no smēķēšanas ,nevis atmetu . pirmo nedēļu vienkārši nebija ko darīt tajā laikā kad parasti smēķeju un viss . nekādas "lomkas" nekādas gribēšanas uzsmēķēt . tā kā , jau kuro gadu ne valsts ,ne barigas vairs nedabū no manis : ( 3 € x2 ) x365 =2190 € gadā .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē