Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pabriks par Misānes lietu: Dānijas tieslietu sistēma nespēj samērot tiesiskumu ar taisnīgumu

Respektējot Dānijas tieslietu sistēmu, jāatzīst, ka šī sistēma nespēj samērot tiesiskumu ar taisnīgumu, atklātā vēstule Dānijas politiķiem un sabiedrībai saistībā ar Kristīnes Misānes lietu atzinis aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Kā aģentūru LETA informēja ministra padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Emīls Dobrājs, ministru šokē Dānijas amatpersonu attieksme - Latvijas Ārlietu ministrijas iesniegto notu ignorēšana, neatbildēšana uz Latvijas vēstniecības Dānijā vēstulēm un lūgumiem, kā arī premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) un tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) lūgumu ignorēšana.

Atklātajā vēstulē Pabriks skaidroja, ka šī gada sākumā pie viņa vērsās Misānes tuvinieki, lūdzot padomu un atbalstu, lai nepieļautu situāciju un neizdotu sievieti tiesāšanai trešās pasaules valstij. "Valstij, kurā starptautiskā līmenī konstatēti neskaitāmi cilvēktiesību pārkāpumi," uzsvēra ministrs.

"Toreiz biju pārliecināts, ka Dānija noteikti mūsu lūgumu sadzirdēs. Ne mirkli nešaubījos, ka valsts, kurā esmu pavadījis nozīmīgus savas dzīves piecus gadus, nenovērsīsies no sievietes, kura nonākusi bezpalīdzīgā situācijā brīdī, kad aizsargājusi sevi un savus bērnus," pauda Pabriks.

Ministrs uzsvēra, ka no Dānijas tiek prasīts tikai viens - lai pret sievieti un viņas bērniem no Latvijas izturas tikpat respektabli kā pret sievieti un bērniem no Dānijas, kā arī, lai lēmumi, kas tiek pieņemti, tiek pieņemti tieši tāpat, kā tas būtu, ja Misānes vietā atrastos Dānijas iedzīvotāja.

Viņš atzina, ka līdz šim neviena Dānijas amatpersona viņam nav spējusi paskaidrot, kāpēc šis princips netiek ievērots. "Kāpēc Dānijas amatpersonas, kuru rokās ir Misānes un viņas bērnu liktenis, turpina sievieti vairāk nekā 14 mēnešus nošķirt no bērniem un bruģē ceļu tam, lai šis aiz restēm pavadītais mēnešu laiks pārvērstos gados?" vaicāja Pabriks.

Vēstulē ministrs raksta, ka šos gadus Misāne pavadīs nožēlojamos apstākļos Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) cietumā, kas nav savienojami ar cilvēka cieņu un tām vērtībām, kuras vārdos un dažādos dokumentos aizstāv Ziemeļvalstis.

"Ar milzīgu rūgtumu jāsecina, ka viss nav perfekti arī tik attīstītā un pareizā valstī kā Dānija. Konkrētajā gadījumā ekonomiskajām interesēm prevalējot pār cilvēku. Centrējoties uz sevi, mērķtiecīgi neredzot citas Eiropas Savienības valsts sāpi," paudis ministrs.

LETA jau vēstīja, ka Dānijas tiesa pagājušajā mēnesī nolēma paturēt apcietinājumā valstī aizturēto Misāni, aģentūrai LETA pavēstīja Misānes pārstāvji. Tiesas sēdē tika lemts par Misānes paturēšanu apcietinājumā vai atbrīvošanu, jo DĀR nebija viņu pārņēmusi iepriekš noteiktajā 30 dienu termiņā.

Sievietes pārstāvji apgalvoja, ka tiesa sākotnēji nolēma Misāni atbrīvot, taču Dānijas prokuratūra nekavējoties cēla pretprasību. Dānijas prokuratūra argumentējusi savu rīcību ar to, ka DĀR ir garantējusi Misānei vietu cietuma kamerā kopā ar 18 citām ieslodzītajām, kur viņai būtu nodrošināti 4,4 kvadrātmetri personīgās telpas.

Misāni kriminālvajāšanas sākšanai DĀR plānots izdot 12.februārī, jeb divas dienas pirms Dānijas apgabaltiesā gaidāmās tiesas sēdes par sievietes iespējamo atbrīvošanu saistībā ar to, ka savu sodu viņa būtu jau izcietusi, informēja Misānes pārstāvji.

Pēc viņu stāstītā, Dānijas prokuratūra patlaban "ar visiem iespējamiem līdzekļiem mēģina panākt, lai Misāni izdotu Dienvidāfrikai". Ņemot vērā minēto, no 8.februāra Misāne apcietinājuma vietā sākusi badastreiku. Tā mērķis ir pievērst uzmanību ES pilsoņu tiesībām, kas aizliedz izdošanu uz trešajām pasaules valstīm.

Misānes pārstāvji pirmdien aģentūrai LETA atklāja, ka Misānei badastreikā pievienojušās arī citas Dānijas cietumā ieslodzītās sievietes.

Kā uzskata Misānes pārstāvji, izdošana 48 stundas pirms tiesas sēdes esot "spļāviens sejā gan Misānei, gan Latvijai, parādot, ka Dānijas ģenerālprokuratūras skatījumā Latvijas valsts iedzīvotāji nav ES pilsoņi, kuru tiesības jāaizsargā".

Prokuratūrā iepriekš skaidroja, ka Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

Misānes pārstāvji aģentūru LETA iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Top komentāri

nuss
n
Ja Dānija ignorē Latvijas valsts korespondenci, lai kaut vai iesākumā pakrata visas visas dāņu pilsoņu cūku fermas Latvijā un slēdz tās kuras pārāk daudz nopludina savu vircu apkārtējās upēs. Lai dāņi padomā kas viņiem vairāk svarīgāks - neES valsts DĀR likumi, vai cūcisks bizness ES valstī - Latvijā! PS Bet ja var saprast, tad šeit tomēr ir vaina pašu latviešu ierēdņu bremzēšanā, kas sāk strādāt tikai tad kad darbam vajadzēja būt pabeigtam jau vakar.
apastulis
a
Nevajag Latvijas Tieslietu ministrijas un Ģenerālprokuratūras noziedzīgo nolaidību novelt uz dāņu pleciem! Patiesībā šeit ir reize parlamentārās komisijas izveidošanai llai pārbaudītu gan Tieslietu ministrijas, gan Ģenerālprokuratūras darbibas atbisltību gan Likumam par tiesu varu, gan Satversmei, gan Eiropas cilvēktiesībām. Iepriekšminētās institucijas, to vadītāji un padotie ir rupji pārkāpuši virkni likumā noteiktas darbibas, kuras šīm institūcijām bija jāveic! Kāpēc vsipār šīs amatpersonas vēl atrodas amatos?
Pareizaissecinājums
P
Aizsardzības ministra publiski uzbrukumi Dānijas tieslietu sistēmai no diplomātijas viedokļa ir vienkārši brāķis. Tas ir tik pat skaidrs, kā tas, ka "vecās" Eiropas demokrātijas(?) pret Austrum-Eiropas valstīm izturas diezgan augstprātīgi. Bet ko gan jūs gaidījāt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē