Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Politologs: Džonsona demisija nenesīs fundamentālas izmaiņas Latvijas attiecībās ar ES un NATO

Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona demisija nenesīs fundamentālas izmaiņas Latvijas attiecībās ar Eiropas Savienību (ES) un NATO, taču noteikti iestāsies nenoteiktības periods, kas var turpināties līdz laikam, kad vairāk nekā 100 000 Konservatīvās partijas biedru izvēlēsies nākamo partijas līderi, kuru piedāvās kā premjeru, aģentūrai LETA prognozēja politologs Kārlis Daukšts.

LETA jau rakstīja, ka Lielbritānijas premjerministrs ceturtdien paziņojis par savu atkāpšanos no Konservatīvās partijas līdera amata, kas nozīmē arī premjerministra amata zaudēšanu. Taču 58 gadus vecais Džonsons turpinās pildīt premjera pienākumus, kamēr netiks ievēlēts jaunais toriju līderis.

Pēc Daukšta paustā, lai gan Džonsons ir paziņojis, ka pildīs premjerministra amata pienākumus līdz rudenim, daudzi viņa partijas biedri iebilst pret viņa palikšanu premjera amatā.

Politologs atzīmēja, ka nenoteiktības periods zināmā mērā var skart ne tikai ES un NATO darbību Baltijas reģionā, bet arī Ukrainā, jo Džonsonam bija liela autoritāte ukraiņu elitē. Daukšts uzsvēra, ka Lielbritānijas premjerministra demisija var ietekmēt 2,5 miljardu eiro palīdzības sniegšanu Ukrainai. Iespējams, Džonsona atkāpšanās no Konservatīvās partijas līdera amata varētu arī apturēt Lielbritānijas solītās palīdzības plūsmu.

Daukšts uzsvēra, ka nenoteiktības periods Rietumvalstu palīdzības organizācijas un struktūras ziņā nav nekas labs agresīva kara apstākļos arī pašai Ukrainai. Tāpat nenoteiktība nav labākais periods arī NATO darbības kontekstā.

"Lielbritānijā tā būs sarežģīta iekšpolitiska cīņa. Priekšā gaidāma ļoti gara procedūra, turklāt procedūra ir tāda, ka vispirms ir jāizveido saraksts, no kura jāatstāj divi pretendenti, par kuriem galu galā notiks arī balsošana. Tāpēc priekšā vēl ir ilgs un garš politiskais process, kuram var būt lielākas sekas visā pasaules politikā," sacīja politologs.

Jautāts, kādi varētu būt svarīgākie iemesli, kas lika Lielbritānijas premjerministram pieņemt lēmumu par demisiju, Daukšts norādīja, ka jāņem vērā britu demokrātijas īpatnības, kuras nepieļauj augstāko amatpersonu vaļību vai ekstravagantu rīcību. Politologa ieskatā, lielā mērā tas bija tēla jautājums.

"Viņam traucēja kļūt par nācijas absolūtu līderi ne tikai viņa politiskā rīcība un lēmumi, bet arī politiskā uzvedība," sacīja Daukšts.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē