Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Premjers norāda, ka nākamgad mediķu algām jāaug par 20%

Nākamgad mediķu algām ir jāaug par 20%, trešdien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Komentējot jautājumu par mediķu algu celšanu, premjers norādīja, ka tas ir skatāms 2021.gada budžeta un nodokļu kontekstā.

"20% pieaugumam mediķu algām nākamgad ir jābūt. Tas viss ietekmēs budžetu, bet mēs runājam, kā atrisināt mediķu atalgojuma jautājumu un pie viena arī pedagogu atalgojuma jautājumu. Šī ir tā reize, kad to atrisināt," uzsvēra premjers.

LETA jau vēstīja, ka aprīļa beigās Latvijas veselības aprūpes darbinieku un pedagogu profesionālās organizācijas pieprasīja nekavējoties valdībā un Saeimā atsākt sarunas par iepriekš piesolītā finansējuma piešķiršanu pedagogu un mediķu atalgojuma palielināšanai jau šogad un nākamajos gados.

Arodbiedrību ieskatā, nepieciešama steidzama visu iesaistīto pušu apspriede un kopīga darbības plāna izstrāde, kā nodrošināt ilgtspēju veselības aprūpes un izglītības darbinieku atalgojumu, kā arī minēto nozaru attīstību atbilstoši laikmeta prasībām.

Tās jau tuvākajā laikā cer sagaidīt uzaicinājumu tikties un strādāt kopā.

Pērn Saeima pērn 14.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2020.gada valsts budžetu, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķirot aptuveni 60 miljonus eiro.

2018.gadā Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020.gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai, atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Sākotnēji mediķu algām tika plānots piešķirt 42 miljonus eiro, tomēr, reaģējot uz nozares augošo neapmierinātību, tika pieņemts lēmums pārskatīt iepriekš atbalstītās prioritātes. Pārskatot prioritātes, kā arī aktualizējot valsts uzņēmumu un centrālās bankas peļņu, izdevies rast vēl 18 miljonus eiro, tādējādi kopumā mediķu algām šogad nodrošinot aptuveni 60 miljonus eiro.

Arī iepriekš rīkotā mediķu protesta akcija Viena diena bez ārstniecības personāla nenesa vēlamos rezultātus, un lai gan akcijā piedalījās aptuveni 4000 medicīnas darbinieku, studentu un iedzīvotāju, joprojām netika panākta garantija par atalgojuma prasību izpildi. Mediķi joprojām turpināja protestēt un visā Latvijā aizvadītajā gadā rīkoja akciju Nolaid karogu, iededz sveci! - no 8.novembra līdz 13.novembrim lielākajām slimnīcām, ģimenes ārstu praksēm un citiem aizdedzot sveces, kā arī pusmastā nolaižot valsts karogu.

Tāpat līdztekus protesta akcijai Centrālajā vēlēšanu komisijā tika iesniegts Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības ierosinājums rīkot parakstu vākšanu referenduma rosināšanai par priekšlaicīgu Saeimas atlaišanu.

Top komentāri

jānis
j
Tu saki?
Mēsls pārkāpa likumu
M
Šitā mēslu koalīcija pārkāpa pašu pieņemtu likumu un naudu izpļeckāja diferencētajam neapliekamajam minimumam, kas dod priekšrocības lētā darbaspēka izmantotājiem un aplokšņu algu maksātājiem!
Kāpēc ne šogad?
K
Ko viņš tur pļurkst par nākamo gadu? Kāpēc nevar sākt jau ar jūniju? Naudas taču tagad ir vairāk nekā vajag. To burtiski smērē visos caurumos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē