Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rinkēvičs: Bez NATO mūsu drošības situācija būtu ļoti, ļoti slikta

"Es domāju, ka mūsu drošības situācija neapšaubāmi būtu ļoti slikta, ņemot vērā to, ka Krievija jau vairāk nekā piecus gadus ir pārgājusi uz ļoti agresīvu politiku," dienā, kad Latvija atzīmē 15 gadus kopš iestāšanās pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Jaunā Vienotība).

"Līdz pat Prāgas samitam varēja gadīties, ka mūs tomēr neaicina iestāties. Tā ir diena, lai atgādinātu, kāds tas ceļš [līdz NATO - red.] bija. Diena, lai pateiktu vēlreiz paldies visiem tiem, sākot no politiķiem, diplomātiem, karavīriem, līdz cilvēkiem, kas ļoti daudz nevalstiskajās organizācijās strādāja, lai pārliecinātu sabiedrotos, ka esam tieši tādi paši kā viņi. Šī ir priecīga diena, bet arī diena, kurā ne tikai runāt par pagātni, bet arī domāt par nākotni," uzsvēra ministrs.

Atbildot uz jautājumu, vai bez dalības NATO Latvija šobrīd varētu atrasties līdzīgā situācijā kā Ukraina, Rinkēvičs norādīja, ka mūsu drošība situācija būtu ļoti slikta: "Gribētu teikt, ka mums tiešām izdevās izdarīt visu laikā un vietā. Kaut kur vietā arī analoģija, ka mēs ielēcām aizejoša vilciena pēdējā vagonā. Es domāju, ka pāris gadus vēlāk, ja mums kaut kas būtu nogājis greizi, mēs tieši tāpat kā dažas kandidātvalstis joprojām klauvētos. Un tas noteikti nenāktu par labu mūsu drošībai."

Identisku domu Rinkēvičs savulaik neilgi pēc Krievijas veiktās Krimas okupācijas un vēlāk arī aneksijas pauda intervijā žurnālam SestDiena, uzsverot, ka NATO sastāvā Baltijā Krimai līdzīga epopeja ar zaļajiem vīriņiem nebūtu iespējama.

Lūgts komentēt aizsardzības ministra Arta Pabrika (Attīstībai/Par!) pausto, ka aizsardzības budžets būtu jāpalielina virs noteiktajiem 2% no IKP, Rinkēvičs norādīja, ka jau pagājušgad izteicies - mūsu aizsardzības budžetam līdz 2024. gadam būtu jāsasniedz 2,5% no IKP. "Tas nav saistīts ar vēlēšanu diskusiju, tās ir mūsu reālās vajadzības. Varam varbūt izstiept, tas nav obligāti noteiktā gadā, bet par to jādomā. Aizsardzības budžeta celšanu atbalstu," norādīja ministrs un atgādināja par korekcijām, ko var nākties veikt, valsts ekonomiskajai izaugsmei noritot straujāk par prognozēto. Jau pērn gada nogalē aizsardzības tēriņiem nācās piešķirt papildu līdzekļus, lai tiktu sasniegti nepieciešamie 2%.

Šodien Latvija atzīmē 15 gadus kopš iestāšanās NATO. Par godu 2004. gada 29. marta notikumiem piektdien Rīgas pils Svētā Gara tornī plīvo NATO karogs.

Top komentāri

Buks
B
Pēc bildes spriežot, ministrs aiz kreisā vaiga ņem biežāk kā aiz labā.
Pipars
P
Mēs arī ar visu NATO absolūti neesam drošībā... Nav noslēpums ka pa šiem pēdējiem 20 gadiem esam zaudējuši pusi Latvijas iedzīvotāju...!!! Kara itkā nav bijis, bet situācija ir kā pēc kara... vai mēra...! Savukārt visādi bezbērnu izvirtuļi, kuri ēd un dzīvo uz mūsu nodokļu maksātāju naudas rēķina un pat oficiāli pārstāv mūsu valsti pasaulē, baidot mūs ar to ka mūsu drošība bez NATO būšot ļoti ļoti slikta-- mūsu situāciju nu nekādi neuzlabo... Dažreiz es nesaprotu kuras valsts intereses tad pārstāv mūsu ārlietu ministrija!!!
Labais
L
UN ŠIS PEDARASTIJAS APSĒSTAIS TIPS RUNĀDAMS ATKLĀTAS MUĻĶĪBAS SAŅEM KATRU MĒNESĪ ALGU 4000 EIRO+PRĒMIJAS,PABALSTUS??????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē