Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Var nest augstāku kvalitāti

Latvijas mazumtirdzniecības jomā jau sen vajadzēja vēl kādu spēlētāju, kas varētu esošajiem veikalu tīkliem likt uzlabot gan preču kvalitāti, gan apkalpošanas līmeni, turklāt varētu veicināt sabiedrībai draudzīgāku cenu pieejamību. Ir svarīgi, lai veidotos veselīga konkurence un lai tirgus, tā sakot, izlīdzinātos.

Latvijā līdz ar Vācijas mazumtirdzniecības zīmola Lidl ienākšanu kopumā turpmāk vajadzētu būt kvalitatīvākām precēm, pircējiem draudzīgākām cenām, kā arī būtu jāuzlabojas apkalpošanas kultūrai. Līdz šim daudzos veikalos visas trīs iepriekšminētās lietas ļoti bieži ir palikušas otrajā plānā. Uzņēmums ir gatavs pelnīt, nereti vispār nerēķinoties ar patērētāju. Mums patiešām bija vajadzīgs jauns, konkurējošs uzņēmums, lai šo situāciju mainītu, lai paceltu augstāk kopējo latiņu. Līdz šim rudenim Latvijā jau esošie tirgotāji bija tādā situācijā, ka varēja brīvi izvēlēties rīcības modeli un faktiski vadīt tirdzniecību visā valstī, bet mums, patērētājiem, bija jāpakļaujas viņu iegribām. Šoruden ir radusies situācija, kurā tas var tikt mainīts uz labo pusi, bet to, vai tā reāli notiks, parādīs laiks.

Iepriekš vairāku ārvalstu mazumtirdzniecības uzņēmumu mēģinājumi iegūt paliekošu, stabilu vietu Latvijas tirgū ir izgāzušies, piemēram, te jāatceras ar Somiju saistītais veikalu tīkls Prisma un ar Igauniju saistītais veikalu tīkls Selver, kas neizturēja konkurenci un aizgāja prom no mūsu valsts tirgus. Selver pat atzina, ka Latvijas tirgū konkurences cīņa nav bijusi godīga. Uzņēmums Lidl ir liels un spēcīgs, un ir pamatota cerība, ka šis uzņēmums spēs izcīnīt paliekošu vietu Latvijas tirgū un ka tas patērētājiem nāks tikai par labu.

Latvijas tirgū noteikumus ierasti veido zīmoli Maxima un Rimi. Nav apdraudējuma, nav konkurences ne cenu, ne sortimenta, ne preču kvalitātes ziņā. Turklāt mums mazumtirdzniecībā ir daudz preču, kuras ir atšķirīgas no rietumvalstīm kvalitātes ziņā. Jāpiebilst, ka kvalitātes latiņu nosaka tieši pasūtītājs, nevis pats ražotājs.

Domāju, ka Lidl ienāks ar kvalitatīvākām precēm, nevis ar samazinātu kvalitāti, un tas varētu likt mainīt arī savu politiku jau esošajiem veikalu tīkliem. Gribētu, lai jēdziens "kvalitāte" Latvijas mazumtirdzniecībā izpaustos kā patiešām labs produkts un pakalpojums. Esošajiem veikalu tīkliem arī sava cenu politika būs jāpārskata, lai pielāgotos Lidl līmenim. 

Kopumā mazumtirdzniecības nozarē visvairāk uztraukumu rada tieši apkalpošanas kvalitāte, un es ceru, ka Lidl šajā ziņā spēs ieviest augstāku kultūru, apmācot savus pārdevējus tādā līmenī, lai apkalpošanas kvalitātes izaugsme attīstītos arī citu zīmolu veikalos. Pārdevējam ir jāspēj konsultēt pircēju par viņam interesējošiem jautājumiem, jāprot pastāstīt par preci un par preces sastāvu. Svarīgas ir arī pārdevēju manieres – smaids, sasveicināšanās, laipna un patīkama komunikācija. Veikalu plauktiem vienmēr ir jābūt piepildītiem. Un, ja veikals strādā līdz pulksten 19 vai līdz 22, nedrīkst jau pulksten 18.30 vai 21.30. būt pusaizvērts un no visām kasēm strādāt tikai viena.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē