Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ACI Europe brīdina par iespējamu haosu lidostās vasarā Covid-19 pārbaužu dēļ

Starptautiskā lidostu padome Eiropā (ACI Europe) brīdina par riskiem, ka vasarā ceļotājiem būs jāpavada ilgas stundas Eiropas lidostās Covid-19 pārbaužu dēļ.

Ņemot vērā jau esošos un arvien gaidāmos ceļošanas ierobežojumu atvieglojumus gan Eiropā, gan ārpus tās epidemioloģiskās situācijas uzlabošanās dēļ, Eiropas lidostas ar prieku gaida brīdi, kad cilvēki atsāks ceļošanu.

Ir paredzams, ka pasažieru satiksme pieaugs gandrīz trīskārtīgi – no 47 miljoniem pasažieru jau šomēnes līdz 125 miljoniem augustā.

Lai gan šis rādītājs joprojām nebūs ne tuvu tam ceļošanas līmenim, kāds tas bija pirms pandēmijas 2019.gadā, tomēr šāda pasažieru plūsmas pieauguma pārvaldīšana radīs lidostām iepriekš nepieredzētus operatīvos sarežģījumus dažādu faktoru dēļ, skaidro ACI Europe.

Starp šiem faktoriem ACI Europe min ierobežoto vietu lidostu telpās. Fiziskās distancēšanās ieviešana maksimāli visos lidostas procesos ir ierobežojusi cilvēkiem pieejamo telpu visos termināļos, ievērojami samazinot pieejamās fiziskās iespējas un palielinot pasažieru apkalpošanas laiku.

Lidsabiedrību pašreizējie plāni arī rāda, ka gaisa satiksme šai vasarā aktīvākā būs tieši maksimālās noslodzes periodos – tas ir vairāk nekā pagājušajā gadā un atsevišķās lidostās pat vēl vairāk nekā 2019. gada vasarā. Satiksmes maksimumstundas ir ierasta lidostu darbību pazīme, un tā ir atkarīga no lidsabiedrību darbības režīma, tāpēc lidostu telpas ir veidotas tā, lai efektīvi pielāgotos lielam pasažieru skaitam. Taču to izdarīt kļūst īpaši apgrūtinoši, kad fiziskās distancēšanās rezultātā kapacitāte tiek samazināta, turklāt procesus, kas iepriekš veikti bez aizķeršanās, vairs nav iespējams veikt konsekventi papildu Covid-19 pārbaužu dēļ.

Tagad pasažieri ir spiesti veikt papildu pārbaudes lidostā ar mērķi pārbaudīt Covid-19 testu sertifikātus, pasažieru lokācijas formas un karantīnas dokumentus, vēsta ACI Europe. Turklāt šīs pārbaudes tiek veiktas vairākas reizes gan izlidojot, gan ierodoties galamērķī, un vairumā gadījumu tās ir manuālas, kā rezultātā tās kļūst neefektīvas un ievērojami palēnina pasažieru apkalpošanas laiku.

"Lidostas ar nepacietību gaida iespēju atgriezties dzīvē, atkal apvienot savas kopienas un atbalstīt ārkārtīgi nepieciešamo Eiropas atgūšanos no esošās ekonomiskās situācijas. Taču neskaidrības un sarežģītības līmenis, kas apvij darbības restarta plānošanu, pagaidām ir prātam neaptverams. Ar katru dienu arvien reālāk šķiet, ka šajā vasarā ceļotājiem lidostās būs jāsaskaras ar plaša mēroga haosu. Absolūti un nekavējoties ir nepieciešams, lai valstu valdības paātrinātu efektīvu plānošanu, ņemot vērā dažādos problēmjautājumus, un vēl ciešāk sadarbojas ar lidostām un lidsabiedrībām," uzsver ACI Europe ģenerāldirektors Olivjē Jankovečs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē