Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Austrālijas amatpersona brīdina par kara iespējamību Āzijas un Klusā okeāna reģionā

Austrālijas Iekšlietu ministrijas sekretārs Maikls Pezulo paudis bažas, ka Āzijas un Klusā okeāna reģionā atkal dzirdamas kara bungas.

"Mūžīgas spriedzes un baiļu pasaulē rīb kara bungas - reizēm vāji un tālu, bet citreiz daudz skaļāk un tuvāk," svētdien, kad Austrālijā tika atzīmēta Veterānu diena, ministrijas darbiniekiem sacīja Pezulo. Otrdien viņa uzruna publicēta medijos.

"Šodien brīvās valstis atkal dzird bungu rīboņu un ar bažām vēro, kā tiek militarizēti jautājumi, kas vēl nesen likās mazticami kā kara katalizatori," sacīja Pezulo, aicinot turpināt tiekties pēc miera, bet sagatavoties kara iespējamībai.

Austrālijas iekšlietu ministre Kārena Endrūsa intervijā telekanālam Nine Network sacīja, ka ir apstiprinājusi Pezulo uzrunu.

"Viņam ir pilnīga brīvība sagatavot šādu runu, dokumentu un to publicēt," sacīja ministre.

Valdības uzskata, ka "mums jābūt modriem, bet ne uztrauktiem," viņa piebilda.

Savukārt opozīcijas deputāts Bils Šortens novērtēja Pezulo izteikumus kā pārspīlētus.

"Es neesmu pārliecināts, ka mūsu augstākajiem valsts darbiniekiem būtu jāizmanto šāda valoda, jo es neesmu pārliecināts, kam tas patiesībā palīdz, izņemot to, ka rada lielāku satraukumu," sacīja Šortens.

Arī Austrālijas aizsardzības ministrs Pīters Datons svētdien pieļāva, ka iespējams konflikts starp Ķīnu un Taivānu.

"Neviens nevēlas piedzīvot konfliktu starp Ķīnu un Taivānu vai kaut kur citur pasaulē," raidorganizācijai ABC sacīja ministrs.

Pezulo norādīja, ka šogad aprit 70 gadi, kopš Austrālija noslēdza aizsardzības līgumu ar ASV, un citēja ASV ģenerāli Daglasu Makarturu un ASV prezidentu Dvaitu Eizenhaueru, kurš bija sabiedroto spēku komandieris Otrajā pasaules karā.

Atsaucoties uz viņiem, Pezulo aicināja vienmēr meklēt miera iespējas kara laikā, līdz nav citu variantu, kā atkal iesaistīties karā.

Austrālijai ir jāsamazina kara iespējamība, bet ne par mūsu brīvības dārgo cenu, sacīja Pezulo.

Austrālija pagājušajā nedēļā izsauca Ķīnas sašutumu, atceļot divus līgumus, kas bija noslēgti Ķīnas infrastruktūras iniciatīvas Belt and Road Initiative ietvaros.

Ķīnas vēstniecība Austrālijā paziņoja, ka Kanberas lēmums vēl vairāk kaitēs divpusējām attiecībām un beigās nāks par ļaunu pašai Austrālijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē