Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dombrovskis: Diskusija par ES fiskālās disciplīnas noteikumu apturēšanas laiku vēl sekos

Diskusija par to, uz cik ilgu laiku būs apturēti Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas noteikumi, vēl sekos, intervijā aģentūrai LETA sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks ekonomikas un finanšu pakalpojumu jautājumos Valdis Dombrovskis.

"Pašlaik mēs neesam noteikuši konkrētu termiņu. Pilnīgi noteikti, tas attiecas uz 2020.gadu, jo skaidrs, ka dalībvalstu budžeta deficīti un valsts parāda līmeņi būs krietni lielāki, nekā tas iepriekš tika prognozēts. Par 2021.gadu vēl notiks diskusijas Eiropas pavasara semestra ciklā, kas parasti ir maija beigas, jūnija sākums. Tad notiks diskusijas, kāda ir iespējamā fiskālās politikas attīstība 2021. un turpmākajos gados," stāstīja Dombrovskis.

Viņš piebilda, ka līdz maija beigām, jūnija sākumam, cerams, jau būs skaidrāka aina, kā attīstās koronavīrusa pandēmija, vai to ir izdevies apturēt, un atkarībā no tā jau varēs sākt izdarīt kādus secinājumus par fiskālo politiku. 

Jautāts, ko ieraudzīsim dalībvalstu budžetos pēc ES fiskālās disciplīnas noteiktumu darbības atjaunošanas, Dombrovskis atzina, ka būs gan lielāki deficīti, gan lielāki valsts parādi. 

"Par to nekādu šaubu nav. Bet jautājums ir, vai šajā situācijā ir kādas citas iespējas, jo tā ir ne tikai sabiedrības veselības problēma, bet arī milzīgs šoks ekonomikai. Ja mēs gribam nodrošināt, lai ekonomika spēj ātri atkopties no šī šoka, tad pēc iespējas ir jācenšas saglabāt uzņēmumus, saglabāt darbavietas. Tas prasa papildu finansējumu, tāpat kā papildu finansējumu pašlaik prasa veselības aprūpes sistēma," uzsvēra Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks.

Tomēr viņš atgādināja, ka dalībvalstīm, finansējot papildus izmaksas, ir jāņem vērā arī valsts parāda ilgtspēja un jārēķinās ar to, cik lielu valsts parāda līmeni dalībvalsts spēj finansēt.

"Latvijā šī problēma varbūt nav tik aktuāla, jo Latvijas valsts parāds ir krietni zem Māstrihtas kritēriju sliekšņa, kas ir 60% no iekšzemes kopprodukta, bet situācija ES dalībvalstīs ir atšķirīga," atzina Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka 23.martā ES dalībvalstu finanšu ministri vienojās apturēt stingros bloka fiskālās disciplīnas noteikumus, lai nacionālās valdības cīņā ar Covid-19 pandēmijas sekām varētu atļauties lielākus tēriņus. Ar šo lēmumu uz laiku faktiski tika atcelta Briseles uzraudzība pār dalībvalstu budžetiem.

Top komentāri

Nu ja
N
Vai Latvijas PSR CK pirmais sekretārs Valdis Valdisivočs Dombrovskij beidzot varētu pieturēt savus padomus DĀR diktatoram un lidzvērtīgiem, un savām histēriskām pielūdzējām Vaiderei un Kalnietei. Pietiek ar viņa "success story" vaimanām. Tas viss ir dzirdēts
mjā
m
Veiksmes stāstu visai Eiropai!
IKP procenti nav ēdami
I
Kad,Dombrovski,sekos Luksemburgas 3% PVN likme bāzes pārtikas produktiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē