Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eksperts: Pastāvīgu NATO karabāžu izvietošana Baltijā un Polijā būtu komplicēta

Pastāvīgu NATO karabāžu izvietošana Baltijā un Polijā būtu komplicēta, intervijā aģentūrai LETA sacīja ASV Vācijas Māršala fonda viceprezidents Dereks Šollē.

Komentējot NATO iespējas Baltijā un Polijā stiprināt šo valstu aizsardzību vēl vairāk, eksperts norādīja, ka tas varētu sākties ar lielāku personāla un militārā aprīkojuma izvietošanu šajā reģionā. Tāpat vienmēr ir pastāvējis jautājums par to, vai šajā reģionā varētu atrasties pastāvīgas karabāzes. Tomēr no ASV skatpunkta pastāvīgu karabāžu izvietošanu fonda viceprezidents apšauba.

"Es nedomāju, ka šādām bāzēm vispār būtu liela nozīme, jo mūsu pastāvīga klātbūtne šeit tāpat būs uz ļoti ilgu laiku. Tomēr ideja to padarīt par pastāvīgu ir komplicēta - tam pat nav nekāda sakara ar Krieviju vai ASV saistību pret Baltiju nozīmību. Šeit ir jārunā par aizsardzības budžeta apmēriem un nepieciešamību slēgt dažas bāzes ASV. Politiski būtu grūti atvērt pastāvīgas bāzes, jo līdzekļi šim mērķim būtu jāiegūst, slēdzot bāzes ASV," skaidroja Šollē.

Pēc bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas pārstāvja domām, starp ekspertiem un cilvēkiem, kas fokusējas uz Transatlantiskās drošības jautājumiem, Baltijas valstis gūst lielu uzmanību. Tomēr ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas iekšienē, kā arī ap to klātesošās drāmas dēļ, tāpat arī nemierīgās pasaules daudzo izaicinājumu dēļ, šis pasaules nostūris būtībā gūst mazāk uzmanības, nekā būtu to pelnījis.

"Tikai pateicoties Zapad manevriem, tika pievērsta lielāka uzmanība tam, kas notiek Baltijā. Ir jārēķinās, ka ASV, Lielbritānija un, iespējams, arī Vācija tuvākajos gados vairāk skatīsies uz iekšpusi, jo to prasīs iekšpolitika un pašmāju satricinājumi, līderiem būs grūtāk atvēlēt laiku un uzmanību, ko ir pelnījuši šī reģiona izaicinājumi. Neskatoties uz to, tik un tā būs daudzi jo daudzi eksperti, kā arī preses pārstāvji un ASV Kongress, kas Baltijai pievērsīs lielu uzmanību," mierināja Šollē.

Vienlaikus viņš atzina, ka Ziemeļkorejas krīzes eskalācija varētu laupīt Baltijai pievērsto uzmanību. Eksperts vērsa uzmanību, ka patlaban turpinās vārdu kari starp ASV un Ziemeļkoreju un pastāv aizvien lielākas bažas, ka tie var novest pie īsta kara. Tāpat liels jautājums Trampa administrācijai ir turpmākā rīcība attiecībā uz Irānu - par tās kodolvienošanos, jo gadījumā, ja tā no šīs vienošanās atteiksies, tad varam pieredzēt Irānas kodolambīciju neitralizēšanai panāktā diplomātiskā konsensa sabrukumu. "Tādējādi jāsecina, ka mums it nemaz nepietrūkst starptautisku krīžu, kas spēj novērst uzmanību," piebilda fonda viceprezidents.

Komentējot to, vai Ziemelkorejas krīzes risināšanā ASV var paļauties uz Ķīnu un Krieviju, eksperts pauda pārliecību, ka Ķīna Ziemeļkorejas jautājumā ir svarīga spēlētāja un šīs krīzes risinājumam būs jāiziet cauri Pekinai. Šobrīd iesaistītās valstis izdara spiedienu uz Ķīnu, lai tā savukārt izdarītu spiedienu uz Ziemeļkoreju, savukārt savu attiecību ar Ziemeļkoreju dēļ arī Krievija šajā procesā ir spēlētāja, taču ne pārāk izšķiroša, domā Šollē.

"Ja domājam par valstīm, kuras ir iesaistītas sešu pušu sarunās, - ASV, Ziemeļkoreja, Krievija, Japāna, Ķīna un Dienvidkoreja -, tad Krievija starp tām ir visneaktīvākā. Šeit nav nekādu potenciālu kompromisu, kas mums būtu jāpanāk, lai mēs iegūtu sev nepieciešamo viņu sadarbību - tā nekādi nevarētu likt ASV kaut ko upurēt," teica Obamas administrācijas pārstāvis.

Top komentāri

atvainojiet
a
Vai tad Latvijas armijas bāzes nav NATO bāzes? Es kaut ko esmu nokavējis? NBS nav NATO spēku daļa?
Schuzman
S
pareizi ir izvietot bāzes Eiropas robežu ar ienaidnieku krieviju tās tuvumā , nevis 1000 km attālumā no tās , sen tie laiki pagājuši kad krievu ietekme Eiropā beidzās pie ritumberlīnes, tgad tā ir austrumeiropa , baltijas valstis
eksperts idiotšovmenis
e
Desanta izcelšana Inčhonā bija vairāk nekā komplicēta - tā bija neiespējama. Pretrunā ar visiem militārās teorijas un veselā saprāta likumiem. Vesels bars ekspertu tā arī teica ģenerālim Makarturam. Tomēr Makarturs kaut kā iemanījās šo desantu izcelt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē