Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lietuvas ārlietu ministrs: Astravjecas AES varētu tikt iedarbināta augustā

Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltā Astravjecas atomelektrostacija (AES) varētu tikt iedarbināta augustā, ceturtdien paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

"Jārēķinās ar iespēju, ka tā var sākt darboties augustā,“ viņš sacījis, tiekoties ar Seima opozīcijā esošo Liberāļu kustības frakciju.

Pēc ministra teiktā, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda 19.jūnijā gaidāmajā Eiropadomes sēdē izvirzīs jautājumu par šo spēkstaciju, ko Lietuva uzskata par nedrošu un apņēmusies bloķēt tajā ražotās elektroenerģijas nonākšanu tirgū, cenšoties pārliecināt arī Latviju un Igauniju to boikotēt.

Abas pārējās Baltijas valstis atbalsta Lietuvas centienus, taču nevēlas uzņemties saistības nepirkt Baltkrievijā ražoto elektroenerģiju, kad tiks iedarbināta Astravjecas AES.

Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) izteicis cerību tuvākajā laikā rast kompromisu šai jautājumā, ko viņš trešdien videokonferencē pārrunāja ar Lietuvas un Igaunijas premjeriem Sauļu Skverneli un Jiri Ratasu. 

Kā norādījuši premjera biroja pārstāvji, Baltijas valstu starpā panākta vienošanās par metodoloģiju, kas tiks piemērota tirdzniecībā ar trešajām valstīm brīdī, kad Baltkrievijā sāks darboties Astravjecas AES un Lietuva atbilstoši savai nacionālajai likumdošanai pārtrauks elektrības tirdzniecību ar Baltkrieviju.

Lietuvā pēdējā laikā diskusijas izraisījis Enerģētikas ministrijas izstrādātais Baltijas valstu vienošanās projekts, kas neparedz Latvijas un Igaunijas apņemšanos nepirkt elektroenerģiju no šīs spēkstacijas. Lietuvas valdība pagājušajā nedēļā apsprieda šo projektu, bet nekādu lēmumu nepieņēma. Tiek gaidīts, ka sarunās aktīvi iesaistīsies Eiropas Komisija.

Seima opozīcijas politiķi un daži eksperti savukārt izteikušies, ka jāmēģina panākt ambiciozāku trīspusējo vienošanos, kurā visas trīs valstis solidāri apņemtos nepirkt elektroenerģiju no Baltkrievijas.

Vienošanās projektu kritizējis arī Linkevičs, kas uzskata, ka tā neatbilst Lietuvas interesēm, savukārt prezidenta birojs to atbalsta.

 

Top komentāri

Edgars
E
Ja būtu uzbūvēta Visaginas AES, baltkrievi pirktu enerģiju no tās un Astrajecas AES nebūtu ekonomiskā pamatojuma. Toreiz trīs valstis, ar zaļo protestiem piesedzoties, nespēja vienoties. Un tagad spēs? Tikai tāpēc, ka mūsu "šrēders" pārsēdies no MP LG krēslā?
Ignalinasezītis
I
Es priecājos no sirds, ka valsts, kura uzbūvēja divus indīgus objektus pie Latvijas robežām, nu ir pati dabūjusi atomstaciju pie savām robežām. Atšķirība ir tikai tā, ka valdošie vēji iespējamo radiāciju pūš atpakaļ Baltkrievijā, kamēr Ignalinas un Mažeiķu izgarojumi nonāk Latvijā.
Ubi bene, ibi patria paraugs:
U
"Abas pārējās Baltijas valstis atbalsta Lietuvas centienus, taču nevēlas uzņemties saistības nepirkt Baltkrievijā ražoto elektroenerģiju".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē