Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pabriks: Spriedzei uz Baltkrievijas-NATO valstu robežām ir tendence pieaugt, bet no provokācijām nav jābaidās

Spriedzei uz Baltkrievijas un NATO valstu robežām ir tendence pieaugt, bet no provokācijām nav jābaidās, aģentūrai LETA atzina bijušais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dalībnieku skaitam Baltkrievijā turpinot pieaugt, tas rada ne tikai drošības riskus pret Baltkrievijas kaimiņvalstīm, bet arī zināmā mērā pašam Baltkrievijas režīmam, jo nav zināms, kā Aleksandrs Lukašenko ar "Vagner" spēs sadarboties, ja atšķirsies viņu intereses un mērķi.

Bijušais ministrs arī uzskata, ka divu Baltkrievijas helikopteru ielidošana Polijas gaisa telpā bija apzināta, jo zemais lidojums apgrūtina ātru lidaparātu identificēšanu. Šādā veidā tika pārbaudīta radaru un politiskā reakcija.

"Mēs nevaram izslēgt, ka kaut kas līdzīgs var notikt uz Latvijas robežas. Nevaram izslēgt riskus, ka šādā veidā cilvēki var tikt ievesti un "Vagner" var palīdzēt imigrantiem tikt pāri robežai. Nedomāju šeit izteiktas kaujas darbības, taču jābūt gataviem provokācijām, sevišķi tuvojoties rudenim," uzsvēra Pabriks. "Ja tā pistole ir izvilkta, tad kaut kad viņai ir jāšauj. Nu nebūs tā, ka vāgnerieši sēdēs teltīs, smēķēs cigaretes un neko nedarīs," vērtēja Pabriks.

Minētais nozīmē, ka arī Latvijai jābūt šādām iespējām adekvāti sagatavotai, lai spētu reaģēt. No vienas puses, gatavība jau ir nodrošināta, bet jautājums ir par to, kā reaģēt bezprecedenta provokāciju gadījumā. "Tas nav jautājums tikai par mūsu militārajām spējām, bet arī par strauju spēju politiski rīkoties krīzes apstākļos. No situācijas nav jābaidās, taču labāk gatavoties ļaunākajam un kļūdīties šajās prognozēs, nevis vieglprātīgi pieiet drošības jautājumiem," izteicās Pabriks.

Pabriks piekrītot analītiķiem, ka spriedze varētu pieaugt septembrī. "Lai arī daudzi par provokāciju vietu minējuši Suvalku koridoru vai Lietuvas-Baltkrievijas robežu, jo netālu ir Viļņa, to saprot arī otra puse, līdz ar to, kāpēc pēkšņi kādas darbības tomēr nevarētu būr Latvijas-Baltkrievijas robežas tuvumā?" retoriski sprieda bijušais ministrs.

Ņemot vērā minēto, Latvija ir jābūt pietiekami psiholoģiski sagatavotai un jānodrošina ļoti laba informācijas apmaiņa ar Lietuvu un Poliju. Tāpat visām trim valstīm jāsalāgo likumdošana, lai militārās vienības bez papildus tiesiskās procedūrām, piemēram, parlamenta vai valdības lēmumiem var pārvietoties pāri iekšējām robežām.

Polijas mediji otrdien vēstīja, ka divi Baltkrievijas helikopteri netālu no Polijas-Baltkrievijas robežas pārlidojuši pāri Bjalovežas pilsētai. Neatkarīgie izmeklētāji konstatējuši, ka helikopteri Mi-24 un Mi-8 Polijas teritorijā ielidojuši vismaz trīs kilometru dziļumā, tad apgriezušies un aizlidojuši atpakaļ uz Baltkrieviju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē