Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Rinkēvičs: ES jābūt gatavai šogad uzsākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu

Eiropas Savienībai (ES) ir jābūt gatavai jau šogad uzsākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu, šodien Odesā tiekoties ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), Rinkēvičs kopā ar Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) ārlietu ministriem tikās ar Ukrainas ārlietu ministru, apmeklēja Odesas tirdzniecības ostu, kā arī piedalījās Odesas rekonstrukcijas foruma atklāšanā.

Tiekoties ar Ukrainas ārlietu ministru, amatpersonas pārrunāja Ukrainas paveikto ES integrācijas procesā, aktuālo drošības situāciju, kā arī Krievijas atbildības par agresiju Ukrainā nodrošināšanu. Rinkēvičs akcentēja, ka ES ir jābūt gatavai uzsākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu jau 2023.gadā. Šis lēmums ir svarīgs gan Ukrainas tautas motivācijas uzturēšanai Krievijas agresijas kara laikā, gan arī kā nozīmīgs stimuls turpmākām reformām valstī.

Ministrs uzsvēra reformu procesu, kuru Ukraina jau patlaban veiksmīgi īsteno, neskatoties uz grūtībām, ar kurām tā saskaras Krievijas iebrukuma apstākļos. Rinkēvičs akcentēja, ka Ukrainas veiktās reformas pašreizējos kara apstākļos tiek augstu novērtētas. Viņš uzsvēra Ukrainas spertos soļus cīņā pret korupciju, kā arī tiesu varas stiprināšana.

"ES integrācija prasīs lielu un skrupulozu darbu, kur ļoti svarīga būs nopietna un rezultatīva reformu īstenošana," pauda Latvijas ārlietu ministrs.

Pirms NATO samita Viļņā Rinkēvičs pauda Latvijas atbalstu Ukrainas vēlmei kļūt par NATO dalībvalsti, kad tas būs iespējams. Patlaban svarīga ir NATO un Ukrainas praktiskās sadarbības stiprināšana, paudis Latvijas politiķis, akcentējot Ukrainas cīņas nozīmi Eiropas drošībai.

Apmeklējot Odesas tirdzniecības ostu, NB8 ārlietu ministri iepazinās ar ostas darbu, kas nodrošina Ukrainas lauksaimniecības produkcijas izvešanu pa Melno jūru. Rinkēvičs norādīja, ka skaidri redzami drošības, ekonomikas, savienojamības un vides izaicinājumi, ar ko saskaras Ukraina Melnās jūras reģionā.

"Par spīti Krievijas liktajiem šķēršļiem Ukrainas rīcība un iesaiste lauksaimniecības produktu eksporta veicināšanā, izmantojot Melnās jūras iniciatīvu, "Graudi no Ukrainas", kā arī ES Solidaritātes joslas, ir neatsverams Ukrainas ieguldījums pasaules pārtikas krīzes mazināšanā," uzsvēra Rinkēvičs.

Odesas rekonstrukcijas foruma atklāšanā Rinkēvičs apliecināja, ka Latvija turpinās sniegt visa veida atbalstu Ukrainai. Pēc ārlietu ministra paustā, šī gada prioritāte ir atbalsts un rekonstrukcija Čerņihivas apgabalā. Tāpat ir būtiski nodrošināt, lai Ukrainas ES integrācija, reformas un rekonstrukcijas process iet roku rokā, lai atjaunošanas process veicinātu Ukrainas iekļaušanos ES.

Latvijas līdz šim sniegtais atbalsts Ukrainai pārsniedz 508 miljonus eiro, kas veido 1,24% no iekšzemes kopprodukta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē