Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vācijas Māršala fonda eksperts: Lai Krievija mainītos, būs jāpaiet desmitgadēm

Imperiālisms Krievijai ir vēsturiska nodarbe, kas ilgst jau vairākus gadsimtus, tāpēc nav pamata gaidīt, ka Krievija varētu dažu gadu laikā mainīties - tam būs nepieciešamas desmitgades, intervijā aģentūrai LETA Rīgas konferences laikā norādīja Vācijas Māršala fonda Austrumu virziena izpilddirektors Mihals Baranovskis.

"Baltijas valstīm un Polijai, acīmredzot visai Eiropas Savienībai (ES) ir nepieciešams, lai Krievija patiešām mainītos, lai tā atbrīvotos no imperiālistiskā noskaņojuma, nevis tikai nomaina režīmu," sacīja Baranovskis.

Viņš norādīja, ka diemžēl imperiālisms Krievijai ir vēsturiska nodarbe, kas ilgst pat vairāku gadsimtu garumā, un, iespējams, šī Krievijai ir pirmā iespēja ļoti ilgā laikā atzīt šī imperiālisma sekas. "Tikai pēc tam, kad viņi izjutīs šīs sekas, zaudējot karu Ukrainā, viņi spēs patiešām izprast šīs realitātes un mainīties," uzskata eksperts.

"Mūsu reģiona līderi ļoti daudz runā par atbildību, par taisnīgumu. Bez tā Krievija var uz mirkli apstāties, bet tā nemainīsies. Domāju, ka caur šādu pat prizmu varam skatīties uz atsevišķiem cilvēkiem, tomēr tas ir sarežģīti, jo ir patiešām ļoti jāiedziļinās, lai saprastu, cik labi cilvēks izprot to, cik tālu nepareizā virzienā ir aizgājusi viņa valsts," runājot par imperiālistisko noskaņojumu Krievijas sabiedrībā izteicās Baranovskis.

Viņš piekrīt, ka ārpus Krievijas izbraukušajiem krieviem ir jāapliecina, ka viņi ne tikai ir vienaldzīgi, bet tiešām neatbalsta Putina režīmu, ņemot vērā Krievijas Ukrainā pastrādāto noziegumu smagumu. "Protams, ka galvenais tests ir imperiālisms, varbūt pat vairāk nekā tikai antiputinisms, kaut arī tas ir galvenais indikators," teica Vācijas Māršala fonda Austrumu virziena izpilddirektors.

Viņš uzskata, ka pārmaiņām nepietiks ar Putina nāvi vai viņa režīma krišanu, drīzāk Krievijai ir jāiziet cauri apmēram tam pašam, kam Vācija gāja cauri pēc Otrā pasaules kara.

"Tas aizsāktos ar sakāvi karā Ukrainā. Ļoti iespējams, ka tikai politiskā ziņā. Tomēr nesagaidu, ka tas varētu būt kaut kas tāds, kas prasa gadus. Pat labākajā gadījumā runājam par desmitgadēm, jo ir jāmainās arī paaudzēm. Šai valstij, mūsu kaimiņam, tas viss ir kārtīgi jāsagremo," sacīja Baranovskis un piebilda, ka Krievija ir bijusi imperiālistiska tik ilgi, ka imperiālisms ir dziļi ieēdies sabiedrībā, pat tās kultūrā un pavisam noteikti - tās politikā.

Vērtējot notiekošo Baltkrievijā, Baranovskis norādīja, ka, neskatoties uz relatīvo klusumu, jāņem vērā, ka Baltkrievija mums jāskata kā Krievijas militārās telpas sastāvdaļa.

"Vienlaikus Krievija ir arī ļoti aizņemta, un nedomāju, ka tā varētu veikt pasākumus, lai nomainītu [prezidenta Aleksandra] Lukašenko režīmu. Iespējams, ka viņam ir veiksmīgi izdevies pretoties otras frontes atklāšanai pret Ukrainu no Baltkrievijas, tomēr viņa situācija nav mainījusies, tā ir tikai tā kā nomierinājusies," izteicās eksperts. "Tā nav mierīga vieta, bet diemžēl šajā ziņā ļoti stabila. Bet neredzu nekādas pazīmes, ka Lukašenko režīms tiktu destabilizēts."

Baranovskis uzsver, ka mūsu politikai ir jābūt Baltkrievijas opozīcijas līderus un pilsonisko sabiedrību atbalstošai, tomēr viņš aicināja atturēties no mēģinājumiem dzīt ķīli starp Lukašenko un Putinu, kaut kā mēģinot rast kādus kopsaucējus ar Lukašenko.

"Šajā spēlē Lukašenko ir jau tik daudzas reizes "sēdējis uz sētas". Nav absolūti nekādu izredžu, ka viņš varētu kļūt demokrātiski vai rietumnieciski noskaņots. Viņam ir Krievijas kodolieroči, viņam ir politieslodzītie, viņa režīms ir viens no autoritārākajiem Eiropā. Vienīgais, ko varam darīt, ir sniegt atbalstu opozīcijai un pilsoniskajai sabiedrībai, neslēdzot nekādus darījumus ar Lukašenko. Kaut arī varētu paiet prāvs laiks, pirms varēsim plūkt kādus augļus," rezumēja eksperts.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē