Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SESTDIENAS CEĻOJUMI

Starp kalniem, pētersīļiem un plastmasu © DIENA

Pirms visi sāka domāt par to, ka tuvojas klasiskais atvaļinājumu laiks, klusi un neuzkrītoši šmaucām uz Armēniju – valsti ar viesmīlīgiem cilvēkiem, neizmērojamu mīlestību pret bērniem un fantastisku virtuvi. Valsti, kas spilgtā atmiņā paliek ar brīvdabas kafijas automātu būdiņām, fantastisku dabu, kalnu pārgājienu maršrutiem un pilnīgu retrītu, tā moderni izsakoties.

Uz Tērbatu un atpakaļ © DIENA

Viss ir tāds pats un tomēr tik ļoti mainījies – ja gribas paceļot laikā un tomēr gūt jaunus iespaidus, var doties uz vietām, kurās būts pirms daudziem gadiem. Piemēram, braukt uz Tartu, lai jau citādi ieraudzītu savu kādreizējo studiju pilsētu

10 009 km attālumā no Kronvalda bulvāra © DIENA

Jeb kā mēs, Nacionālā teātra cilvēki, braucām Velnu pilsētu Šanhaju lūkoties, cīnoties ar vaļiem sevī un stereotipiem apkārt, uzsūcot kontrastus un pārkāpjot paši sev pirms tam svēti solīto

Vēl un vēlreiz uz Ameriku © DIENA(8)

Ja gribas ceļot uz kādu valsti, kura nekad gluži vienkārši nevar apnikt, jābrauc uz Ameriku – tur var gan iepazīt dabas brīnumaino varenību un skaistumu, gan piepildīt bērnības sapņus, traucoties vistrakākajā karuselī, gan izbaudīt romantisku nakti zem zvaigznēm un nebeidzamu ceļa sajūtu, dodoties kārtīgā road trip.

Labā gaisa un dejas soļu pilsētā © DIENA

Sagaidīt pavasari Buenosairesā ir laba doma ne tikai pēc zaļuma un saules izslāpušajiem, bet arī tiem, kuri grib sajust īpašus dejas ritmus, novērtēt ziedu un putnu krāšņumu un... ēst daudz gaļas.

Uz Ļvovu pēc brīvības © DIENA(9)

Rietumu Ukrainas metropole Ļvova šobrīd ir brīnišķīgā stadijā – pagātnes spozme nav pārvērsta globālajā masu "skaistumā", Eiropas regulas vēl nenosaka, kur būs bučoties, smēķēt vai veļu žaut, ēkas ir apdrupuši skaistas, un cilvēku emocijas vēl nav ieslodzītas tikai virtuālajā realitātē. Šī ir dzīva pilsēta ar senās Eiropas garšu, un to noteikti ir vērts apmeklēt kaut uz pāris dienām.

No kontrabandas līdz kuģu būvei © DIENA(1)

Līču zeme jeb Lahemā ciemi Igaunijas ziemeļos padomju laikā bija aizliegtā zona, mūsdienās tie vilina ne tikai ar kolorītu vēsturi, bet arī kultūru, atjaunotām muižām un neskartu dabu. Jā, arī ļoti labi ceļi un kaimiņi, kas sargā cits cita īpašumu, ir liels pluss.

Kurzemes tālā "aste" © DIENA

Pavasaris ir īstais laiks, lai dotos klejot dabā, – putnu balsis, zaļums, kas vēl tikai šķiļas, un Latvijas pelēkais krāšņums, kas aizved līdz Dunikas tīrelim, Papes dabas parkam un Embūtes tritoniem.

No putnu cilts © DIENA

Katrā pasaules valstī dzīvo romi, kam vietējā tauta devusi arī savu nosaukumu – Latvijā viņi gadsimtiem ilgi bijuši zināmi kā čigāni, un ar šo vārdu kļuvuši arī par mūsu kultūras un kopējās mentalitātes sastāvdaļu. Lai arī skaitliski tā vienmēr bijusi neliela iedzīvotāju daļa, tomēr kompakta, pamanāma un nedaudz citāda. Tā kā šonedēļ 8. aprīlī tiek atzīmēta pasaules romu diena, arī SestDiena ieskatās Latvijas čigānu kultūras mantojumā.

Isikula deja vu © DIENA

Sniegotas virsotnes, jurtas un tālēs izgaistoši ganāmpulki ir visas Centrālāzijas vizītkarte, toties Isikuls norāda nepārprotami – esam Kirgizstānā, reģionā, kur Tjanšana kalni izauklējuši otru vislielāko augstkalnu ezeru pasaulē. Dzīve ap to vijas kārtu kārtām – zeltītu saulrietu, balti krāsotu papeļu un kolorītu paradoksu pilna.

Vēstures un mūžības priekšā © DIENA(3)

Līdzās vietējam kolorītam un tūristu daudznacionālajām balsīm Mūžīgā pilsēta Roma arvien no jauna apliecina savu nemirstīgo vārdu, piedāvājot pazust citu laiku plūsmā un pēc dievnamu izstaigāšanas ieraudzīt gan dievišķo, gan pasaulīgo

Vai skaistule pārtapusi briesmonē? © DIENA(22)

Pēdējos gadus, kad no Rietumeiropas regulāri pienāk biedējošas vēstis par teroraktiem, bēgļu krīzi, masveida protestiem, Parīze bijusi viens no šo negatīvo ziņu epicentriem. Vai tiešām aizēnots pat tās sen izkoptais gaismas un mīlestības pilsētas tēls?

Vilka supermēness ziemas takās © DIENA

Kur Latvijā ir Balkanu kalni un pasaulē lielākais vēja zvanu ansamblis? Protams, Latgalē, kur īpaši skaistu dabas taku netrūkst, bet no sniega pieputinātiem ceļiem nav jābaidās, jo ķibeles gadījumā palīdzība nebūs jālūdz divreiz.

Putniem un kapibarām pa pēdām © DIENA

Iberas mitrāji un Misjonesas province, iespējams, nebūs pirmā vieta, kuru apmeklēt Argentīnas ceļojuma laikā, taču šis ir sajūtu reģions – bez burzmas, bez sakariem ar ārpasauli, putnu valstībā, kur zāle un ūdens līdz viduklim. Kur var pabūt ārpus laika, tumšajās naktīs vērojot zvaigznes tālumā.

Galvenais, lai kājām silti! © DIENA(1)

Ko darīt, ja, par spīti globālajai sasilšanai, Latvijas ziemas joprojām vienkārši šķiet par aukstu? Protams, doties uz siltajām zemēm! Un viens no variantiem ir iespēja iepazīties ar tuksnesi Izraēlā jeb doties uz Eilatu. Tiešais lidojums šajā sezonā būs gana lēts, uz humusu pēc tam ilgi negribēsies skatīties, bet saule tik tiešām nepievils – ļaus sasildīties un ilgoties vēsa alus.

Vulkānu pasaules superzvaigzne atgriežas © DIENA(3)

Vēl 2018. gada 21. decembrī Anak Krakatau vulkāns Indonēzijā bija solīds, viegli dūmojošs paugurs mazliet vairāk nekā Gaiziņa augstumā zilas jūras vidū. Nieka divas dienas vēlāk no tā bija palikuši pāri vairs labi ja simt metru. Dusošs atombumbas spēks, kas, apciemojot to klātienē, prātā tomēr atstāj domu par dzīvības neticami ātro atgriešanos

Briežu zemes vilinājums © DIENA(1)

Latvieši ne tikai savulaik pielika roku, lai Krievijas Tālajos Ziemeļos nostiprinātos padomju vara, bet pēc pusgadsimta bija pirmie, kas tur sāka filmēt profesionālu kino. Tie noteikti ir sniegiem bagātākie un aukstākie ekrāna darbi mūsu kinematogrāfā. Lai arī šīm Rīgas kinostudijas filmām ir spēcīgi sižeti un galvenajās lomās tādas zvaigznes kā Uldis Pūcītis un Pauls Butkēvičs, filmas palikušas plašai publikai nezināmas. Kāpēc?

Vēju un vientuļnieku zeme © DIENA(9)

Skatoties uz milzīgajiem plašumiem zem kājām, šķiet, ka esam nokļuvuši pasaules malā – neredz nekādas cilvēku pēdas. Te nav ne ceļu, ne māju, ne citu būvju. Teiksmainā Patagonija, kas stiepjas no Čīles Biobio un Argentīnas Riokolorado upēm līdz Ugunszemei, ir viens no vismazāk apdzīvotajiem reģioniem pasaulē, kurā uz vienu kvadrātkilometru dzīvo tikai divi cilvēki.