Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SestDienas salons

Bafija, vampīri un citi elki © DIENA

Režisore Marta Elīna Martinsone (35) par mēģinājumu atkal iejusties tīņa ādā, līderu nozīmi un to, kāpēc no sievietēm vienmēr gaida vairāk.

Mūžība smaržīgā laikrādī © DIENA

Komponists Krists Auznieks (29) par laiku starp galu un sākumu ASV un Latvijā, smaržīgiem pulksteņiem, operas dzimšanu, dzīvi bez telefonsakariem un sešas stundas gariem vīna vakariem zūmā.

Neskaidrības plīvurs pār Parīzi © DIENA

Tokijas olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs svarcelšanā Artūrs Plēsnieks (29) par savas iespējas izmantošanu īstajā brīdī, jo pirms gada medaļu nebūtu ieguvis, un reālajiem draudiem svarcelšanu izņemt no olimpisko spēļu programmas.

Gribas smieklus © DIENA

Pasaulslavenais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko (46) par lēcienu Loengrīna lomā tikai ar vienu mēģinājumu, pret nodošanos sapņiem un cerībām, par glābiņu smieklos un par to, kas dzīvē ir un kas nav svarīgs.

Aizklauvēties līdz senioru sirdīm © DIENA

Kardiologs Andrejs Ērglis par to, vai karstā laikā jārušinās dobē, par pozitīvo un negatīvo antivakseru kustībā, par vecuma relativitāti un par to, kādā valodā runā politiķi.

Karsts laiks dzīvnieku pasaulē © DIENA

Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Vilnis Skuja par to, kas putnus un zvērus nospiež vairāk par svelmi, par bērnu ēšanu un par jaunās paaudzes karu.

Trīs torņi atdzims © DIENA

Arhitekte Andra Bula par to, kā Gaiļezerā taps modernākais daudzfunkcionālais medicīnas centrs Latvijā, par sajūtām zemestrīcē un par to, kur vajadzētu celt koncertzāli.

Deinata blaknes © DIENA

Fotogrāfs Jānis Deinats par savu 60 gadu jubilejas izstādi, apskaidrību, saprotot, ka daudzas savas labās bildes vairs neredzēs, un par viscimperlīgāko pasūtītāju.

Kurss uz centralizāciju © DIENA

Māris Pūķis par pašvaldību vēlēšanām jaunajā administratīvajā iedalījumā, par to, kāpēc darbs pašvaldībā nozīmē nemitīgu risku, un par zaļās politikas bīstamību Latvijai.

Skaistākais ziedoņdārzs Baltijā © DIENA

Daudziem jo daudziem Latvijas un ne tikai Latvijas iedzīvotājiem noteikti par garām nepalaižamu pasākumu ceriņu ziedēšanas laikā ir kļuvis brauciens uz Dobeles ceriņu parku. Ceriņi, ziedoņa absolūtās idilles simbols, ir tik nepanesami skaisti, ka visu pārējo gada daļu spēj pārvērst par vieniem vienīgiem gaidīšanas svētkiem. Tik skaisti, ka latvietis apjūk, uzzinājis, ka ceriņi pie mums ieviesti tikai pirms kādiem divsimt gadiem. Lai gan tā īsti tas nav zināms, saka Latvijas Lauksaimniecības universitātes APP Dārzkopības institūta Ģenētikas un selekcijas nodaļas vadošā pētniece bioloģijas doktore Sarmīte Strautiņa.

Mūzika ir greizsirdīga

Ar drebošu sirdi krietni pēc pusnakts pagājušajā sestdienas naktī pieslēdzos starptautiskajam Beļģijas karalienes Elizabetes konkursam Briselē. Ir beidzies šī prestižā konkursa pusfināls, starp kura 12 dalībniekiem bija arī mūsu jaunais pianists, viens no starptautiski atzītākajiem savas paaudzes mūziķiem Daumants Liepiņš. Viņš ir jau vairāku ļoti nozīmīgu konkursu laureāts. Vai būs veicies arī šajā, īpaši grūtajā konkursā, kurā savulaik spožas uzvaras (galveno balvu!) guvuši Latvijas vijolnieki Filips Hiršhorns un Baiba Skride, bet laureātu vidū ir vijolnieki Gidons Krēmers, Vineta Sareika un pianists Andrejs Osokins?

Vairāk nekā laulātie draugi © DIENA

Pateicoties pandēmijai, alpīnisti Kristīne un Kristaps Liepiņi uzrakstījuši grāmatu par kāpienu Pamira septiņtūkstošniekos, kura vienus aizraus, citus atbaidīs.

Iemigt nedrīkst! Saruna ar diriģentu Jāni Liepiņu © DIENA

No krīzes var mācīties neieslīgt komfortā, norāda diriģents Jānis Liepiņš (32) un stāsta par savu pandēmijas piebremzēto starptautiskās karjeras sākumu, Vācijas striktās kārtības realitāti un plānu B, par ko šobrīd domā daudzi mūziķi.

Martuževas sapņi © DIENA

Laikus sākta gatavošanās leģendārās dzejnieces simtgadei 2024. gadā, vēl daudzi viņas dzejoļi nav publicēti.

Nepierast pie attālinātās dzīves © DIENA

Jaunā dziedātāja Aleksandra Špicberga (19) šajā Lieldienu laikā sev un citiem grib atklāt mazās lauku baznīcas, stāsta par spēku, ko dod sevis pārvarēšana, un gavēni kā iespēju sagaršot arī bukstiņputru.