Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Tuvplānā

Biatlona zvaigznes Otepē © DIENA

No 10. līdz 13. martam pirmoreiz Baltijā viesosies visas lielākās biatlona zvaigznes - Igaunijas ziemas galvaspilsēta Otepē, kas atrodas vien aptuveni 50 kilometru attālumā no Latvijas robežas, uzņems Pasaules kausa posmu šajā aizraujošajā sporta veidā.

Alus neaptur zaldātus © DIENA

2020. gada marta sākumā norisinājās Sporta viktorīnas astotās sezonas fināls, un tobrīd neviens nevarēja iedomāties, ka līdz nākamajam finālam būs jāgaida gandrīz divi gadi – Covid-19 sērga atstāja nospiedumus ne tikai uz sporta notikumiem Latvijā un pasaulē, bet arī Latvijā populārākās sportam veltītās erudīcijas spēles norisi.

Cerība tikties pie Alauksta © DIENA

Ja epidemioloģiskie noteikumi un laikapstākļi ļaus, 26. un 27. februārī Vecpiebalgā pēc vairāku gadu pārtraukuma risināsies tradicionālais tautas slēpojums Apkārt Alaukstam. Par sacensībām, kas pēdējo desmit gadu laikā notikušas vien trīs reizes, stāsta organizators Uvis Avens.

Uztura bagātinātāju nebeidzamais piedāvājums © DIENA

Nebūs ne melots, ne pārspīlēts, sakot, ka par uztura bagātinātājiem var runāt bezgalīgi. To klāsts ir neaptverami plašs, turklāt teju katru dienu parādās jauni - gan legāli, gan ne visai. Tāpēc izpētīsim vēl dažus produktus un uzzināsim, vai tie tiešām ir uztura bagātinātāji vai tikai maka nabadzinātāji. Šoreiz par preparātiem imunitātei, potencei, locītavām un garīgajai veselībai.

Ciest pārliecības dēļ © DIENA

Neticēt vakcīnām, cīnīties par politisko taisnību, vēlēties publiski paust viedokli, ko daļa sabiedrības varētu nesaprast. Arī sportā ir lielas zvaigznes, kuras atļaujas savu pārliecību saglabāt pat brīžos, kad tas var kaitēt viņu karjerai. Pirms mēneša Sporta Avīzē ar asu viedokli par olimpiskās spēles uzņemošo Ķīnu dalījās Latvijas kamaniņu sporta leģenda Mārtiņš Rubenis, bet šoreiz apkopojam citu sportistu pieredzēto, kuri savu pārliecību nemaina pat tad, ja tās dēļ nākas ciest.

Karogs stiprās rokās © DIENA

Nacionālais karogs ir svarīgs tautas simbols, un tam goda vieta atvēlēta arī olimpisko spēļu stāstā - atklāšanas un noslēguma ceremonijās, apbalvošanas procedūrā. Pēc neatkarības atgūšanas Latvija piedalījusies astoņās ziemas olimpiskajās spēlēs, un pusē gadījumu valsts karogu atklāšanas ceremonijā nesuši bobslejisti. Sporta Avīze aprunājās ar diviem no šiem varoņiem, turklāt zīmīgiem - Jānis Ķipurs veda Latvijas delegāciju tās pirmajās olimpiskajās spēlēs pēc atbrīvošanās no padomju savienības važām, bet Daumants Dreiškens savās stiprajās stūmēja rokās karogu turēja iepriekšējās spēlēs pirms četriem gadiem Phjončhanā. Pēc tā titulētais bobslejists nolēma likt karjerai punktu un Pekinā jau būs citā statusā.

Astoņus gadus gaidītais hokeja turnīrs © DIENA

Hokeja izlases starts olimpiskajās spēlēs vienmēr bijis kā ķirsītis uz kūkas - Latvijas sporta līdzjutēju visvairāk gaidītais un svarīgākais lielā sporta foruma notikums. Kā nekā hokejisti veido aptuveni pusi no Latvijas delegācijas. Mūsu valstsvienībai bijusi laime kvalifikācijas sacensības aizvadīt pie pilnām tribīnēm savās mājās, savukārt pašu olimpisko turnīru laikā līdzjutēji regulāri modušies arī nakts stundās, lai vērotu hokejistu cīņas pret pasaules labākajiem. Sagaidot Latvijas hokeja izlases startu savās sestajās olimpiskajās spēlēs, atskatījāmies uz notikumiem iepriekšējos olimpiskajos un arī olimpiskās kvalifikācijas turnīros.

Nepiepildīts sapnis © DIENA

Man sen vairs nav interesanta labu rezultātu sasniegšana pasaules čempionātā vai Pasaules kausa kopvērtējumā, jo karjerā palicis tikai viens mērķis – medaļa olimpiskajās spēlēs. Pekinas sacensības sagaidu labā fiziskā formā un mēģināšu beidzot šo sapni piepildīt.

Maigā vara © DIENA

Ķīna salīdzinājumā ar 2008. gadu nav ievērojami mainījusies, bet strauji tuvojas tam, lai kļūtu par pasaules lielāko ekonomiku.

Atgriešanās Putna ligzdā © DIENA

Rīkotāji vienmēr centušies panākt, lai olimpiskās spēles būtu neaizmirstamas un īpašas. Nav šaubu, ka tādas būs arī februārī Pekinā notiekošās XXIV Ziemas olimpiskās spēles, taču vienlaikus jācer, ka to vēsturiskumu veicinās organizatoriskās un sportiskās veiksmes, ne raižpilnais fons un virkne neviennozīmīgi vērtēto faktoru ap četrgades lielākā ziemas sporta foruma norisi Ķīnā. Gatavošanās spēlēm pagājusi kritikas, protestu, pandēmijas un šaubu ēnā, taču par spīti visam šomēnes Pekinā vienkopus pulcēsies ap trim tūkstošiem pasaules vadošo ziemas sporta veidu pārstāvju, lai tiektos pēc savas karjeras mērķu sasniegšanas un sapņu piepildīšanas.