Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Īpašums

"Ober-Haus": martā sērijveida dzīvokļu cenas samazinājušās par 21,4%(2)

Martā ir fiksēts lielākais cenu samazinājums sērijveida dzīvokļiem mikrorajonos. Neremontētiem sērijveida dzīvokļiem cenas mēneša laikā samazinājās par 21,4 %, sasniedzot 615 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2). 1 un 2 istabu dzīvokļiem vidējā cena bija 635 eiro/m2, bet 3 un vairāk istabu dzīvokļiem - 595 eiro/m2.

"Re&Solution" biroju telpu apskats, 2009.gada aprīlis

Viens no pašreizējās ekonomiskās krīzes pozitīvajiem faktoriem ir tas, ka krīze ir atsegusi daudzas slēptās nekustamo īpašumu tirgus problēmas, lai gan tas diemžēl ir noticis pārāk vēlu un kalpo kā pārāk sāpīga mācība tirgus dalībniekiem. Baltijas biroju tirgus nav nekāds izņēmums, un gan namīpašniekiem, gan nomniekiem ir radušās dažādas neērtības, kam par iemeslu var minēt galvenokārt pārāk augstās cerības, kas tika likta ekonomikas augšupejas laikā.

Var pieteikties atbalstam ēku renovācijai

Otrdien Būvniecības, enerģētikas un mājokļu aģentūrā sāk pieņemt iesniegumus no padomju laikā celto daudzdzīvokļu namu pilnvarotajiem, kas vēlas saņemt valsts atbalstu renovācijai (vairāk informācijas - www.bema.gov.lv). Šī ir pirmā pieteikšanās kārta, kas ilgs mēnesi, būs vēl trīs kārtas. Kredītus renovācijai, kurus pēc darbu pabeigšanas daļēji kompensēs no atvēlētajiem Ls 16,6 milj., izsniedz Hipotēku banka, SEB, Swedbank un DnB Nord banka - to likmes pašlaik ir 1,5-8,5%.

"Arco Real Estate": martā sērijveida dzīvokļu cenas kritušas par 21,8%(7)

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi martā sērijveida dzīvokļu cenas kritušas par 21,8%, liecina Arco Real Estate apkopotie dati. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena martā samazinājās līdz 606 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2), tādējādi cenas vidēji ir par 63% zemākas nekā 2007.gada 1.jūlijā, kad vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena bija 1620 eiro/m2. Savukārt, salīdzinot ar 2008.gada 1.janvāri, vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena ir samazinājusies par 57%.

Savins: kad būs nākamais augšupejas vilnis, tas būs ļoti straujš(7)

Kad būs nākamais augšupejas vilnis, tas būs ļoti straujš, šādu viedokli, raugoties nākotnē, pirmdien publicētā intervijā žurnālā Lietišķā Diena pauž nekustamā īpašuma kompānijas Arco vadītājs Viktors Savins. Viņš skaidro: visi, kas baidās, būs nocietušies, un tie uzreiz gribēs visu jaunu.

Kols aiziet no LEC(3)

Būvkompānijas SIA Latvijas energoceltnieks (LEC) padomes priekšsēdētājs Jānis Kols no trešdienas vairs nestrādā uzņēmumā, vēsta laikraksts Dienas Bizness.

"Latio" apsaimniekošanai nolūkojis mājas 18 pilsētās(21)

Agresīvs un izrēķināts, tā savu jauno plānu ielauzties māju apsaimniekošanas biznesā Dienai raksturo nekustamo īpašumu kompānijas Latio vadītājs Edgars Šīns. Jaunās struktūras Latio namsaimnieks (LN) trumpis māju pārņemšanai pirmām kārtām no pašvaldību apsaimniekošanas uzņēmumiem ir renovācija, izmantojot valsts atbalstu un pašai garantējot banku kredītus. Apsaimniekošanas maksu LN pieskatītajās mājās E.Šīns sola deviņus sant./m2, salīdzinot ar pašvaldības apsaimniekotāju noteiktajiem 40-60 sant./m2.

"Skonto Plan" vasarā plāno pabeigt alumīnija fasāžu rūpnīcas būvniecību

Alumīnija un plastmasas konstrukciju ražotājs SIA Skonto Plan Ltd plāno vasarā pabeigt jaunas alumīnija fasāžu rūpnīcas būvniecību Tukumā, blakus jau esošajai uzņēmuma rūpnīcai. Jaunās rūpnīcas izveidē kopumā ieguldīs trīs miljonus latu, kurus, pēc pašreizējām aplēsēm, rūpnīca varētu atpelnīt četru gadu laikā. Tas gan būšot atkarīgs no tirgus, atsaucoties uz Skonto Plan Ltd rūpnīcas direktora Ainara Birkmaņa stāstīto, otrdien vēsta Dienas Bizness.

"Latio" iesaistīsies jaunā nišā - namu apsaimniekošanā(3)

Šajās dienās esam sākuši vienu no saviem lielākajiem projektiem - mēģināsim izkonkurēt pašvaldības namu pārvaldīšanas biznesā, otrdien intervijā LTV raidījumā Labrīt, Latvija! informēja nekustamā īpašuma kompānijas SIA Latio vadītājs Edgars Šīns.

"Rent In Riga": lielākais nomas maksas kritums - tirdzniecības segmentā

Ziemas sezonā komercplatību nomas maksa turpināja samazināties, bet piedāvājums - palielinājās. Vislielākais nomas maksas kritums vērojams tirdzniecības telpu segmentā ar labu gājēju plūsmu - vidējā nomas maksa ir par nepilniem 27% zemāka nekā iepriekšējā sezonā, tāpat liels kritums arī A un B klases biroju telpām - 20%, liecina īres un nomas operatora Rent In Riga apskats.

Izmantojot privātās partnerības principu, LVM būvēs jaunu biroja ēku(8)

Balstoties uz privātās partnerības principiem, mežu apsaimniekotājs Latvijas Valsts meži (LVM) iecerējis uzbūvēt Babītē jaunu biroja ēku, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness. Privātajam partnerim - SIA RRB Celtniecība un uzņēmuma partneriem - būs ne vien jārealizē būvniecība, bet arī jānodrošina apsaimniekošana.

Ceļu būvnieks "A.C.B." meklē darbu Krievijas tirgū(7)

Ceļu būves uzņēmums A.C.B. patlaban ļoti aktīvi meklē variantus Krievijā, lai gan zina, ka krīze skārusi arī šo valsti, pirmdien publicētā intervijā žurnālā Lietišķā Diena saka uzņēmuma līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Valdis Lejnieks.

Vērtēšanas metodes maiņa mazinātu nekustamā īpašuma tirgus riskus(37)

Divreiz mazāka, salīdzinot ar darījuma brīdi 2007.gada pavasarī, tagad ir kāda Mežciema divistabu dzīvokļa vērtība pēc bankas pieprasītās pārvērtēšanas. Saimniecei jāgādā papildu ķīla vai galvotājs, lai nebūtu uzreiz jāatmaksā visa atlikusī kredīta summa. Eksperti plāta rokas — ja paneļmājas miteklis būtu vērtēts ar ilgtermiņa pieeju, pat cenu burbuļa virsotnē tas nemaksātu 80 000 latu. Valstīs, kur vērtēšana balstīta nevis līdzvērtīga īpašuma tirgus cenā darījuma brīdī, bet nākotnes perspektīvā, burbulis nebija tik liels un neplīsa tik sāpīgi.

"Latio": februārī vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā sarukusi par 15%(5)

Februārī vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā ir samazinājusies par 15%, sasniedzot 695 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2), liecina _Latio _tirgus pārskata dati. Šis ir lielākais kritums, salīdzinot nekustamā īpašuma jomas kompāniju fiksētos un publiskotos datus. Latio vērtējumā, salīdzinot ar pērnā gada februāri, cena ir zemāka par 48%.

"Ober-Haus": sērijveida dzīvokļu cena februārī samazinājās par 9,7%

Ekonomiskās situācijas pasliktināšanās valstī tiešā veidā ietekmē dzīvokļu tirgu. Februārī sērijveida dzīvokļu cenas mikrorajonos turpina strauji samazināties. Neremontētiem sērijveida dzīvokļiem cenas mēneša laikā ir samazinājušās par 9,7%, sasniedzot 782 eiro par kvadrātmetru (eiro/m2).