Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ziņas

Praktiskos darbus vajag © DIENA

Nav noslēpums, ka pasaules attīstību kopš industriālās revolūcijas lielā mērā ir veicinājušas inovācijas, zinātnes un intelekta kapacitāte. Latvijā, no vienas puses, ir partiju saukļi par nepieciešamību būtiski mainīt izglītības sistēmu un saturu, lai veidotu zināšanu sabiedrību. No otras, – STEM disciplīnas nav atradušas vietu politiskajā darba kārtībā.

Centrālās bankas turpina cīņu ar inflāciju © DIENA

Eiropas Centrālā banka (ECB) šogad rekordtempā, cenšoties ierobežot cenu pieaugumu, palielinājusi visas trīs savas noteiktās procentu likmes – galveno refinansēšanas operāciju likmi, aizdevumu iespējas uz nakti likmi un noguldījumu iespējas likmi.

Coface Baltijas 50 lielāko uzņēmumu reitingā iekļautas 8 Latvijas kompānijas

Baltijas valstu lielāko uzņēmumu Top 50 vidū ir 8 uzņēmumi no Latvijas, liecina starptautiskās risku pārvaldības kompānijas “Coface” dati. Rezultāti liecina, ka Latvijas uzņēmumu skaits reitingā palicis nemainīgs, Igaunijas - palielinājies no 10 līdz 14, savukārt no Lietuvas topā šogad iekļuvuši 28 uzņēmumi - par četriem mazāk nekā pērn. Baltijas valstu ekonomiskie riski nav mainījušies - lai gan gada sākumā visas valstis tika novērtētas labāk, šobrīd kara Ukrainā negatīvo seku dēļ Lietuvai un Latvijai ir A4 reitings, savukārt Igaunijai nedaudz augstāks - A3 reitings. “Coface” eksperti piebilst, ka Baltijas valstīs turpina strauji augt enerģijas un pārtikas cenas, kas noved pie dzīves līmeņa pazemināšanās, ietekmējot gan mājsaimniecības, gan uzņēmumus.

Bezdarbs maina virzienu © DIENA

Uzņēmēju ražošanas izmaksu un risku palielinājums pirms apkures sezonas sākuma, kā arī kopējā augstā nenoteiktība ekonomikā ietekmējusi nodarbinātību 2022. gada trešajā ceturksnī, palielinot bezdarba līmeni līdz 6,9%.

Pastāv valsts atbildība © DIENA

Krāpniecisku darījumu rezultātā zaudēt īpašumu cilvēkam nozīmē zaudēt pamatu zem kājām. Bieži tā tiek zaudēta arī uzticība valstij, jo cietušā ieskatā valsts nav izveidojusi mehānismu savu iedzīvotāju īpašuma tiesību aizsardzībai. Vairāku gadu garumā notāri ir centušies pievērst lēmumu pieņēmēju uzmanību tam, cik neaizsargāti ir iedzīvotāji, neraugoties uz dažādiem likumiem. Tomēr līdz šim būtiskas izmaiņas, lai novērstu likumu nepilnības, ko tik prasmīgi izmanto krāpnieki, nav sekojušas.

Taupīt – ne tikai lētāk, bet arī dabai draudzīgāk © DIENA

Gluži vai kā gribēdams pasaudzēt mūsu maciņus no energoresursu cenu kāpuma, šis rudens līdz novembra vidum bija neparasti silts, tomēr ir skaidrs, ka par apkuri un elektrību maksāsim vairāk nekā senāk. Cik maksās siltums, cik elektrība, kā ietaupīt – to ir sākuši rēķināt līdzi pat tie cilvēki, kas līdz šim vienkārši samaksāja par patērēto, neiedziļinoties, kā veidojas maksājamā summa.

AT Senāts: valstij rūpīgāk jāvētī prasības sakaru pakalpojumu iepirkumos © DIENA

Augstākās tiesas Senāts, izskatot administratīvo lietu sūdzībā par sakaru pieejamības un to kvalitātes kritērijiem publiskā iepirkumā, secinājis, ka valsts pārvaldes institūcijām rūpīgāk jāvērtē kādi kritēriji tiek izvirzīti publiskajos iepirkumos, pretējā gadījumā nepilnības var kaitēt brīvai konkurencei pakalpojumu tirgū.

Siltumenerģija joprojām atrodas inflācijas apskāvienos © DIENA

Gan uzņēmums Rīgas siltums, gan daudzi citi siltumapgādes uzņēmumi sastopas ar kardināli atšķirīgiem resursu iegādes nosacījumiem, to vidū ar dažādiem finansiālajiem aspektiem, kas paredz, piemēram, par dabasgāzi norēķināties, jau veicot iegādi, bet tas prasa apjomīgus finanšu ieguldījumus.

Gada laikā Bite darbiniekos investējis 1,75 miljonus eiro

IKT pakalpojumu sniedzējs "Bite" aizvadīto 12 mēnešu laikā atbalsta programmās darbiniekiem investējis aptuveni 1,75 miljonus eiro. Visvairāk ieguldīts lojalitātes programmā darbiniekiem, viņu ģimenēm un draugiem, iemaksās 3. pensiju līmenī, kā arī veselības apdrošināšanā. Kā norāda Endija Kaševska, "Bite" Klimata kontroles vadītāja, mūsdienās darbinieku motivācijas un lojalitātes stiprināšanai vairs nepietiek ar atbilstošu atalgojumu un standartizētiem ieguvumiem, tāpēc uzņēmums regulāri meklē arī alternatīvus risinājumus.

Par godīgu konkurenci © DIENA

Viena no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pamatvērtībām ir godīga konkurence, un, aizstāvot šo vērtību, ir izveidota LTRK Konkurences neitralitātes komiteja. Turklāt godīga konkurence ir demokrātiskas sabiedrības saimniekošanas sistēmas elements. Prakse rāda, ka tajos sektoros, kuros godīga konkurence tiek maksimāli ievērota, cenas ir zemākas un pakalpojums ir kvalitatīvāks.

Coface Centrālās un Austrumeiropas 500 lielāko uzņēmumu reitingā iekļautas 6 Latvijas kompānijas

Starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja “Coface” jaunākā Centrālās un Austrumeiropas 500 lielāko uzņēmumu reitinga Top 500 dati rāda, ka 2021. gads nesis būtiskas izmaiņas, ietekmējot vairuma uzņēmumu pozīcijas. Reitingā iekļauto Latvijas uzņēmumu skaits palicis nemainīgs – tie ir 6, Lietuvas uzņēmumu skaits sarucis līdz 22, salīdzinot ar rekordlielo uzņēmumu skaitu 2020. gadā - 26 uzņēmumiem, savukārt Igaunijas uzņēmumu skaits samazinājies no 6 uz 5. No Latvijas uzņēmumiem vietu reitingā uzlabojuši divi, pozīcijas zaudējuši trīs uzņēmumi, un AS “Latvijas Gāze” ir kļuvis par topa jaunpienācēju, informē uzņēmuma pārstāvji.