Jūras velšu zupa ar tomātiem
Vienkārša, bet interesanta gatavošanas gaita, bez liekām kalorijām, taču garšā bagātīga – tāda ir šī zupa! Turklāt savārīto tomātu bāzi var izmantot arī citos ēdienos – gan zupā ar zivs filejas gabaliņiem, gan vienkārši kā tomātu mērci.
30 minūšu/viegli/3 porcijas
Sastāvdaļas:
- 5 vidēji lieli tomāti
- 2 nelieli sīpoli
- 2–3 ķiploka daiviņas
- 1 svaigs čili pipars, šoreiz halapenjo
- 1 ēd. k. olīveļļas
- 2 ēd. k. tomātu pastas
- 1 tējk. oregano jeb raudenes
- sāls, cukurs un pipari pēc sajūtas
- 1 l buljona
- 400 g saldētu jūras velšu: garneļu, kalmāru, gliemeņu…
- svaigs koriandrs
- laims dekoram
Gatavošana
1. Tomātiem izņem cietās kātu vietas un pretējā sānā iegriež krustu. Notīra sīpolus un sadala četrās daļās. Nomizo ķipoka daiviņas un saspiež ar naža plakano malu.
2. Liek tomātus, sīpolus, ķiploka daiviņas un čili pannā, pārlaista ar olīveļļu un diezgan lielā karstumā apcep zem vāka. Apgroza un cep, kamēr aprauj brūnumu un tomātiem atdalās miza. Mazliet ļauj atdzist un ar pirkstiem vai kādu instrumentu noņem tomātu mizas, kā arī čili kātiņu.
3. Visu sacepto liek blenderī, pievieno tomātu pastu, oregano un kārtīgi sablendē. Noapaļo garšu ar sāli, pipariem un cukuru, ja skābuma šķiet par daudz.
4. Tad caur sietu izkāš katlā un liek karsēties uz plīts. Pievieno buljonu, līdz izveidojas pabiezai zupai atbilstoša konsistence. Pagaršo, vai netrūkst vēl sāls, un, kad uzvārās, pievieno iepriekš atkausētas jūras veltes. Vāra divas līdz trīs minūtes, un gatavs, jo, ilgi vārot, jūras labumi kļūst sīksti. Pasniedz bļodiņās ar sakapātu koriandru un laima šķēli.
!!! Čili pipariem ir ļoti dažādi asumi, tāpēc izvēlējos halapenjo – tas ir vidēji ass ar visām sēklām.
Lasis pīrāgā ar spinātiem
Īsts gardums sāļo pīrāgu mīļotājiem! Silts, tikko no krāsns, tas ir gandrīz kā pamatēdiens, jo gana sātīgs. Bet atdzisušu to var ņemt līdzi piknikā un ēst kopā ar kādiem svaigiem dārzeņiem vai salātiem. Rekomendēju ar vēsu baltvīnu.
40 minūšu/nemaz nav grūti/3 porcijas
Sastāvdaļas:
- ½ vidēji liela sīpola
- 2 ķiploka daiviņas
- eļļa cepšanai
- 10 g sviesta
- 400 g laša vai foreles filejas
- 400 g svaigu vai saldētu spinātu
- 1 mocarellas siera bumba
- sāls un pipari pēc sajūtas
- 1 ēd. k. piena
Gatavošana
1. Trīs saldētās mīklas plātnes noliek uz dēlīša, lai 10 minūšu atlaidinās. Spinātus notīra. Ja izmanto saldētus, tad atkausē un nospiež lieko ūdeni. Sīpolus ar ķiploka daiviņām nomizo un sīki sagriež. Lasi sadala trijos līdzīgos gabalos un mazliet apsāla. Ieslēdz krāsni, lai sakarst līdz 200 grādiem.
2. Uzkarsē pannu ar eļļu un sviestu, apcep sīpolus ar ķiplokiem maigi brūnīgus, tad liek klāt spinātus, uzliek vāku un divas trīs minūtes pasautē. Pieber sāli un piparus pēc sajūtas.
3. Mīklas plātnes uz mazliet iemiltotas virsmas izrullē apmēram divreiz lielākas par laša gabaliem. Tad uzliek saceptos spinātus, atstājot malas brīvas. Laša gabalus – virsū, pāri saplucinātu mocarellas sieru un ietin mīklā. Savienojuma vietas saspiež ar dakšu, lai turas kopā.
4. Pīrāgus pārkrāso ar pienu, liek uz cepešplātnes ar cepampapīru un cep iepriekš sakarsētajā krāsnī 30 minūšu. Taču jāskatās – kad pīrāgi smuki apbrūnē, tie ir gatavi!