Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latviskas svētku uzkodas

Valsts svētku nedēļas nogale un veselas trīs brīvdienas, kad var atļauties rāmi pasvinēt un pagatavot kaut ko garšīgu. Šoreiz gan piedāvājumā vairāk uzkodas, nevis pamatēdieni – tie jau tāpat būs galdā, bet, kā saka, vēl kāda garda uzkodiņa nekad netraucē! Lai garšīgi svētki!

Marinētas bietītes

Izcila piedeva gan svētku galdā, gan ikdienā – pie pusdienām, salātos un uzkodās. Marinādes sastāvdaļas var pamainīt atkarībā no gaumes, piemēram, ja netīk, var nelikt kanēļa standziņu vai krustnagliņas, var gatavot saldāku vai sāļāku.

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (+ biešu vārīšana 1 stundu, dzesēšana un ievilkšanās laiks vismaz uz nakti)

Daudzums: burciņa ar bietēm

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 3–4 vidējas bietītes
  • krietna šķipsna ķimeņu

Marinādei:

  • 1 litrs ūdens
  • 2–3 tējk. sāls (pēc garšas)
  • 3 ēd. k. cukura (45 g)
  • 6 krustnagliņas
  • 5 smaržīgie pipari
  • 5 melnie graudu pipari
  • 2 lauru lapas
  • 1 kanēļa standziņa

Beigās:

  • 8 ēd. k. 9% galda etiķa (vai 1 ēd. k. etiķa esences)

Marinādi pirms uzliešanas bietēm vajag pagaršot – vienam patīk saldāka, otram sāļāka, vēl kādam etiķaināka. Var improvizēt, īpaši tad, ja netaisās glabāt ilgi, bet izlietot ātri vien.

Pagatavošana:

1. Vispirms liek vārīties bietes – nogriež galus, bet nemizo un vāra apmēram stundu. Pieredze rāda, ka iemarinēt pašvārītas bietes ir garšīgāk nekā izmantot, piemēram, jau tvaicētās no veikala.

2. Izvārītās bietes atdzesē aukstā ūdenī, nomizo un sagriež sev tīkamos gabaliņos – es griezu apmēram puscentimetru biezās ripās un tās vēl uz pusēm (man bija cilindriskās bietes).

3. Pagatavo marinādi – katlā lej litru ūdens, pievieno sāli, cukuru un visas garšvielas. Uzvāra un pēc tam uz nelielas uguns vāra vēl 10 minūšu. Tad izkāš caur sietu, pievieno etiķi un visu samaisa.

4. Gabaliņos sagrieztās bietes tikmēr jau saliktas piemērotā burciņā, tām pārkaisa ķimenes un pārlej karsto marinādi. Ļauj atdzist, uzskrūvē vāciņu un glabā ledusskapī. Ja vēlas glabāt ilgāk, var pasterizēt – 85 grādos 10 minūšu (ja burka ir puslitra tilpumā).


Kartupeļu pankūciņas ar siļķīti un lasīti

Liekas, kartupeļu pankūkas arī ir viens riktīgi latvisks ēdiens. Tas nekas, ka arī citām tautām tas šķiet viņu īpašais, bet latvietim kartupeļu pankūkas patīk vienmēr. Un labākais, ka tās var pagatavot ļoti dažādi: gan rupji, gan smalki rīvētas, gan kā pamatēdienu, gan uzkodu

Pagatavošanas laiks: 20 - 30 minūšu

Daudzums: vairākas pankūciņas (atkarībā no izmēra)

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta, ja neskaita kartupeļu rīvēšanu

Sastāvdaļas:

  • 2 vidēji lieli kartupeļi
  • 1 neliels sīpols
  • 1 maza ola
  • sāls un pipari pēc garšas
  • svaigi sakapāti pētersīļi (ja vēlas)

Pasniegšanai:

  • skābais krējums,
  • marinēta bietes šķēlīte,
  • marinētas siļķes gabaliņš;
  • karsti kūpināts lasis, samaisīts ar skābo krējumu un dillēm

Sīpols pie kartupeļu masas nav tāpat vien – pieredzējušu saimnieču padomi vēsta, ka tādējādi sarīvētie kartupeļi nekļūst tumši. Un garšā sīpolu tikpat kā nemaz nevar just.

Pagatavošana:

1. Kartupeļus nomizo, nomazgā un sarīvē uz smalkās rīves – protams, to var darīt arī virtuves kombainā, ja mājās tāds ir. Pierīvē arī nomizotu sīpolu. Pieber sāli un piparus pēc garšas. Ja vēlas, masai pievieno arī sakapātus zaļumus – mums šoreiz tie ir pētersīļi. Visu samaisa.

2. Pannā sakarsē eļļu un cep nelielas pankūciņas (iepriekš mazliet nospiežot lieko šķidrumu no sarīvētās masas) zeltaini brūnas no abām pusēm.

3. Gatavās pankūciņas kārto uz šķīvja un pasniedz ar piedevām pēc izvēles – šoreiz uz dažām liku karoti skābā krējuma, marinētas siļķes gabaliņu un marinētu bietes šķēlīti (skat. otru recepti), uz citām – karsti kūpinātu lasi, saspaidītu ar dakšiņu un samaisītu ar svaigām dillēm, un mazliet skābā krējuma (var pievienot arī nedaudz mārrutku!).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata