Sēra piepju košie, dzeltenie augļķermeņi var parādīties dažādos gadalaikos, bet īstā sezona ir pavasara beigās, vasaras sākumā. Varētu uzskatīt, ka apmēram tagad tā jau ir cauri – piepes nekur nav pazudušas, bet jau varētu būt pārāk rūgtas, lai tiktu uzskatītas par garšīgām. Īstajā brīdī iegūta sēra piepe garšojot pēc vistas, un tāpēc to mēdz dēvēt arī par meža vistu. Tā ir koši dzeltena, un citu līdzīgu piepju Latvijā nav, līdz ar to kaut ko sajaukt un saindēties īsti nevar. Sliktākais, kas var notikt, – piepe var būt negaršīga, ja jau pārdzīvojusi savu plaukuma sezonu. Vēl, protams, izmēģinot jaunu ēdienu, vienmēr pastāv kaut kādi alerģijas riski, bet tas attiecas uz jebkuru pārtikas produktu.
No Instagram līdz mērcei
Annija Spēka, kas ikdienā ir Tildes mārketinga direktore, bet tviterī pazīstama kā istabas augu aizbildne latviešu mitoloģijā, ir viens no daudzajiem cilvēkiem, kurus šogad savaldzināja sēra piepe. Kādu dienu instagramā viņa pamanīja šīs sēnes daudzināšanu, tad pati veica nelielu izmeklēšanu, lai noskaidrotu, ka piepi ir viegli atrast un grūti sajaukt ar ko citu, un nolēma izmēģināt.
Rīgas parkos piepes mēdz būt augstu, tāpēc, lai nepievērstu sev lieku uzmanību, kāpjot centra kokos, viņa nolēmusi doties uz laukiem, uz mežu. Laukos dzīvo Annijas mamma. Izrādās, arī viņa nav sēdējusi rokas klēpī salikusi un arī tieši šajā laikā no draudzenēm uzzinājusi par sēra piepi. Tā Annijai nekas nav bijis jāmeklē – mamma jau viņu sagaidījusi ar sēra piepes mērci. Ievākšana nav bijusi nekāda grūtā, jo dāma secinājusi, ka gadiem ilgi piepe, neviena neievērota, augusi nevis dziļi mežā, bet gan uz koka mājas pagalmā.
Nākamajos mēnešos Annija, ieraugot sēra piepi aizsniedzamā attālumā, naski ķērusies pie darba, nolauzusi gabaliņu, kuru vēlāk pārvērst par maltīti. Piepes mērce tiek gatavota apmēram tāpat kā visparastākā gaileņu mērce – pat sēnes ir dzeltenas! Arī piepes karbonādes esot garšīgas – tās gan nevajagot klapēt, pietiek ar apviļāšanu miltos un cepšanu. Garšojot gaļīgāk nekā soja. Un piepes burgeri neesot ne par matu sliktāki par gaļas burgeriem. Kas zina – varbūt makdonalds nākampavasar, piemērojoties Latvijas tirgum, piedāvās McPiepes burgeru! Bet Annijai siekalas visātrāk saskrien mutē, domājot par ceptu sērpiepi, kas iemarinēta sojas mērcē un tomātos. Tās dēļ vien esot vērts gaidīt nākamo "meža vistas" sezonu!
Sociālajos tīklos un kokos
Annija ir veģetāriete un arī negaļas dzīvnieku izcelsmes produktus ēd reti. Tas neesot grūti, jo izvēle ir plaša. Daba pati visādus brīnumus liek uz paplātes. Atliek vien pamēģināt, nevis krampjaini turēties pie cīsiņiem. Piepju pluss – tās mēdz būt lielas –, un, ieraugot skaisti noaugušu stumbru, instinktīvi gribas mesties virsū un novākt visu, taču Annijas veselais saprāts šādos gadījumos gūstot virsroku, viņa apzinoties, ka apēst vienā reizē varēs ierobežotu apjomu, tāpat limitēts ir arī saldētavas tilpums. Lai jau paliek citiem! Turklāt – sēra piepes ir gana izplatītas, lai līdz nākamajai veiksmīgajai piepjošanai nebūtu jāgaida mūžība.
Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 3. - 9.jūlija numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!