Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Āboli

Zaļais klasiskais ābols Granny Smith

Kad runa ir par rudens āboliem, šķiet, nav tāda latvieša (vidējās un vecākās paaudzēs), kurš neilgotos pēc Antonovkas – zaļā, skābā ābola, kas der gan ievārījumam, gan smaržīgai ābolkūkai, gan ābolu debesmannā.

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Ābolu destilāti

Sākoties ābolu laikam, pastāstīšu par ābolu brendijiem.

Ābeļu kraupis un puve

Pamazām tuvojas augļu koku ražas laiks, taču svarīgi zināt, kas to var apdraudēt sagatavoties, lai nenokavētu aizsardzības pasākumus. Viena no izplatītākajām un postošākajām ābeļu slimībām ir ābeļu kraupis, kas samazina gan ražu, gan tās kvalitāti. Tās ierosinātājs ir sēne, kas pārziemo iepriekšējā gada inficētajās, nobirušajās lapās. Par kaites sākumu liecina uz lapām parādījušies plankumi. Inficējušies āboli izveidojas kropli, bojājumu vietā augļi sacietē un saplaisā.

Kā gatavo ābolu sidru?

Kad dārzos sākas ābolu laiks, domas mēdz aizslīdēt sidra un ābolu brendija virzienā. Tomēr, pirms ķerties pie savas ’Baltās dzidrās’, ņemiet vērā – īstam sidram kurš katrs ābols nederēs. Normandijā, ābolu sidra un kalvadosa (ābolu brendija) dzimtenē, šiem dzērieniem tiek audzētas speciālas šķirnes. Normandieši ignorē dzidro vasaras ābolu šķirnes, priekšroku dodot tām, kas gatavību sasniedz no oktobra līdz janvārim.

Simtiem ābolu šķirņu

Gan vecās, iecienītās, gan selekcionētas jaunas – Latvijā ir, ko izvēlēties!

Rudens – ziemas āboli, pareizi glabāti, spēs sagaidīt pavasari

Kad raža novākta, lai to iespējami ilgāk saglabātu, ir jāzina, kādi apstākļi vispiemērotākie, un jāparūpējas gan par atbilstošu temperatūru, gan gaisa mitrumu un ventilāciju, stāsta Dārzkopības institūta speciāliste Karīna Juhņēviča-Radenkova. Āboli ir vieni no jutīgākajiem gan pret vides apstākļiem, gan kaimiņiem, ar ko līdzās ziemo.

Ziemas āboli arī vasarā

Klāt sezona, kad dārzos nogatavojas ābolu raža. Pirmie vasaras āboli jau baudāmi, bet līdz ziemas ražai jāpagaida – tā būs gatava pēc pāris mēnešiem, toties ar to našķēties varēsiet vēl ilgi. Atsevišķu ziemas šķirņu āboli nopērkami pat aprīlī, maijā un joprojām bija sulīgi, garšīgi. Viena no šīm šķirnēm veikalā atkal bija atrodama jau augusta pirmajā pusē. Tas ir joks? Nē! Tik īpatnēja ir šī šķirne – Alwa. Saldskābi, sārti, palieli āboli, bet ne milzeņi. Dienvidu zemēs lielāki, apaļīgi, Latvijā augušie – mazāki.

Latvijā

Vairāk Latvijā

Pasaulē

Vairāk Pasaulē

Viedokļi

Vairāk Viedokļi

Sports

Vairāk Sports

Citi

Vairāk Citi

SestDiena

Vairāk SestDiena

KDi

Vairāk KDi

Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze

Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena

Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils

Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms

Izklaide

Vairāk Izklaide