Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Alwa – viena no retajām šķirnēm, ar ko mieloties no augusta līdz maijam

Ziemas āboli arī vasarā

Klāt sezona, kad dārzos nogatavojas ābolu raža. Pirmie vasaras āboli jau baudāmi, bet līdz ziemas ražai jāpagaida – tā būs gatava pēc pāris mēnešiem, toties ar to našķēties varēsiet vēl ilgi. Atsevišķu ziemas šķirņu āboli nopērkami pat aprīlī, maijā un joprojām bija sulīgi, garšīgi. Viena no šīm šķirnēm veikalā atkal bija atrodama jau augusta pirmajā pusē. Tas ir joks? Nē! Tik īpatnēja ir šī šķirne – Alwa. Saldskābi, sārti, palieli āboli, bet ne milzeņi. Dienvidu zemēs lielāki, apaļīgi, Latvijā augušie – mazāki.

Iepazīst pamazām

Mūsu lielaudzētāji ābeles Alwa vēl nesteidzas iekopt masveidā, lai gan tās aug itin ātri. Ziemcietība gan varētu būt labāka – dārzā kociņu jāsāk audzēt saulainā aizvēja stūrī. Polijā ir siltāk nekā daudzos mūsu lieldārzos, tāpēc veikalos kārdina turienes augļi. Mazākos vietējos jau tā nepirks un grūti arī nodrošināt ražu visai sezonai.

Latvijā arī vairums privāto dārzu īpašnieku nezina šīs šķirnes īpatnības. Āboli Alwa garšo lieliski līdz vēlam pavasarim. Tikai jāglabā +1..+4˚C vēsā vietā, lai nesāk bojāties, piesaka Laila Ilase no Dārzkopības institūta Dobelē. Lielaudzētāji āboliem var sagādāt pavisam ideālus glabāšanas apstākļus, kādi nav iespējami katra dārzkopja pieliekamajā vai bēniņos, pagrabā, taču mēs varam tos aši apēst, izcept ābolmaizēs, savārīt dažādu variāciju ievārījumos utt. Bet mieloties ar saviem āboliem jau augustā un vēl joprojām maijā ir lieliski. Daži mūsu audzētāji spriež, ka šīs šķirnes ābolus varot saglabāt pat divus gadus. Ja neapēd. Ir vērts nogaršot un, iespējams, šo šķirni ieviest arī savā dārzā. Vairākās stādaudzētavās ir pieejami Alwa dēsti. Rudenī, novācot ražu, apkopjot dārziņu un plānojot, kā to uzlabot un papildināt nākamgad, noteikti ir vērts atrast vietu saulainā un siltā dārza aizvēja daļā kādai jaunai Alwa ābelītei.
                      ‘

Interesanti fakti

  • Šķirne Alwa radusies no vairāk nekā gadsimtu senās šķirnes Macoun Ženēvas apkaimē. Tad notikusi brīva apputeksnēšanās. Un nu mums ir garšīgs rezultāts. Alwa šķirnes stādi šoruden būs novadu lielākajās stādaudzētavās. Meklējiet tos arī rudens stādu gadatirgos. Tikai jāatceras – kociņa ziemcietība ir vidēja, kailsala vietās ziemeļu pusē nestādiet. 
     
  • Ābolu miziņa visu gadu ir stingra, pacieta, lai gan augi nav pārmēsloti ar kalciju, kā tas bieži mēdz būt līdzīgos gadījumos. Tā ir vēl viena šķirnes īpatnība.
     
  • Alwa līdzīgi populāri ziemas āboli ir Sinap Orlovski vai Belorusskoje Maļinovoje. Izpētīt šķirnes, pat pagaršot var Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacijā.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits