Pinot Grigio Rosé jeb rozā Pinot Grigio ir salīdzinoši jauns, bet strauji popularitāti guvis vīna stils, kas apvieno baltvīna svaigumu ar rozā vīna augļu notīm un krāsu.
Kad runa ir par vīnu, Portugāles simbols kopš seniem laikiem bijis portvīns. Taču pēdējo 20 gadu laikā inovācijas ražošanā, vīna tūrisms, veiksmīgas mārketinga akcijas un globalizācija ir panākuši, ka arvien populārāks kļūst Portugāles zaļais vīns jeb portugāļu valodā – Vinho Verde. Tas tiek darīts Miņu (Minho) reģionā, kur vīndarīšanas tradīcijas ir simtiem gadu senas. Jau Romas impērijas laikā šeit audzēja vīnogas un gatavoja vīnu, un vietējie zemnieki turpināja šo amatu paaudžu paaudzēs.
Tie, kam patīk ziema, var priecāties – šonedēļ vienlaikus ar solāro pavasari tā beidzot ir iestājusies. Kamēr tā tur mūs savā varā, meklējam siltumu un komfortu.
Šā gada 17. augustā pirmo reizi Rīgā - Republikas laukumā 1, pretī iecienītajai alus darītavai/restorānam Stargorod - notiks īpaši alus un vīna cienītājiem veltīts pasākums Vecpilsētas alus un vīna tirgus, kurā visas dienas garumā apmeklētājus priecēs gan iespēja izbaudīt gan jau ierastās un iecienītās alus un vīna šķirnes, gan nodegustēt un izgaršot vēl nezināmas šķirnes.
Pagājušajā reizē stāstīju par Ronas ielejas vīniem. Šoreiz par citu Francijas ieleju – Luāru, par kuras vīniem varētu teikt, ka Latvijā tie pārstāvēti mazāk, ja vien nebūtu izņēmuma – tas ir rozā no Anžū vīna dārziem.
Šim vīnam ir divi vārdi, divi likteņi un divi atšķirīgi stili. Klasiskais Francijas Ziemeļronas Syrah jeb sirā ir garšvielām un tanīniem bagāts, tomēr plānāks un ar augstāku skābes līmeni nekā piesātinātais, pikantais Austrālijas un Dienvidāfrikas Shiraz jeb širazs.
Francijas malbeks niansēs atšķiras no Argentīnas
malbeka, taču kopumā, ja izvēlaties malbeku cenu kategorijā ap 10–15 eiro, iegūsiet
pilnmiesīgu, tanīniem bagātu, īsāku vai ilgāku laiku ozolā izturētu vīnu. Tas ir radīts
nevis glabāšanai, bet tūlītējai
baudīšanai.