Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Eksperti/Blogeri

Deviņi ir desmit © DIENA(7)

Festivāls Positivus Salacgrīvā šonedēļ notiks desmito reizi. Pēdējais laiks mosties un posties. Virziens uz ziemeļiem

Gaismas ritms © DIENA(18)

No svelmes var glābties atmiņās par ziemu. No slāpēm – izdzerot ūdens glāzi. No skumjām – tās nemeklējot. Toties no neprāta glābties nevar. Tas mēdz pārņemt negaidot. Tam nevar sagatavoties kā lēcienam ar izpletni. Neprātam blakus nestāv instruktors, kas apmāca kritienam. Tas, kurš ir iemācījies krist, spēj arī iemācīties būt pats sava kritiena instruktors.

Attālie radinieki © DIENA(14)

Kāpēc mākslu ir vērts radīt un uz to skatīties? Nebūt ne tāpēc, ka gleznas priecē acis vai ka mākslinieki ir slavenības

Lācītis jāatņem © DIENA(26)

Vasara ir ceļojumu laiks. Visbiežāk tas nozīmē, ka jālido ar lidmašīnu, un šis posms var palikt atmiņā spilgtāk par pārējo ceļojuma daļu.

Divi vīrieši zem koka satikās un brīnījās © DIENA(30)

Ļoti patīk, kā raksta Endrū Salivans. Tiem, kuri nezina, – viņš ir brits, žurnālists, politikā konservatīvs, kā pats saka. Agrā jaunībā bijis pat tečerists, bet joprojām – dedzīgs katolis. Un pāri visam – globāla mēroga cilvēktiesību aktīvisma ikona.

Savējie sapratīs © DIENA(37)

Pašrefleksija ir būtiska tendence laikmetīgajā mākslā, arī dejā. Kas šaurā žanrā ir šķērslis, tas plašā tautas kustībā – veiksmes stāsts

Nav ko teikt. Līgo! © DIENA(24)

Svētki piezagušies klusu un neuzkrītoši, liekot darbīgajām dienām aizlidot kā vēja spārniem un atņemot, manuprāt, pašu labāko – vasaras gaidīšanas laiku

Pastaiga nelaikā © DIENA(18)

Kāda paziņa vēstīja par kārtējo Rīgas pastaigu – domubiedru grupiņa dodas izpētīt dažādas Rīgas vietas un stāsta cits citam, ko viņi zina par šo vietu.

Gendera ideoloģija © DIENA(127)

Nesenajā diskusijā par Stambulas konvenciju, kuras mērķis ir novērst vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē, manu uzmanību piesaistīja "gendera ideoloģijas" jēdziens.

Dubultzvani © DIENA(17)

Starp divām latviešu rokgrupām ir sācies karš. Par nosaukumu Zvani. Cerams, ka tas nebūs garš

Redzes renovācija © DIENA(23)

Autobiogrāfiskajā romānā Vārdi Žans Pols Sartrs sacījis: "Viss paliek pašā virspusē, viss ir tikai nervu spēle, un es to zinu."

Nespļausim © DIENA(7)

Vecu bandu apvienošanās bums arī Latvijā – divus koncertus Rīgā sniegs kulta grupa Aurora, kas līdz šim nav izdevusi nevienu albumu

Faķīra iedvesma © DIENA(11)

Četrdesmit gadu vecajām skandām manā darbnīcā beidzot pienāca nogurums. Lielajiem papīra skaļruņiem līdz pēdējam izdila stiprinājumi, kas tos noturēja korpusā, bet arī tas laika gaitā bija sažuvis. Tādi trausli un izkaltuši, tie vēl mēģināja spēlēt koncertus, tiesa, ļoti klusu, citādi kāds posms skaļruņos varētu pavisam pārlūzt, un tas būtu salīdzināms vairs tikai ar vectētiņa gūžas kaula traumu.

Sezonālā realitāte © DIENA(10)

Reizē, kad vēlies būt nemanāms un ielūkoties citu cilvēku dzīvē, civilizācija izzūd un tu tiec konfrontēts ar paša bailēm no šausmu filmām

Viskvēlākie sveicieni, skūpsti un nopūtas © DIENA(12)

Siltumnīca ir efektīga, globāli populāra metafora. Tā vienlīdz labi der gan iznīcinošas katastrofas draudu, gan ideālu izdzīvošanas apstākļu ilustrēšanai. Tā ir vieta, kurā meklēt eksotiskus ziedus, kādu citur vairs nav, un tā ir iluzori droša, patronizējoša, pat freidiska vieta, kura savus stādus nelaiž ārā. Tā ir ļoti ietilpīga metafora, un tā ir arhitektoniska!

Dejā nav pieaugušo © DIENA(11)

Mazliet pārspīlēju, bet dejā nav pieaugušo. Dejas notikumu ir daudz, arī izvēle ir gana plaša – no vērienīgiem baleta iestudējumiem līdz laikmetīgās dejas monoizrādēm. Taču tik un tā dejotājus īsti par pilnu neņem.

Biļetes pārdotas © DIENA(11)

Ievērojamais maestro Vladimirs Fedosejevs atkal ieradies Rīgā. Viņš diriģēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncertu 14. maijā

Manšejetnāsera puķes © DIENA(18)

Ja gribi skaidri saskatīt saules gaismu, vispirms izberzē acis – III gadsimtā teicis koptu kristiešu bīskaps Svētais Atanāzijs no Aleksandrijas. Aprīlī viņa vēstījums ieguva jaunu formu – tas ir iešifrēts gleznojumā, ko uz Kairas Manšejetnāsera rajona 50 ēku sienu fragmentiem radījusi grafiti mākslinieku grupa tunisieša eL Seed vadībā.