Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Eksperti/Blogeri

Visa arhitektūra © DIENA(25)

Citkārt jāraksta gandrīz ne par ko, taču maijs ir tāds mazais oktobris, kad arhitektūras notikumu ir tik daudz, ka starp trim svarīgām lietām pazūd pārējie gada notikumi.

Noziegums un sods © DIENA(41)

Efektīvs veids, kā cīnīties ar cilvēkiem, kuri piesārņo vidi ar atkritumiem un uz kuriem neiedarbojas publiska kaunināšana

Par strīdu vēlreiz © DIENA(110)

Esmu iesaistījies kampaņā pret Okupācijas (bijušā Strēlnieku) muzeja piebūvi. Viss sākās ar kultūras ministrei adresētās atklātās vēstules parakstīšanu un tagad turpinās ar sapulcēm un debatēm, un prezentācijām. Vēstuli parakstījušo un pret pārbūvi iebildušo argumenti ir atšķirīgi.

Tikuma likums © DIENA(56)

Šo likumu mērķim vispār nav nekāda sakara ar tiesu varu. To būtība ir nevis aizliegt un sodīt, bet ieviest neformālu cenzūru un pašcenzūru

Neiecietība kā tikums © DIENA(100)

Diskusijas par tikumību nebūtu, ja šajā jautājumā valdītu vienprātība, bet visi deķi velk uz savu pusi, lai nosargātu savu "tikumību", t. i., savu izpratni par tikumību un tikumisku audzināšanu skolās.

Vietā uzsists taustiņš © DIENA(69)

Baznīcās iegriežos reti – kādas divas reizes gadā, varbūt četras. Parasti reizēs, kad durvis ir vaļā un ir sajūta, ka gribas iet iekšā un piedzīvot augsto griestu un tīrības sajūtu.

Par mēnessērdzību © DIENA(21)

Starp grāmatām, kas veltītas Pirmā pasaules kara simtgadei, īpašu starptautisko ievērību guvusi Kristofera Klārka Mēnessērdzīgie: kā Eiropa nonāca līdz karam 1914. gadā (Christopher Clark The Sleepwalkers, Penguin, 2013. Starp citu, arī viņa darbs par Prūsijas vēsturi – Iron Kingdom – lasāms teju kā romāns – iesaku).

Vāgnera brīvība © DIENA(29)

Novosibirskas Tanheizers kā parole cīņai par radošo brīvību. Kultūra, konstitūcija un likums pret tumsonību, patvaļu un cenzūru

Viss par mums © DIENA(62)

Kristians Brekte radījis jaunu brēku par Raini. Uzgleznojis apģērbtu Raini un izģērbtu Aspaziju apskāvienā.

Viegls žests © DIENA(59)

Kamēr pavasara skurbulī esošā latviešu tauta metusies uzstādīt jaunus rekordus kūlas dedzināšanā, es taustos pa savu jauno apkārtni, kur pērnā zāle nav pazīstama, kur dzīvojuši cilvēki bez mājām, bez kapiem, bez savas rakstības un vietas vēstures.

Vēsā paaudze © DIENA(85)

Ironija ir kā drošs atkāpšanās ceļš jūtīgam cilvēkam – ak, tas taču viss tāds joks vien bija, mana sirds te netaisās sadegt neparasti

Bez cigaretes © DIENA(33)

Pakārt cirvi – tā ir vēsture. Hardijs Lediņš klauvē pie durvīm mums visiem – laikabiedriem, svinētājiem, bērniem, vāciešiem un nūģiem.

Surogātpatiesība © DIENA(68)

Diemžēl šādi "portreti" degradē intervijas jēgu, padarot mākslinieku par neaizsargātu žurnālista objektu un spēļmantiņu

Divi prezidenti © DIENA(22)

Varas maiņa ir bīstams periods jebkuras sabiedrības stabilitātei, jo palielinās nesaskaņu un šķelšanās draudi. Vēsturiskā pieredze, šķiet, uzrāda, ka lielākas izredzes nosargāt sabiedrības vienotību ir tad, ja varas nomaiņa notiek atbilstoši kādiem vairāk vai mazāk kolektīvi atzītiem noteikumiem.

No citas planētas © DIENA(28)

Reiz, braucot autobusā no lidostas, kļuvu liecinieks sarunai par pieminekļiem. Bija maija sākums, un man blakus sēdēja jauna meitene ar lidostā sagaidīto ārzemju viesi – pēc lidojuma apstulbušu jaunu puisi ar mugursomu un ceļvedi rokās.

Grēcīgais Tanheizers © DIENA(176)

Mēģinājumi skaidrot, ka izrāde ir par mākslinieka radošajām robežām, atbildību un kārdinājumiem, galu galā – par grēku un tā izpirkšanu, nokaitētajā situācijā skan kā saucēja balss tuksnesī