Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pārveidots ir jauns

Turpinot par ilgtspējīgo modi, šoreiz vēlos ielūkoties tēmā upcycling. Tulkojot šo terminu no angļu valodas, tas ietver sevī ideju par jau esošu lietu pārveidošanu par kaut ko jaunu. Arī Latvijā ir zīmoli, kas aizraujas ar šo ilgtspējīgās modes virzienu, un viens no tiem ir Ievas Kozlovskas radītais zīmols Boka.

Upcycling ideja

“Pasaulē pārstrādātās modes tendence nav nekas jauns, mums pašiem jāsāk domāt plašāk. Vēl joprojām ir jūtami aizspriedumi par “otrās rokas” drēbēm – tās smird, ir ar sliktu auru vai nav kvalitatīvas. Es, savukārt, domāju un parādu, ka tā tas nav,” saka Ieva. “Esmu ļoti kritiska un saviem darbiem izvēlos tikai kvalitatīvus izstrādājumus. Man ir patiess gandarījums, ka varu izmantot savu radošumu, pārvēršot vecos, nevienam nevajadzīgos apģērbus jaunos, unikālos gabalos. Apģērbs iegūst jaunu personalizāciju un turpina dzīvot. Katrā es ieguldu daļiņu no savas dvēseles, un cilvēki to jūt.

Esmu pārliecināta, ka šis ilgtspējīgās modes virziens ir uz palikšanu. Tā nav tikai šī brīža mode, tas ir mūsdienīgs un ekoloģisks dzīvesveids, kas nāk par labu nākotnei, mūsu planētai, kā arī personīgajam, estētiskajam stilam. Mēs katrs esam individualitāte. Kombinējot vintage upcycled drēbes ar savu garderobi, tu vari izskatīties unikāli, ar savu stila “odziņu”.”

 

“Boka” dzīvesstāsts

“Ideja par sava zīmola radīšanu nav nejauša – man vienmēr ir paticis un interesējis apģērbs un viss, kas saistīts ar modi un estētisko šarmu. Es sāku pamanīt, ka dažus no vintage apģērbu modeļiem ļoti gribētu atdzīvināt, atsvaidzinot to ar mūsdienu elementiem. Kā jau tas mēdz notikt – sapņi piepildās, un es to realizēju! Mans pirmais, mīļākais halāts burtiski tika izārdīts pa vīlēm, un no tā piegrieztnes radās fantastiski skaists tērps. Man līdz pat šim mirklim liekas, ka tas ir mans labākais darinājums. Tā pamazām sāku vecajos, aizmirstajos modeļos iepludināt jaunas vēsmas. Ar vārdu vintage es saprotu pagātnes elementu un ideju izmantošanu mūsdienās. Es darinu drēbes no moderniem un kvalitatīviem audumiem, ņemot vērā aktuālas modes tendences, pievienojot savu “odziņu” un aksesuārus, kurus ar lielu rūpību un mīlestību darinu pati.”

 

Kāpēc nosaukums “Boka”?

“Mans pirmslaulības uzvārds ir Šteinboka, kas vācu valodā nozīmē kalnu kaza. Apprecoties tiku pie uzvārda Kozlovska. Nebija vairs šaubu, ka zīmola nosaukumam jābūt saistītam ar kazu. Izvēlējos vārdu “Boka”, kas daudzās pasaules valodās nozīmē kaza. Šī dzīvnieka daba un raksturs piemīt manam zīmolam “Boka”. Logotipu uzzīmēja mana māsa māksliniece un dziedātāja Anna Marta Kreituse, un kaziņa ieguva izskatu – mīlīgus radziņus, garas kājas un ziedu ap kaklu. Kas varētu būt sievišķīgāks un iekārojamāks?!”

 

ZĪMOLA IKDIENA

“Boka” ikdiena ir sistemātiska un haotiska vienuviet. Esmu viss vienā – dizainere, modele, šuvēja, menedžere, kurjers, mārketinga cilvēks, klientu apkalpošanas speciālists un pārdevējs. Tā kā mans preču sortiments nav liels, viss notiek harmoniski un varu visu paspēt.

Nepieciešamos materiālus iegādājos gan ceļojumos, gan tepat Latvijā, pārsvarā Ogrē, kur dzīvoju, apmeklējot vietējās vintage bodes, tirdziņus un autentiskus veikaliņus. Apdares lentes, mežģīnes, pogas, tamborējumus un lakatiņus, kurus izmantoju žaketēm, krekliem vai džemperiem, lai pārveidotu un pilnveidotu, rūpīgi atlasu tajās pašās bodēs.

Process notiek intuitīvi, pašplūsmā, vizualizēju kā to visu savienošu un izrotāšu, un ķeros pie darba!

Rezultātu ievietoju savā Instagram lapā @boka_official.”

 

ŽAKETES

 

Stilistes komentārs

Kad garderobē ir vairākas klasiskas žaketes, vajag kaut ko neordināru. Esmu sajūsmā par “Boka” zīmola žaketēm. Smelies idejas, kā var pārveidot žaketi vai izvēlies savu no “Boka” zīmola.

 

  • Kā akcents žaketei ir iezīmētas pārtrauktās līnijas ar tekstilam paredzētu marķieri.
  • Žaketei kā volāns ir piešūts auduma gabals no kleitas.
  • Kā dekori izmantoti piešūti dekoratīvie akmentiņi un drošības adatas.
  • Žaketei piešūti akmentiņi, kurus vari iegādāties kādā no rokdarbu un šūšanas piederumu veikaliem, esmu manījusi arī aliexpress.com un ebay.com.

 

Izveido savu žaketi!

 

Kas tev būs nepieciešams?

Tev būs vajadzīga žakete. Es ieteiktu nepirkt jaunu, bet izmantot kādu no skapī esošajām, kas mazliet apnikusi, vai iegriezies lietoto preču veikalos. Ieskaties arī vīriešu nodaļā – nereti tieši tur var atrast slavenu zīmolu vintage pērles. Tad atkarībā no vēlmēm veido savu unikālo žaketi, izmantojot tekstilam piemērotus krāsu marķierus, saspraudes, auduma gabalus.

 

  • Vintage vilnas žakete, 34 EUR, beyondretro.com
  • Vintage Levi’s džinsi, 48 EUR, beyondretro.com (žaketes vietā var būt jebkurš cits apģērba gabals)
  • “UNI Posca” marķieris, 3 EUR, zvaigzne.lv (ieskaties, kur var atrast pamācošus video šo marķieru izmantošanā)
  • “Posca Mop’r” marķieris , 9,25 EUR, Pindzele.lv (pilnīgi jauna un neparasta pieeja esošo “Posca” krāsu izmantošanai. Ar “Posca Mop’r” var radīt pilienu, otas efektu un citus jaunus mākslas stilus. “Posca” krāsu tagad var izmantot plašākiem laukumiem, visām virsmām, jauniem mākslas stiliem
  • Dekoratīvās drošības adatas, 2,35 EUR, abakhan.lv
  • Stikla dekori (5 gab.), 1,20 EUR, perlotava.lv

 

 

DŽEMPERI UN KREKLI

Džemperi un krekli top, savienojot divus vai trīs sagrieztus kreklus vai džemperus.

Tādas detaļas kā piedurknes, apkakles un kabatas nereti tiek izmantotas dizaina tapšanas procesā. Nekas netiek izmests.

 

 

Stilistes komentārs

Džemperi, krekli ir teju katras bāzes garderobes pamatelements. Pateicoties Ievai, šie apģērbi pārtapuši mākslas darbos.

 

 

Projektu atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild žurnāls UNA 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits