Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Stila iedvesma

Anetei sekoju instagramā (@paradimodi). Viņa mani iedvesmo domāt par ilgtspējīgo modi un meklēt pērles lietoto preču veikalos. Tāpēc aicināju Aneti kļūt par stila meistarklases varoni, padaloties ar savā pieredzē gūtajām atziņām, kuras varētu noderēt un iedvesmot ikvienu no mums.

Ko Anetei nozīmē ilgtspējīgā mode?

“Individuālā līmenī tā ir garderobe, kura sagādā prieku, ir ērta, praktiska un kuru gribas valkāt. Industrijas līmenī tie ir kvalitatīvi materiāli un izpildījums, pārstrādāti un pārstrādājami materiāli, pārdomāts dizains, kas neiziet no modes gadiem ilgi, labi piegriezumi un godīgs atalgojums darbiniekiem.”

Pamatprincipi, kam pievērst uzmanību

“Es teiktu, ka principi ir tādi paši, kā veidojot jebkuru individuālu garderobi, it īpaši kapsulas garderobi. Taču uzsvars varētu būt lielāks uz to, vai šo konkrēto lietu novalkāšu un vai tā man kalpos ilgtermiņā. Savam dzīves ritmam vajag pieiet reālistiski un saprast, ko patiesi sanāk valkāt, ne tikai iztēloties sapņu situācijas. Apģērbam vajag funkcionēt dažādās kombinācijās un vidēs, būt uzticamam un patīkamam. Neapšaubāmi, izvēloties apģērbu, ir lieliski atbalstīt vietējos ražotājus un citu valstu mazos zīmolus, radīt apģērbu pašam, labot, pāršūt, mainīties vai pirkt lietotu. Taču pats galvenais, lai lietas tiktu valkātas. Jo tas, kas jau atrodams tavā skapī, arī ir visilgtspējīgākā garderobe.”

Ar ko sākt?

“Lai veidotu garderobi, nepieciešams saprast savu dzīvesstilu (dažādas vides, situācijas) un vizualizēt vēlamo tēlu tajā. Izšķirojot skapī apģērbus un aksesuārus, kļūs skaidrs, kuras lietas atbilst abiem, un iespējams arī ieraudzīt “caurumus” – bieži tās ir bāzes lietas, kas palīdzēs visu savilkt. Tad var izveidot sarakstu un lēnām atrast nepieciešamo. Tie ir pamatsoļi, lai beigtos bezjēdzīga lietu pirkšana – tā var atteikties no mirkļa iegribām, īsām tendencēm, “tik lēti, ka nevar atstāt”. Ir jābūt skaidrai vīzijai un mērķim gan katrai lietai individuāli, gan kopā. Tas nenozīmē, ka skapja saturs paliks neinteresants – mūsdienās var vilkt un kombinēt, ko vien gribas. Šajā brīdī vienkārši būs skaidrs, kāpēc kaut kas nonāk skapī, kā tieši tas tiks sakombinēts un kur to varēs uzvilkt.

Šķirojot skapja saturu, vienmēr atradīsies lietas, kuras vajag iešūt vai salabot, tāpēc iesaku atrast labu šuvēju, kas palīdzēs. Tāpat noderēs apģērbu skūšanas aparāts – dažu minūšu laikā savēlušās drēbes būs kā jaunas! Nevajadzīgo var piedāvāt draudzenēm, labās lietas pārdot vai ziedot, nolietoto atdot pārstrādei. Bez šaubām, ļoti svarīgi ir apģērbu un apavus pareizi kopt – tad tie kalpos ilgāk.”

Iepirkšanās paradumi

“Sev apģērbu iegādājos reti – vien tad, kad zinu, ko man vajag. Pārsvarā pērku lietotu apģērbu (veikalos vai online) vai mainos ar māsām, draudzenēm, kādreiz aizeju uz “Brīvbodi”. Protams, šo to nopērku arī jaunu.”

 

Anetes komentārs: “Man mugurā ir vīra krekls, “Andele Mandele” nomedīta “Zara” adīta veste un vintage žakete. Džinsus iegādājos jaunus “Bershka” veikalā, un kājās man ir reiz pirktas “Scotch & Soda” kedas no “Best Secret” autleta.”

Stilistes komentārs: “Lielisks piemērs, kā veidot modernu, daudzslāņainu komplektu, velkot vairākas kārtas, spēlējoties ar faktūrām un krāsām. Arī man patīk uzvilkt vīra kreklu, veikalā iegriezties vīriešu nodaļā.”

Vienmēr aktuāli būs balti vīriešu krekli, bet tikpat aktuāli ir rūtaini vīriešu stila krekli, ko iesaku nomedīt vīriešu nodaļā lietoto preču veikalos. Piemērā kvalitatīvs “Ralph Lauren” zīmola krekls, bet tepat kādā no Rīgas veikaliem var atrast ne tik zināmus zīmolus pat par pāris eiro.

  • T krekls, 35 EUR, “COS”
  • Vintage krekls, 44 EUR, “Ralph Lauren”, beyondretro.com
  • Džinsi, 29,99 EUR, “Bershka”
  • Kedas, 59,99 EUR (autleta cena), “Scotch & Soda”, bestsecret.com

 

Anetes komentārs: “Man mugurā ir vintage 80. gadu blūze, vintage svārki, humpalu jaciņa “Carin Wester”, draudzenes atdotas zeķbikses. Īsta pērle ir šīs vintage “Nine West” kurpes.

Stilistes komentārs: “Viena no sezonas aktualitātēm ir kupli midi garuma svārki, sarkana krāsa, platformas kurpes. Lūk, arī iedvesmai, ka tendences varam meklēt it visur, arī humpalās, pārpārdošanas platformās, draudzeņu skapjos.”

  • Vintage vilnas svārki, 20 EUR, beyondretro.com

Jo krāsaināks raksts, jo vairāk iespējamo krāsu kombināciju. Pie šiem svārkiem vismaz piecas dažādas krāsas augšas var pieskaņot – zaļu, rozā, lillā, zilu, dzeltenu, neskaitot neitrālos toņus – melnu, baltu.

  • Vintage džemperis, 25 EUR, beyondretro.com

 

 

Anetes komentārs: “Man mugurā izcili skaists kāda Vīnes zīmola (“Viennaline”) vintage vilnas mētelis, kleita no 70. gadiem. Vintage kažokādas somiņa un “Nine West” kurpes. Bereti iegādājos “H&M” bērnu apģērbu nodaļā. Tērpa akcentam – saulesbrilles un košas zeķbikses, ko izmantoju fotosesijās.”

Stilistes komentārs: “Kleita un mētelis var kalpot mūžību, mainot tikai aksesuārus.”

  • Anetes kleitu, somu un citas vintage pērles iespējams iegādāties viņas “Etsy” veikalā “Good Grooves”.
  • Zeķbikses, 9,60 EUR, “Swedish Stockings”, urbangreen.lv

Zeķbikses ir sieviešu visbiežāk patērētais apģērba gabals un arī neticami kaitīgs videi. “Swedish Stockings” ir zīmols, kas iestājas par ilgtspējīgām vērtībām un izgatavo zeķbikses Itālijā no dabīgiem vai pārstrādātiem materiāliem, piemēram, jūrā atrastiem zvejas tīkliem.

  • Saulesbrilles, 100 EUR, “Prada”, volgavinatge.com
  • Ausu sildītāji, 49,95 EUR, zalando.lv

 

 

Anetes komentārs: “Man galvā ir māsas dāvināta cepure, mugurā – viņas atdots krekliņš, vintage bodēs nomedītas ziemas bikses un darba jaka. Botas pirms pieciem gadiem nopirku Anglijā, un tās kalpo vēl joprojām.”

Stilistes komentārs: “Jau vairākas sezonas aktuāls ir kalnu kūrorta tēls – slēpošanas bikses, jakas, aksesuāri. Vēl jo labāk, ja izdodas nomedīt 80. gadu eksemplārus un integrēt šo apģērbu ikdienas komplektos ar adījumiem.”

  • Vintage sniega bikses, 57,26 EUR, “The Lord of Vinatge”, etsy.com
  • Vintage jaka, 39,99 EUR, “Columbia”, vintage-rags.de

 

Projektu atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild žurnāls UNA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits